27/11/2018 27/11/2018 Πέρα 25 Νοεμβρίου 2018, ΖΩΓΡΑΦΕΙΩΤΗΣ   Το έτος 1993 είχαμε γιορτάσει λαμπρά την εκατονταετηρίδα του Ζωγραφείου. Ήταν οι εποχές που η ομογένεια είχε αρχίσει παρόμοιους λαμπρούς εορτασμούς ύστερα από δύσκολες περιόδους. Δημιουργήθηκε διοργανωτική επιτροπή με πρόεδρο τον αείμνηστο Δάσκαλο μας Δημήτριο Φραγκόπουλο και ο εορτασμός ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου 1993 στη Σχολή. Στην είσοδο της...
27 Νοεμβρίου, 2018 - 10:35
Τελευταία ενημέρωση: 27/11/2018 - 10:37

“Είναι καταπληκτική η αγάπη του Ζωγραφειώτη κάθε εποχής”

Διαδώστε:
“Είναι καταπληκτική η αγάπη του Ζωγραφειώτη κάθε εποχής”

Πέρα 25 Νοεμβρίου 2018, ΖΩΓΡΑΦΕΙΩΤΗΣ

 

Το έτος 1993 είχαμε γιορτάσει λαμπρά την εκατονταετηρίδα του Ζωγραφείου. Ήταν οι εποχές που η ομογένεια είχε αρχίσει παρόμοιους λαμπρούς εορτασμούς ύστερα από δύσκολες περιόδους.

Δημιουργήθηκε διοργανωτική επιτροπή με πρόεδρο τον αείμνηστο Δάσκαλο μας Δημήτριο Φραγκόπουλο και ο εορτασμός ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου 1993 στη Σχολή. Στην είσοδο της Σχολής υπήρχε έκθεση φωτογραφιών, η οποία προετοιμάστηκε από τον νυν Διευθυντή του Ζωγραφείου κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου.

Στα πλαίσια του εορτασμού φυτεύτηκαν 100 δενδρύλλια στην Χάλκη και δημιουργήθηκε το δασύλλιο των 100 ετών του Ζωγραφείου.

Ακολούθησαν διαλέξεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφιών και τελικά στις 28 Δεκεμβρίου 1993 διοργανώθηκε δείπνο στο νεοανακαινισμένο τότε ιστορικό παλάτι Τσιραγάν με μεγάλη επιτυχία. Έκτοτε κατά διαστήματα είχαμε αρκετούς επετειακούς εορτασμούς. Στη συνέχεια από το 1998 ξεκίνησε το έθιμο οι απόφοιτοι να γιορτάζουν των χρυσή επέτειο τους και να λαμβάνουν τα χρυσά πτυχία τους όσοι συμπλήρωναν τα 50 χρόνια αποφοίτησης, έθιμο που συνεχίζεται και σήμερα.

Τα χρόνια κύλησαν γοργότατα, ωσάν μια πνοή και όνειρο και φέτος γιορτάσαμε τα 125 χρόνια από την ίδρυση του φυτωρίου αυτού της ομογενειακής παιδείας. Ο εορτασμός ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου με μια εξαιρετική έκθεση ζωγραφικής στην αρχαία διατηρητέα στέρνα του ξενοδοχείου ΑΝΤΙΚ, με θέμα «Μια Πόλις δύο Αυτοκρατορίες» και τίτλο Η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ, της καλλιτέχνιδας κ. Ρένας Φίλη, η οποία εικαστικά πραγματεύτηκε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία Ανατολική Ρώμη, την δε Οθωμανική πραγματεύτηκε η κ. FEYZA ZEYBEK και καλλιτεχνικό με σύμβουλο τον κ. Δημήτρη Δάνη.

Η έκθεση, κρίνοντας ως θεατές και όχι ως ειδικοί, ήταν άριστη με τους εκφραστικούς πίνακες των αυτοκρατορισσών και τους λοιπούς πίνακες. Οφείλονται συγχαρητήρια. Στις 20 Νοεμβρίου μετά τον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ι. Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Σταυροδρομίου, ακολούθησε ρεσιτάλ πιάνου του καλλιτέχνη μουσικού σολίστ Ντίνου Μαστρογιάννη «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΖΟΡΜΠΑ» του Μίκη Θεοδωράκη, με αποκορύφωμα το τελευταίο τμήμα σε συνοδεία της νεαρής Ελβετίδας SOLVEJG SULAMITH WILDING, στο έργο για βιολί και πιάνο «Zorba the Greek». Η συναυλία, ήταν πραγματικά απολαυστική και την παρακολούθησε τιμητικά και η καλλιτέχνιδα Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου μετά την πανηγυρική θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, με προεξάρχοντα τον Πατριαρχικό Επίτροπο, Σεβ. Μητροπ. Γέρων Δέρκων κ. Απόστολο, στην αίθουσα της Σχολής συναντήθηκαν οι απόφοιτοι και κυρίως των ετών 1958, 1968 (χρυσή επέτειος) και 1978, στον οποίο τα πρόσωπα ήταν σκιαγραφημένη η χαρά και η συγκίνηση. Έλαβε χώρα η απονομή βραβείων και πτυχίων στην αίθουσα τελετών «Δημήτριος Φραγκόπουλος», γεύμα στην τραπεζαρία του Ζωγραφείου και όλοι απόλαυσαν τον καφέ τους στον τελευταίο όροφο της Σχολής με θέα την «Ιστορική Χερσόνησο». Το βράδυ ακολούθησε γλέντι στον τελευταίο όροφο, με τον μουσικό Τέρη Ιερεμία.

Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου εψάλη τρισάγιο στο Νεκροταφείο του Σισλί στη μνήμη των αειμνήστων Χρηστάκη Ζωγράφου, εφοροεπιτρόπων, ιδρυτών, διευθυντών, καθηγητών, δασκάλων και μαθητών του Ζωγραφείου και ακλούθησε μοτοράδα στο Βόσπορο «εν πλω» με πολύ κέφι και διασκέδαση.

Το αποκορύφωμα του εορτασμού κατά την άποψη μας, ήταν η συναυλία Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής με τον διακεκριμένο Έλληνα συνθέτη και μουσικό Θανάση Πολυκανδριώτη. Ήταν μια μουσική πανδαισία και όλοι απόλαυσαν την εκτέλεση σε σόλο τεμαχίων με το θρυλικό όργανο «μπουζούκι» από τον καλλιτέχνη.

Στο τέλος συμμετείχαν με μεγάλη επιτυχία και μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη και του Ζωγραφείου, οι οποίο τραγούδησαν μαζί με όλο το ακροατήριο ελληνικά λαϊκά και δημοτικά τραγούδια. Η αίθουσα και οι διάδρομοι ήταν κατάμεστοι από τους ακροατές και πολλοί το παρακολούθησαν και όρθιοι.

Στην σελίδα του στο FB ο κ. Δεμιρτζόγλου έγραψε τα εξής: «Χθες μια μαγική, αξέχαστη βραδιά έζησαν όλοι που είχαν την τύχη να παραβρεθούν στο Ζωγράφειο. 400 άτομα, γέμισαν όχι μόνο την αίθουσα αλλά και τους διαδρόμους και τις σκάλες της ιστορικής Σχολής… Ο μοναδικός Θανάσης Πολυκανδριώτης με τα μαγικά του δάκτυλα και το μπουζούκι του έκανε θαύματα… με τα υπέροχα σόλο του ζάλισε το κοινό που ζούσε μια μαγεία….. που θα την μιλά για πολλά χρόνια. …

Στη σκηνή τα 105 παιδιά ξεπέρασαν τον εαυτό τους και με τις γλυκές τους φωνούλες και τις μοναδικές φατσούλες τους έκαναν ευτυχισμένους και υπερήφανους τους γονείς, τις γιαγιάδες και τους δασκάλους τους… Χρόνια πολλά σε όλα τα σχολεία της ομογένειας. Ευχαριστούμε και λέμε χρόνια πολλά στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη για τα 40 χρόνια από την ίδρυση τους…

400 προσκεκλημένοι όλοι τραγουδήσαμε στο Πέρα, στην Πόλη, στο Ζωγράφειο μαζί με τον Θανάση Πολυκανδριώτη!». Ο εορτασμός θα λήξει την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου με την συναυλία της χορωδίας υπό την διεύθυνση του Μουσικολ. κ. Γρηγόρη Παπαεμανουήλ «Ξενιτεμένο μου Πουλί» στο Ζωγράφειο, με τη συνοδεία μοντέρνου χορού.

Θερμά συγχαρητήρια οφείλονται πρωτίστως στον Ελλόγιμο Λυκειάρχη κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, ο οποίος είναι και ο κυρίως εμπνευστής των εκδηλώσεων και εργάστηκε με κόπο και μόχθο για την επιτυχία των εορτασμών, στους συνεργάτες του και σε όλους που συνέβαλαν στην επιτυχία των επετειακών εκδηλώσεων.

Κλείνουμε με τα λόγια του δασκάλου μας αείμνηστου Δημ. Φραγκόπουλου, κατά τον εορτασμό των 100 ετών:

«Είναι καταπληκτική η αγάπη του Ζωγραφειώτη κάθε εποχής με το Σχολείο του. Τον συνδέουν δεσμοί άρρηκτοι με αυτό. Δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν στα μαθητικά θρανία στις σχέσεις τους με το διοικητικό και διδακτικό προσωπικό της Σχολής και συνεχίζονται εφ’ όρου ζωής στον τομέα της επιτυχημένης επαγγελματικής του δραστηριότητας».

Και του Χρόνου.

 

ΠΗΓΗ: rumvader.org

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων