09/12/2018 09/12/2018 Για δεύτερη χρονιά φέτος τιμήθηκε η μνήμη του ιδρυτή του παλαιότερου ξύλινου σχολείου που σώζεται μέχρι σήμερα στην Αμερική, Ιωάννη Γιαννόπουλου, ο οποίος μαζί με την κόρη του, Μαρία, θεωρούνται ως οι πρώτοι ελληνικής καταγωγής δάσκαλοι στο Νέο Κόσμο. Επιδόθηκαν, επίσης, βραβείο με το όνομα του Γιαννόπουλου, στον πρόεδρο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Ανδρέα Παπαντωνίου,...
09 Δεκεμβρίου, 2018 - 12:56
Τελευταία ενημέρωση: 09/12/2018 - 14:57

Εκδηλώσεις στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας

Διαδώστε:
Εκδηλώσεις στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας

Για δεύτερη χρονιά φέτος τιμήθηκε η μνήμη του ιδρυτή του παλαιότερου ξύλινου σχολείου που σώζεται μέχρι σήμερα στην Αμερική, Ιωάννη Γιαννόπουλου, ο οποίος μαζί με την κόρη του, Μαρία, θεωρούνται ως οι πρώτοι ελληνικής καταγωγής δάσκαλοι στο Νέο Κόσμο.

Επιδόθηκαν, επίσης, βραβείο με το όνομα του Γιαννόπουλου, στον πρόεδρο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Ανδρέα Παπαντωνίου, Αριστείο Καταγωγής στην Χριστίνα Ταμπάκη, καθώς και άλλες τιμητικές διακρίσεις σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων στον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Τάμπα, Δημήτρη Σπάρο και τον πρώην δήμαρχο του Αγίου Αυγουστίνου, Τζορτζ Γκάρντινερ.

Την πρωτοβουλία των σχετικών εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή στον Αγιο Αυγουστίνο της βορειοανατολικής Φλόριδας, όπου βρίσκεται και το σχολείο του Γιαννόπουλου, είχε η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, με συνδιοργανώτρια την Παναρκαδική Ομοσπονδία, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Δασκάλων Φλόριδας και τον οργανισμό Ελληνικής Παιδείας Αμερικής, καθώς και την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας.

Το απόγευμα της Παρασκευής, παρετέθη δεξίωση στους χώρους του ιερού προσκυνήματος του Αγίου Φωτίου για τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει από τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και διάφορες περιοχές της Φλόριδας. Τους επισκέπτες-προσκυνητές υποδέχτηκε η διευθύντρια του ιερού προσκυνήματος, Πολυξένη Χίλιερ. Το οίκημα που υπήρχε παλαιότερα στον ίδιο ιστορικό χώρο, χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι Ελληνες της Αμερικής ως τόπο συναντήσεως και λατρείας.

Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων άρχισε με μνημόσυνο στον Αγιο Φώτιο, που τέλεσε ο π. Θεόδωρος Σταύρου και συνεχίστηκε με   Τρισάγιο στον τάφο της κόρης του Γιαννόπουλου, Μαρίας Ντάρλινγκ που σώζεται μέχρι σήμερα στο παλαιό κοιμητήριο της πόλης. Στεφάνια κατατέθηκαν εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας. Την πομπή προς το κοιμητήριο συνόδευαν δύο άνδρες ντυμένοι με στολές στρατιωτών της αγγλοβρετανικής περιόδου αποικιοκρατίας στη Φλόριδα, που κρατούσαν την ελληνική και αμερικανική σημαία.

Οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το παλαιό “ξύλινο σχολείο”, που λειτουργεί σήμερα ως μουσείο και βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Στη συνέχεια μετέβησαν όλοι στην κοινοτική αίθουσα της Αγίας Τριάδος, όπου και έλαβε χώρα η κυρίως εκδήλωση.

Καλωσορίζοντας τους παραβρεθέντες η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη αναφέρθηκε στον εορτασμό και στην προσωπικότητα του Ιωάννη Γιαννόπουλου και της κόρης του, Μαρίας. Τόνισε δε ότι αποτελεί υπερηφάνεια το γεγονός ότι τιμάται η μνήμη τους, καθώς και των πρώτων Ελλήνων που έζησαν στην Αμερική. Με την ευκαιρία αυτή, αναφέρθηκε στην ένδοξη  ιστορία της Ελλάδος, γενέτειρα της Δημοκρατίας, της Φιλοσοφίας και των άλλων πνευματικών αρετών, όπως είπε.

 

Η κ. Κοκόλη αναφέρθηκε ονομαστικά στους διάφορους παράγοντες που έδωσαν το παρών τους με ιδιαίτερη έμφαση στους δύο τιμηθέντες.

Σε μήνυμά της, επίσης, η κ. Κοκόλη υπογράμμισε ότι “στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου τιμούνται όλοι οι πρωτοπόροι άποικοι και μετανάστες που βρέθηκαν σ’ αυτή την ευλογημένη χώρα και που πάλεψαν και δούλεψαν σκληρά για μια καλύτερη ζωή και όχι με τις καλύτερες συνθήκες”. Επίσης, ότι αυτή η εκδήλωση “είναι μέρος της προσπάθειάς μας να μελετήσουμε την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης από τα παλιά χρόνια μέχρι των ημερών μας”.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Δημήτρης Σπάρος, τόνισε ότι η ιστορία του Ιωάννη Γιαννόπουλου συνδέεται με την ιστορία του Ελληνισμού και την Ορθοδοξία, δεν υπάρχει δε στα σχολικά βιβλία της γενέτειρας, ενώ δεν υπάρχουν και ελληνικά λογοτεχνικά έργα που να αναφέρονται σ’ αυτή την περίοδο. “Αυτό, είναι μια ασυγχώρητη παράλειψη από πλευράς μας”, υπογράμμισε και υποσχέθηκε ότι επιστρέφοντας στην Ελλάδα θα αναζητήσει πανεπιστημιακούς καθηγητές, με την ελπίδα ότι θα ασχοληθούν με το θέμα. “Νομίζω, ότι αυτή τη στιγμή το βάρος πέφτει σ’ εσάς, τον Ελληνισμό της Αμερικής, να ασχοληθείτε και να αναδείξετε το συγκεκριμένο θέμα, γιατί είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας και τονίζει δύο βασικούς πυλώνες της ταυτότητάς σας: την ελληνικότητα και την ορθοδοξία”, είπε.

Αναφορά, τέλος έκανε και στην Ορθόδοξη Εκκλησία, που ως θεσμός “κρατάει όλα αυτά ζωντανά”.

Ο πρώην δήμαρχος του Αγίου Αυγουστίνου, Τζορτζ Γκάρντινερ, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην εκδήλωση. Αναφέρθηκε δε στους πρώτους Ελληνες που είχαν μεταφερθεί και εργαστεί στη γειτονική Νιου Σμύρνα και στη συνέχεια διέφυγαν και κατοίκησαν στον Αγιο Αυγουστίνο, μεταξύ δε αυτών ήταν και ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, το σπίτι του οποίου είναι σήμερα το αρχαιότερο ξύλινο σχολείο που σώζεται στην Αμερική. Ο κ. Γκάρντινερ εξέφρασε τη χαρά του, που το σχολείο αυτό αποτέλεσε τόπο Παιδείας στην παλαιότερη πόλη της Αμερικής, ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων