16/05/2022 16/05/2022 Στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου παραβρέθηκε χθες στις ΗΠΑ προσκεκλημένος από τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, Κώστα Τσιλφίδη και του Προέδρου της Παγκόσμιας Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού Γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτακη, ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος.  “Μόνο υπερήφανος μπορώ να δηλώσω για την σημερινή συγκινητική εκδηλωση...
16 Μαΐου, 2022 - 11:09
Τελευταία ενημέρωση: 16/05/2022 - 11:18

Εκδηλώσεις μνήμης στην Ομογένεια των ΗΠΑ για τα θύματα της Γενοκτονίας

Διαδώστε:
Εκδηλώσεις μνήμης στην Ομογένεια των ΗΠΑ για τα θύματα της Γενοκτονίας

Στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου παραβρέθηκε χθες στις ΗΠΑ προσκεκλημένος από τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, Κώστα Τσιλφίδη και του Προέδρου της Παγκόσμιας Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού Γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτακη, ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος. 

“Μόνο υπερήφανος μπορώ να δηλώσω για την σημερινή συγκινητική εκδηλωση στην εκκλησία αλλά και στο πρώτο μνημείο σε Δημόσιο πάρκο της Αμερικής για την Γενοκτονία!”, έγραψε.

Πρώτος σταθμός ήταν το Norwalk στο Connecticut, ένα «ποντιακό χωριό» με 500 περίπου ποντιακές οικογένειες, οι οποίες μιλάνε ποντιακά, μαγειρεύουν ποντιακά φαγητά και διατηρούν ζωντανή την ποντιακή παράδοση. Σε πάρκο του Norwalk έχει τοποθετηθεί το 2021 το πρώτο μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων σε δημόσιο χώρο στην Αμερική. Το μνημείο χρηματοδοτήθηκε από την Ποντιακή Κοινότητα Νόργουοκ «Ο Πόντος». Οι πρώτοι Πόντιοι ήρθαν στο Norwalk πριν από 110 χρόνια περίπου και μερικοί από αυτούς ήρθαν κατευθείαν από τον Πόντο. H εκδήλωση μνήμης στο Norwalk έλαβε χώρα την Κυριακή, 15 Μαΐου 2022, όπου τελέσθηκε μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου και ακολούθησαν ομιλίες στο Free Park, παρουσία του Δημάρχου του Norwalk Harry Rilling, του πολιτειακού Γερουσιαστή του Rhode Island Λεωνίδα Ραπτάκη, του γλύπτη του ποντιακού μνημείου Γιώργου Κικώτη και άλλων εκπρόσωπων της ελληνικής ομογένειας.

Επόμενος σταθμός είναι σήμερα η Βοστώνη, όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ποντιακού Συλλόγου Παναγία Σουμελά Βοστώνης κ. Γιώργο Γιαλτουρίδη, μέλη του Συλλόγου, καθώς και επίσκεψη στο ιστορικό αμερικανικό πλοίο USS Constitution, που συνέβαλε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Την Τρίτη 17 Μαΐου ο κ. Κωνσταντάτος θα παραστεί στη Βουλή του Rhode Island, όπου θα κατατεθεί ψήφισμα για την αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας από τον πολιτειακό Γερουσιαστή του Rhode Island Λεωνίδα Ραπτάκη, ενώ στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιηθεί η έπαρση της ποντιακής σημαίας έξω από το Bowling Green, στο κέντρο του Μανχάταν και θα μιλήσω για το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων