11/06/2021 11/06/2021 Ζωντανές τις παραδόσεις μας κρατούν στην Κοινότητα Νιχωρίου Βοσπόρου καθώς χθες, εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, αναβίωσε, όπως κάθε χρόνο, το έθιμο της Μαλλιαρής. Οι ενορίτες συναντιούνται πρωί-πρωί και πηγαίνουν προς τον Βόσπορο. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι αμίλητοι, από τη στιγμή που θα ξυπνήσουν, καθώς επίσης και να μην έχουν φάει ή πιεί τίποτα....
11 Ιουνίου, 2021 - 12:22
Τελευταία ενημέρωση: 11/06/2021 - 12:42

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Μαλλιαρής στο Νιχώρι Βοσπόρου

Διαδώστε:
Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Μαλλιαρής στο Νιχώρι Βοσπόρου

Ζωντανές τις παραδόσεις μας κρατούν στην Κοινότητα Νιχωρίου Βοσπόρου καθώς χθες, εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, αναβίωσε, όπως κάθε χρόνο, το έθιμο της Μαλλιαρής.

Οι ενορίτες συναντιούνται πρωί-πρωί και πηγαίνουν προς τον Βόσπορο. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι αμίλητοι, από τη στιγμή που θα ξυπνήσουν, καθώς επίσης και να μην έχουν φάει ή πιεί τίποτα. Μόλις φτάσουν στη θάλασσα, ανάβουν τις λαμπάδες που έχουν από την Ανάσταση, πιάνουν 40 κύματα με τα οποία πλένονται στο πρόσωπο, και τέλος πιάνουν τη Μαλλιαρή, δηλαδή μία πέτρα που έχει καλυφθεί με φύκι, και την οποία παίρνουν στο σπίτι κρατώντας την έως την επόμενη χρονιά.

Αυτή η εκδοχή, βέβαια, είναι της Κοινότητας Παναγίας Κουμαριώτισσας. Στην Κοινότητα Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου το αντίστοιχο έθιμο, που το ονόμαζαν “το αμίλητο νερό”, γινόταν μεν με τον ίδιο τροπό, αλλά δεν έπιαναν τη Μαλλιαρή.

“Και του χρόνου να είμαστε γεροί, να αναβιώσουμε το έθιμο όλοι μαζί!”, αναφέρει η Κοινότητα στην επίσημη σελίδα της στο Facebook.

Φωτογραφίες: Κοινότητα Νεοχωρίου Βοσπόρου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων