23/11/2018 23/11/2018 Ο Παμμεγαρικός Σύλλογος Αμερικής «Βύζας» γιόρτασε τα 43 χρόνια από την ίδρυσή του, με την ετήσια χοροεσπερίδα που πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Rex Manor του Μπρούκλιν. Ο φιλοπρόοδος σύλλογος της Ομογένειας αντιστέκεται στην αφομοίωση διδάσκοντας μεταδίδοντας στη νέα γενιά τις παραδόσεις και έτσι, για μια ακόμη φορά, οι κοπέλες του συλλόγου χόρεψαν τον «χορό της...
23 Νοεμβρίου, 2018 - 14:38
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2018 - 16:57

Ο “χορός της τράτας” στο Μπρούκλιν

Διαδώστε:
Ο “χορός της τράτας” στο Μπρούκλιν

Ο Παμμεγαρικός Σύλλογος Αμερικής «Βύζας» γιόρτασε τα 43 χρόνια από την ίδρυσή του, με την ετήσια χοροεσπερίδα που πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Rex Manor του Μπρούκλιν. Ο φιλοπρόοδος σύλλογος της Ομογένειας αντιστέκεται στην αφομοίωση διδάσκοντας μεταδίδοντας στη νέα γενιά τις παραδόσεις και έτσι, για μια ακόμη φορά, οι κοπέλες του συλλόγου χόρεψαν τον «χορό της τράτας», ντυμένες στις πλούσιες παραδοσιακές μεγαρίτικες στολές τις οποίες ο Σύλλογος έχει αγοράσει από την Ελλάδα.

 

 

Πρόκειται για έναν μοναδικό χορό σε ολόκληρη την Ελλάδα, με βάσεις στην Τουρκοκρατία, όταν οι Μεγαρείς, προσπαθώντας να διατηρήσουν αναλλοίωτα τα θρησκευτικά τους έθιμα στον χρόνο, ζήτησαν από τον Τούρκο διοικητή να ξαναχτίσουν την εκκλησία. Η άδεια, τους δόθηκε με την προϋπόθεση να τελειώσουν το εκκλησάκι μέσα σε μια μόνο ημέρα. Έτσι λοιπόν οι Μεγαρίτες με σύμμαχο την πίστη τους στον Θεό, κατάφεραν να χτίσουν μέχρι την δύση του ήλιου το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη του οποίου έδωσαν και το προσωνύμιο Χορευταράς (στην τοποθεσία που βρίσκεται ακόμα και σήμερα). Για να γιορτάσουν το γεγονός, οι κοπέλες έπιασαν τον χορό πιάνοντας τα χέρια τους χιαστί όπως χορεύεται και σήμερα.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του «Βύζαντα» Λίτσα Καστάνη, που ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή της χοροεσπερίδας κι όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία της.

ΠΗΓΗ: www.greeknewsonline.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων