18/07/2021 18/07/2021 Ο Yianni Cartledge θα παρουσιάσει μια διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο «Η σφαγή της Χίου (1822) και η μετανάστευση των Χιωτών», την Πέμπτη 22 Ιουλίου, στις 7.00μμ, στο πλαίσιο των σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης. Αυτή η παρουσίαση διερευνά τη σφαγή της Χίου το 1822, όπου 100.000 Χιώτες είτε σκοτώθηκαν...
18 Ιουλίου, 2021 - 12:30
Τελευταία ενημέρωση: 18/07/2021 - 11:52

Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης: «Η σφαγή της Χίου (1822) και η μετανάστευση των Χιωτών»

Διαδώστε:
Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης: «Η σφαγή της Χίου (1822) και η μετανάστευση των Χιωτών»

Ο Yianni Cartledge θα παρουσιάσει μια διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο «Η σφαγή της Χίου (1822) και η μετανάστευση των Χιωτών», την Πέμπτη 22 Ιουλίου, στις 7.00μμ, στο πλαίσιο των σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Αυτή η παρουσίαση διερευνά τη σφαγή της Χίου το 1822, όπου 100.000 Χιώτες είτε σκοτώθηκαν και υποδουλώθηκαν είτε εκτοπίστηκαν, και η αναγκαστική μετανάστευση που παρήγαγε. Οι μελετητές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 έχουν προηγουμένως αναγνωρίσει ότι η σφαγή ήταν καθοριστική στιγμή του πολέμου, αν και λίγοι έχουν επεξεργαστεί σημαντικά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά του. Αυτό το σεμινάριο επικεντρώνεται στους Χιώτες μετανάστες που διέφυγαν από τη σφαγή στα λιμάνια της Ευρώπης, ιδίως στο Λονδίνο. Πρώτον, θα εξετασθούν στοιχεία για την τη σφαγή της Χίου, με μια ματιά σε συγκριτικές περιπτώσεις, όπως οι σφαγές στην Τριπολιτσά, την Κωνσταντινούπολη και τα Ψαρά. Η προκύπτουσα διασπορά Χιωτών στη συνέχεια θα αναλυθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης ιστορίας μετανάστευσης, για να εξακριβωθεί η φύση, τα χαρακτηριστικά, τα δημογραφικά στοιχεία και οι ιστορίες της μετανάστευσής τους.

Ο Yianni Cartledge είναι υποψήφιος για διδακτορικό στο Flinders University, Νότια Αυστραλία. Έχοντας πάθος για τις ελληνικές, οθωμανικές, βρετανικές και αυστραλιανές ιστορίες, καθώς και τις ιστορίες μετανάστευσης και διασποράς, το τρέχον έργο του στοχεύει να συνδυάσει όλους αυτούς τους τομείς. Η διατριβή, με τίτλο «Aegean Islander Migration to the United Kingdom and Australia, 1815-1945: Emigration, Settlement, Community Building and Integration», θα διερευνήσει τις περιπτώσεις των Χιωτών του Λονδίνου και των Ικαριωτών της Νότιας Αυστραλίας. Η διατριβή του διερευνά τη σφαγή της Χίου το 1822 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους τρόπους με τους οποίους επηρέασε τη βρετανική στάση απέναντι στους Έλληνες, οδηγώντας σε χριστιανική-ανθρωπιστική παρέμβαση. Ένα άρθρο που προέκυψε από τη διατριβή του, με τίτλο «Η σφαγή της Χίου (1822) και ο πρώην βρετανικός χριστιανικός-ανθρωπισμός», δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στην Historical Research. Πρόσφατα δημοσίευσε μια βιογραφική καταχώριση για τον ψαρά και έμπορο θαλασσινών της Νότιας Αυστραλίας, Γιώργο Αγγελάκη, στο Australian Dictionary of Biography.

Πότε: Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, 7 μ.μ.
Πού: ΜΟΝΟ ONLINE μέσω Facebook, Youtube.

 

Πηγή: ertnews.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων