13/08/2020 13/08/2020 Με αφορμή την έκθεσή της «Εύζωνες – Οι φύλακες των αφανών» που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στο Καστελλόριζο, η φωτογράφος Δήμητρα Χατζηαδάμ δίνει μια εκ των έσω ματιά στο έργο που απαθανατίζει την ανθρώπινη πλευρά της Προεδρικής Φρουράς. BY SOTIRIS HATZIMANOLIS, THEMI KALLOS, ZOE THOMAIDOU – SBS GREEK Για τη Δήμητρα Χατζηαδάμ το φωτογραφικό ταξίδι στον κόσμο των...
13 Αυγούστου, 2020 - 19:00
Τελευταία ενημέρωση: 13/08/2020 - 19:13

Δ. ΧΑΤΖΗΑΔΑΜ: Η αποκλειστική ακόλουθος – φωτογράφος της Προεδρικής Φρουράς

Διαδώστε:
Δ. ΧΑΤΖΗΑΔΑΜ: Η αποκλειστική ακόλουθος – φωτογράφος της Προεδρικής Φρουράς

Με αφορμή την έκθεσή της «Εύζωνες – Οι φύλακες των αφανών» που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στο Καστελλόριζο, η φωτογράφος Δήμητρα Χατζηαδάμ δίνει μια εκ των έσω ματιά στο έργο που απαθανατίζει την ανθρώπινη πλευρά της Προεδρικής Φρουράς.

Για τη Δήμητρα Χατζηαδάμ το φωτογραφικό ταξίδι στον κόσμο των Ευζώνων ξεκίνησε το 2012, όταν στο πλαίσιο φωτογράφισης της χειροτονίας ενός ιερέα στην Αθήνα ήρθε στον νου της ο παραλληλισμός της μεγαλοπρεπούς προετοιμασίας ενδυμασίας του Εύζωνα.

Λίγους μήνες μετά, θα ξεκινούσε ένα έργο ζωής που την κατέστησε αποκλειστική ακόλουθο φωτογράφο της Προεδρικής Φρουράς για διάστημα ετών.

Βασικά σημεία

  • Η Ελληνίδα φωτογράφος Δήμητρα Χατζηαδάμ ανέλαβε να καταγράψει την καθημερινότητα των μελών της Προεδρικής Φρουράς για διάστημα τεσσάρων ετών, γεγονός που εδραίωσε μια «σχέση εμπιστοσύνης» μεταξύ τους.
  • Έργα της παρουσιάζονται στη φωτογραφική έκθεση «Εύζωνες – Οι φύλακες των αφανών» που φιλοξενείται στην 14η περιοδεία της επί του παρόντος στο Καστελλόριζο.
  • Σκοπός της έκθεσης είναι και να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για τον ρόλο και τη σημασία των Ευζώνων.

«Η φωτογράφιση μου πήρε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, και το δέσιμο [μαζί τους] δεν έχει χαθεί», λέει μιλώντας στο SBS Greek.

Η διάρκεια του πρότζεκτ, εξηγεί, οφείλεται στο γεγονός ότι επιθυμούσε να καταγράψει όχι μόνο τα διαφορετικά τους καθήκοντα και υπηρεσίες, αλλά και την εικόνα τους στον φυσικό χώρο ανάλογα με τις εποχές.

 

Evzones walking at the Acropolis

Dimitra Hatziadam/Supplied

Πέρα από το αισθητικό όμως αποτέλεσμα, το σημαντικό είναι ότι δημιουργήθηκε μια «σχέση εμπιστοσύνης» μεταξύ της φωτογράφου και των Ευζώνων που δεν δίσταζαν, όπως μας λέει, να της καταθέσουν και προσωπικές εμπειρίες από τη ζωή τους.

Γι’αυτό μάλλον η κ. Χατζηαδάμ είναι η μοναδική που κατάφερε να φέρει για πρώτη φορά τόσο κοντά το κοινό με την εικόνα του Εύζωνα την ώρα του καθήκοντος αλλά και την ανθρώπινη πλευρά του.

Κομμάτι της φωτογραφικής συλλογής της, φιλοξενείται από τις αρχές μήνα έως και την Κυριακή 16 Αυγούστου στο ακριτικό Καστελλόριζο.

Dimitra Hatziadam briefing attendees at her exhibition currently hosted in Kastellorizo

Dimitra Hatziadam briefing attendees at her exhibition currently hosted in Kastellorizo. Dimitra Hatziadam/Supplied

«Αυτό που θέλησα να κάνω ήταν να βοηθήσω τον θεατή προσθέτοντας ανάμεσα στα έργα και μαρτυρίες Ευζώνων κατά τη διάρκεια της θητείας τους […] να κατανοήσει το τί περνάνε και γιατί κάνουν ό,τι κάνουν».

Πρόκειται για την 14η παρουσίαση της έκθεσης «Εύζωνες – Οι φύλακες των αφανών» που έχει περιοδεύσει τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

Man posing in front of poster of 'Evzones The Guards of the Unseen' exhibition

Dimitra Hatziadam/Supplied

Όπως αποκαλύπτει η κ. Χατζηαδάμ έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές για παρουσίασής της και στην Αυστραλία στο πλαίσιο των επικείμενων εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Βάσει των εντυπώσεων που έχει αποκομμίσει από επισκέπτες, όπως εξομολογείται, πολλοί είναι οι Ελληνες που έχουν ανεπαρκείς ή λανθασμένες γνώσεις για τους Εύζωνες.

Γι’ αυτό και η έκθεση έχει και ενημερωτικό χαρακτήρα για τον ρόλο του Εύζωνα, με σκοπό ο επισκέπτης «να ακούσει γεγονότα και ιστορίες αληθινές για την καθημερινότητά του, τί κάνει, τί πρεσβεύει και τί δεν είναι από αυτά που υποθέτουμε».

 

Greek Presidential Guard member covered by Greek flag

Dimitra Hatziadam/Supplied

Όσο για το τί αντιπροσωπεύει για την ίδια η Προεδρική Φρουρά, απαντά:

“Είναι μια οικογένεια, με υψηλές αξίες, ιδανικά και πειθαρχία. Είναι το  σύμβολο, η σημαία μας η Ελλάδα μας, τα πιστεύω μας».

ΑΚΟYΣΤΕ ΤΟ PODCAST

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων