04/12/2018 04/12/2018 Με την πρέπουσα λαμπρότητα πανηγύρισαν  οι Βορειοηπειρώτες της Δερβιτσάνης, τιμώντας έτσι την προστάτιδα του χωριού τους, του Ελληνικού Πυροβολικού και των λοιμωδών νοσημάτων, Αγία Βαρβάρα, δίνοντας το παρών στον Εσπέρινο και την Αρτοκλασία η οποία τελέστηκε στο φερώνυμο παρεκκλήσι της. Πρόκειται για το μοναδικό ιερό προσκύνημα της εν λόγω Αγίας στην περιοχή της Δρϋινούπολης (Δερόπολης)...
04 Δεκεμβρίου, 2018 - 8:56
Τελευταία ενημέρωση: 04/12/2018 - 9:11

Εσπερινός Αγ. Βαρβάρας στην Δερβιτσάνη

Διαδώστε:
Εσπερινός Αγ. Βαρβάρας στην Δερβιτσάνη

Με την πρέπουσα λαμπρότητα πανηγύρισαν  οι Βορειοηπειρώτες της Δερβιτσάνης, τιμώντας έτσι την προστάτιδα του χωριού τους, του Ελληνικού Πυροβολικού και των λοιμωδών νοσημάτων, Αγία Βαρβάρα, δίνοντας το παρών στον Εσπέρινο και την Αρτοκλασία η οποία τελέστηκε στο φερώνυμο παρεκκλήσι της. Πρόκειται για το μοναδικό ιερό προσκύνημα της εν λόγω Αγίας στην περιοχή της Δρϋινούπολης (Δερόπολης) στη Βόρειο Ήπειρο, το οποίο φέρει επάνω του ιστορία πολλών αιώνων.

Το εν λόγω ιερό παρεκκλήσιο είναι κτισμένο σε περίοπτη θέση στα βορινά της Δερβιτσάνης, η οποία κατά την παράδοση, αλλά και σύμφωνα με τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, υπήρξε ρωμαϊκό και μετέπειτα βυζαντινό κοιμητήριο. Για πολλούς αιώνες είχε ξεχαστεί, έως ότου τη δεκαετία του 1930 η ίδια η Αγία Βαρβάρα εμφανίστηκε σε πιστή γυναίκα της Δερβιτσάνης, ζητώντας να ξανά κτιστεί ο ναός της.

Έκτοτε και μέχρι το 1967 το εκκλησάκι λειτουργούσε ως προσκυνηματικός χώρος στην Ενορία της Δερβιτσάνης, η οποία υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου, ενώ κατά την περίοδο της αθεϊστικής δικτατορίας του Χότζα, μετετράπη σε δεξαμενή φυτοφαρμάκων, για τους πλησιέστερους κρατικούς αμπελώνες.

Παρόλα ταύτα, το 2001, έπειτα από κινητοποιήσεις του τότε εφημέριου ιερέα ανακαινίστηκε και φέτος συνεχίζει να πανηγυρίζει για 17η συνεχόμενη χρονιά.

Πολλά τα θαυμαστά σημεία, πολλές οι εμφανίσεις της Αγίας και πολλές οι καταστροφικές ενέργειες από παρεμβάσεις μισαλλόδοξων, οι οποίοι μέχρι και σήμερα καταστρέφουν και ποδοπατούν τα ιερά και τα όσιά μας. Ωστόσο όλοι μας με αγάπη και ευλάβεια συνεχίζουμε να μεριμνάμε για την καθαριότητα και την ευπρέπεια του χώρου.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων