03/09/2023 03/09/2023 Σε ηλικία 82 ετών, “έφυγε” από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος και στη συνέχεια επίτιμος πρόεδρος της ιστορικής κοινότητας του Αγ. Δημητρίου, Αστόριας της Ν. Υόρκης, Νίκος Ανδριώτης, ο οποίος υπήρξε μέγας ευεργέτης της Ομογένειας και ειδικά της ιδιαίτερης πατρίδας του, Νισύρου. Ο «πρωθυπουργός της Αστόριας» όπως αποκαλούσαν τον Νίκο Ανδριώτη οι συμπατριώτες του, προ...
03 Σεπτεμβρίου, 2023 - 21:05
Τελευταία ενημέρωση: 03/09/2023 - 21:04

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ανδριώτης του Αγίου Δημητρίου της Αστόρια και Μέγας Ευεργέτης της Νισύρου

Διαδώστε:
Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ανδριώτης του Αγίου Δημητρίου της Αστόρια και Μέγας Ευεργέτης της Νισύρου

Σε ηλικία 82 ετών, “έφυγε” από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος και στη συνέχεια επίτιμος πρόεδρος της ιστορικής κοινότητας του Αγ. Δημητρίου, Αστόριας της Ν. Υόρκης, Νίκος Ανδριώτης, ο οποίος υπήρξε μέγας ευεργέτης της Ομογένειας και ειδικά της ιδιαίτερης πατρίδας του, Νισύρου.

Ο «πρωθυπουργός της Αστόριας» όπως αποκαλούσαν τον Νίκο Ανδριώτη οι συμπατριώτες του, προ τριών περίπου εβδομάδων διαγνώστηκε με πνευμονία και εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Mount Sinai Queens». Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε με αποτέσλεσμα να “φύγει” από τη ζωή χθες Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023.

Όλα του τα χρόνια διέμενε στην Αστόρια την οποία και αγάπησε υπερβολικά. Διετέλεσε μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου του Αγ. Δημητρίου, Αστόριας και πρόεδρος από το 1976 μέχρι το 1977 και από το 1979 μέχρι το 1982. Το 2019 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρο της Κοινότητας και της Σχολικής Επιτροπής του Αγίου Δημητρίου. Υπήρξε βασικός δημιουργός του σχολικού συγκροτήματος της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, στη σημερινή του μορφή. Επί της προεδρίας του στην Κοινότητα ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο στην Αμερική, αναγνωρισμένο και από το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας. Το 2000 η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου τον τίμησε με το “Οδύσσειο Βραβείο” σε αναγνώριση των πολύτιμων υπηρεσιών του σ’ αυτήν και, ιδιαίτερα, στο σχολικό της σύστημα.

Τη χρονιά που η κοινότητα τον τίμησε με το «Οδύσσειο Βραβείο» ο Νίκος Ανδριώτης δώρισε 100.000 δολάρια για την ίδρυση του «Nick A. Andriotis Assistance Fund» για παιδιά με οικονομικές ανάγκες.

Με τις ευλογίες και την έγκριση του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, ο Νίκος Ανδριώτης πρωτοστάτησε στην αγορά και ανακαίνιση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια που λειτουργεί από το 1986 και στο οποίο είχε διατελέσει Πρόεδρος της Εφορείας.

Το 2017 έκανε δωρεά ένα εκατομμύριο δολάρια στο σχολείο της Αγίας Αικατερίνης.

Η τελευταία του δωρεά, ήταν δύο εκατομμύρια ευρώγια την ανακαίνιση των δημοτικών ιαματικών λουτρών της Νισύρου. Ο Δήμος Νισύρου τον ανακήρυξε Μέγα Ευεργέτη του νησιού. Ο Νίκος Ανδριώτης είχε ακόμη τιμηθεί από την Εκκλησία με τον τίτλο του Άρχοντος Δεπουτάτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ήταν μέλος της λεγόμενης «Ηγεσίας των 100».

Ο Δήμος Νισύρου και ο Δήμαρχος Χριστοφής Κορωναίος, που έζησε για πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη, στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του γράφει μεταξύ άλλων: “Μια μεγάλη μορφή του Ελληνισμού, ένας αφοσιωμένος αρωγός των ελληνικών γραμμάτων, ένα μεγάλος Νισύριος ευεργέτης, μια σπουδαία προσωπικότητα της Ελληνικής ομογένειας στην Αμερική, έφυγε από κοντά μας. Ο Νίκος Ανδριώτης από χθές έχει περάσει στην αιωνιότητα… Η Νίσυρος αισθάνεται τιμή και υπερηφάνεια για τον Άνθρωπο, τον Έλληνα, τον Νισύριο, Νίκο Ανδριώτη. Το όνομα του αποτελεί τρανό παράδειγμα προσφοράς και υπόδειγμα προς μίμηση. Ο Δήμος Νισυρίων και η συντριπτική πλειοψηφία του απανταχού της γής λαού της Νισύρου είναι ευγνώμονες στο άξιο τέκνο της πατρίδας.”

Η οικογένεια του καλεί τους συγγενείς και φίλους, όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στο ομώνυμο πρόγραμμα που ίδρυσε προ δύο και πλέον δεκαετιών και το οποίο παρείχε την δυνατότητα σε εκατοντάδες παιδιά άπορων και με χαμηλά εισοδήματα ομογενών να μετάσχουν της ελληνικής παιδείας στο προηγμένο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Πρόκειται για το  «The Nick Andriotis Tuition Assistance Program at St. Demetrios of Astoria», το οποίο αποτελεί ένα επί πλέον δείγμα της αγάπης του αειμνήστου για την ομογένεια και την ελληνική παιδεία.

Το ανοικτό προσκύνημα για το Νίκο Ανδριώτη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου και την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αστόριας (30-11 30th drive Astoria), από τις 5 έως τις 8 το βράδυ. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί επίσης στον Άγιο Δημήτριο, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί, ενώ η ταφή θα γίνει στο νεκροταφείο του Αγίου Μιχαήλ (72-02 Astoria Blvd., East Elmhurst).

Πηγή: www.ertnews.gr

Φωτογραφία του Κώστα Μπέη από το Αρχείο του “Εθνικού Κήρυκα”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων