15/07/2019 15/07/2019 «Αρωμα» Ελλάδας, καλοκαιριού και παράδοσης συνθέτουν, για μια ακόμη χρονιά, το σκηνικό στο τετραήμερο Φεστιβάλ της ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Χάμπτονς, με την προσέλευση του κοινού να είναι μαζική και το κλίμα εορταστικό, όπως επιβάλουν οι περιστάσεις. Με τον ευρύ προαύλιο χώρο να σφύζει από κόσμο, κλασσικά ελληνικά εδέσματα και γλυκά, μικροαγορές, μουσική και...
15 Ιουλίου, 2019 - 10:09
Τελευταία ενημέρωση: 15/07/2019 - 10:02

“Άρωμα” Ελλάδας στην ενορία Κοιμ. Θεοτόκου Χάμπτονς

Διαδώστε:
“Άρωμα” Ελλάδας στην ενορία Κοιμ. Θεοτόκου Χάμπτονς

«Αρωμα» Ελλάδας, καλοκαιριού και παράδοσης συνθέτουν, για μια ακόμη χρονιά, το σκηνικό στο τετραήμερο Φεστιβάλ της ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Χάμπτονς, με την προσέλευση του κοινού να είναι μαζική και το κλίμα εορταστικό, όπως επιβάλουν οι περιστάσεις.

Με τον ευρύ προαύλιο χώρο να σφύζει από κόσμο, κλασσικά ελληνικά εδέσματα και γλυκά, μικροαγορές, μουσική και διάφορά δρώμενα, η εμβληματική ενορία του ισχυρού ελληνικού στοιχείου στα Χάμπτονς έδωσε και πάλι «ελληνικό χρώμα» στην καθημερινότητα της περιοχής, προσεγγίζοντας από ομογενείς μέχρι και παραθεριστές από τις πέριξ περιοχές.

Ξεχωριστό τόνο δίνουν, ασφαλώς, τα Χορευτικά Τμήματα της Ενορίας, από μικρότερες αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες, με γνωστούς ελληνικούς χορούς, βγαλμένους από τα βάθη της πολιτιστικής παράδοσης της Ελλάδας.

«Οι βραδιές της Πέμπτης και της Παρασκευής ήταν πραγματικά από τις πλέον επιτυχημένες. Είδαμε πολλούς Ελληνες, μεταξύ αυτών και επώνυμοι, και όχι μόνο, καθώς μας επισκέπτονται και πολλοί φίλοι μας που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα. Δοκιμάζοντας τα φαγητά μας και βλέποντας το Φεστιβάλ, αναφωνούν ‘τι ωραίοι που είναι οι Ελληνες!’. Αυτό για εμάς είναι το πιο σημαντικό!», δήλωσε στον «Ε.Κ.» ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Σύμφωνα με τον π. Αλέξανδρο, μεταξύ των επισκεπτών ήταν και ο πρόεδρος του Αμερικανικού Μουσείου του Ολοκαυτώματος, Χάουαρντ Λόρμπερ (HowardM. Lorber), ο οποίος κατάγεται από την ελληνοεβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και δηλώνει πως το Φεστιβάλ των Χάμπτονς ξυπνάει «όμορφες αναμνήσεις».

«Ο Χάουαρντ Λόρμπερ είναι, εκτός των άλλων, και στενός φίλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οταν δοκίμασε τα φαγητά μας, γύρισε και μου είπε ότι του θυμίζουν τα γνήσια ελληνικά φαγητά, που έφτιαχνε η γιαγιά του από τη Θεσσαλονίκη. Δοκίμασε μουσακά, αλλά και αρνί στη σούβλα. Μου άρεσε πολύ αυτό», τονίζει ο π. Αλέξανδρος.

Το Φεστιβάλ της Κοιμήσεως Θεοτόκου, το οποίο φέτος προγραμματίστηκε από τις 11 μέχρι τις 14 Ιουλίου, επισκέπτονται προσωπικότητες της ομογένειας όπως ο Τζον Κατσιματίδης, ο Μάικ Αγγελιάδης και ο Τομ Κώνσταντς.

«Είμαστε πρωτοπόροι στην αμερικανική κοινότητα»

Η Κοινότητα Κοιμήσεως Θεοτόκου Χάμπτονς διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όμως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού έχει τις δυο κατ’ εξοχήν μεγαλύτερες και σημαντικότερες: Το Φεστιβάλ, που διοργανώνεται τον Ιούλιο, αλλά και το «Blue Dream», το οποίο λαμβάνει χώρα τον Αύγουστο και φέτος είναι προγραμματισμένο για τις 24 Αυγούστου.

Πρόκειται για μια εκδήλωση συγκέντρωσης οικονομικών ενισχύσεων (fundraiser), η οποία δεν απευθύνεται στον «στενό κύκλο» της ελληνικής κοινότητας, αλλά ανοικτά στην αμερικανική κοινωνία, προσφέροντας σημαντική οικονομική βοήθεια για πρωτεύοντες κοινωνικούς σκοπούς.

Φέτος, τα χρήματα θα διατεθούν για τις ανάγκες της ανέγερσης των νέων, πιο σύγχρονων, εγκαταστάσεων, του Southampton Hospital, το οποίο εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή. Οπως ανέφερε στον «Ε.Κ.», ο π. Αλέξανδρος είναι μέλος της επιτροπής δωρεών, μαζί με ονόματα όπως ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ (Michael Bloomberg) και του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον (John Paulson).

«Μου αρέσει να βλέπω ότι η Εκκλησία μας υπηρετεί την αμερικανική κοινότητα γύρω μας. Είμαστε Ελληνες και πρέπει να είμαστε ηγέτες, όχι απλά οπαδοί. Ολοι πλέον αναγνωρίζουν τον κεντρικό ρόλο της ελληνικής κοινότητας στα Χάμπτονς. Είναι ευκαιρία να προβάλουμε την ελληνική κληρονομιά μας και να υπενθυμίσουμε ότι, ως Ελληνες, είμαστε φιλάνθρωποι και ευεργέτες και μπορούμε να υπηρετήσουμε την αμερικανική κοινότητα», τονίζει ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Τέλος, ο π. Αλέξανδρος έπλεξε το εγκώμιο των μελών της Κοιμήσεως Θεοτόκου για το έργο που επιτελούν και τη σημαντική οικονομική συνεισφορά τους, τόσο για το Φεστιβάλ, όσο και για τις υπόλοιπες δράσεις της Ενορίας, με στόχο την κοινωνική προσφορά.

«Εχουμε ελληνικό σχολείο, προγράμματα για ηλικιωμένους αλλά και δράσεις όπως είναι το ‘Love Michael’, όπου συμμετέχουν άτομα στο φάσμα του αυτισμού και τους δίνουμε την δυνατότητα να μάθουν μαγειρική. Από αυτήν τη δραστηριότητα, ανταμείβονται οικονομικά και νοιώθουν ότι έχουν μια ποιότητα ζωής», κατέληξε ο π. Αλέξανδρος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων