08/04/2020 08/04/2020 Οι ΗΠΑ είναι η χώρα στον πλανήτη με τα περισσότερα πλέον κρούσματα κορωνοϊού. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 8000 και η κατάσταση σε πολλά νοσοκομεία της χώρας , με επίκεντρο τη Νέα Υόρκη είναι πολύ δύσκολη. Το nofakenews.gr επικοινώνησε με τον πολλά υποσχόμενο Έλληνα Επίκουρο καθηγητή ογκολογίας σε μεγάλο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Μιζούρι των ΗΠΑ...
08 Απριλίου, 2020 - 19:46
Τελευταία ενημέρωση: 08/04/2020 - 19:44

Έλληνας γιατρός στις ΗΠΑ: “Μπορεί να φθάσουν τους 200.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ”

Διαδώστε:
Έλληνας γιατρός στις ΗΠΑ: “Μπορεί να φθάσουν τους 200.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ”

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα στον πλανήτη με τα περισσότερα πλέον κρούσματα κορωνοϊού. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 8000 και η κατάσταση σε πολλά νοσοκομεία της χώρας , με επίκεντρο τη Νέα Υόρκη είναι πολύ δύσκολη. Το nofakenews.gr επικοινώνησε με τον πολλά υποσχόμενο Έλληνα Επίκουρο καθηγητή ογκολογίας σε μεγάλο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Μιζούρι των ΗΠΑ κ. Νίκο Τρικαλινό. Τα όσα μας αποκάλυψε για την κατάσταση στις ΗΠΑ εν μέσω κορωνοϊού είναι χαρακτηριστικά. Δέος προκαλούν οι προβλέψεις της Πανεπιστημιακής κοινότητας στις ΗΠΑ οτι οι νεκροί μπορεί να φθάσουν και τις 200.000. Όπως τονίζει ο κ. Τρικαλινός “δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα”. Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη και στην υπερδύναμη του Πλανήτη, αλλά οι επιστήμονες στις ΗΠΑ όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο δουλεύουν καθημερινά για ένα εμβόλιο ή ένα φάρμακο και αυτή η συνεργασία ελπίζουμε όλοι οτι τελικά θα αποδώσει τα αποτελέσματα που όλοι περιμένουμε.

Συνέντευξη στον Κώστα Παππά/ nofakenews.gr

Κύριε Τρικαλινέ ποιά είναι η κατάσταση σήμερα στις ΗΠΑ σε σχέση με τον κορωνοϊό;

Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν τα περισσότερα διαγνωσμένα κρούσματα κορωνοϊού. Αυτή τη στιγμή 4 Απριλίου έχουμε 312.000 κρούσματα και 8.500 θανάτους. Αυτά αλλάζουν όμως πολύ γρήγορα. Οι περισσότερες Πολιτείες έχουν διατάγματα για περιορισμό όσο γίνεται στο σπίτι. Το Μιζούρι είναι από τις τελευταίες Πολιτείες που το εφάρμοσε. Εδώ και δύο τρεις εβδομάδες μένουμε σπίτι.

Θα λέγαμε ότι η Νέα Υόρκη είναι σήμερα ο πυρήνας της επιδημίας στην Αμερική. Υπάρχουν ωστόσο προβλήματα και σε άλλες πολιτείες;

Η Νέα Υόρκη είναι ένα μεγάλο επίκεντρο,αλλά δεν είναι το μόνο. Χοντρικά οι περιοχές με τη μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού και πολύ κίνηση λόγω τουρισμού ή εμπορίου έχουν τα περισσότερα κρούσματα. Αυτό είναι κάτι που το περιμέναμε φυσικά. Σιγά σιγά είναι σίγουρο οτι ο ιός θα έρθει παντού.

Ποιά είναι η άποψη του κόσμου για τον τρόπο που η κυβέρνηση Τραμπ διαχειρίζεται αυτή την κρίση; Αυτή η άποψη του κόσμου συμβαδίζει με την ιατρική επιστημονική κοινότητα; ο

Ο Τραμπ έχει διχάσει τον κόσμο. Έχει πολύ ισχυρούς υποστηρικτές και ορκισμένους εχθρούς. Είναι δύσκολο πια να βρεις κάποιον που είναι κάπου στη μέση σε οτι αφορά τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Αυτό εν μέρη το έκανε και ο ίδιος ,αφού οι δηλώσεις του είναι ιδιαιτέρως προκλητικές και αρκετές φορές παράλογες. Αλλά ούτως ή άλλως υπήρχε διχασμός εδώ και πριν απο αυτόν μεταξύ συντηρητικών και δημοκρατικών. Το θέμα του κορωνοϊού έχει πολιτικοποιηθεί πολύ έντονα, οπότε θα δεις που και που και κάποιες ακραίες απόψεις που δεν βγάζουν καθόλου νόημα. Σε οτι αφορά την απάντηση στον κορωνοϊό η Αμερική άργησε πολύ να αντιδράσει . Ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της αδράνειας οφείλεται στο γεγονός οτι η λύση είναι ιδιαιτέρως αντιπαθής σε μια χώρα που η οικονομία βασίζεται στην κατανάλωση. Έχουν ήδη χαθεί πάρα πολλά χρήματα απο το κλείσιμο επιχειρήσεων. Τα νέα από την Ιταλία και την Ισπανία έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να αλλάξει αυτό. Εδώ και κάπου δύο εβδομάδες η Κυβέρνηση άρχισε να ακούει την επιστημονική κοινότητα και συμφωνεί με τα μέτρα που προτείνουν. Φαίνεται οτι κάποια από αυτά δουλεύουν,αλλά είναι πολύ νωρίς για να δούμε το αποτέλεσμα. Τα περισσότερα μοντέλα προβλέπουν μείωση των κρουσμάτων τέλος Απριλίου -αρχές Μαΐου. Ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα.

Trikalinos1

Πολλοί συνάδελφοί σας και μάλιστα Έλληνες στις ΗΠΑ περιγράφουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση σε κάποια νοσοκομεία των ΗΠΑ. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν οτι υπάρχουν προβλέψεις για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στο τέλος της επιδημίας στις ΗΠΑ . Ακούγονται αυτά τα σενάρια;

Κάποια νοσκομεία στις περιοχές με μεγάλη επίπτωση , όπως στη Νέα Υόρκη,έχουν αρχίσει να έχουν προβλήματα επάρκειας χώρου και υλικών. Δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα ,αλλά προσπαθούμε να προβλέψουμε τις ελλείψεις. Τα αρχικά σενάρια μιλούσαν για 40.000-120.000 νεκρούς ,αλλά πιο πρόσφατα ακούμε νούμερα κοντά στις 200.000. Τα δεδομένα απο την Kίνα αναφέρουν οτι ένα ποσοστό 4,5% των ασθενών κατέληξαν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πολλοί απο αυτούς θα πεθάνουν δυστυχώς. Η Αμερική έχει περισσότερα απο 300.000.000 άτομα πληθυσμό. Όπως καταλαβαίνεται πρέπει να μειώσουμε το νούμερο με το οποίο θα πολλαπλασιάσουμε αυτό το ποσοστό θνησιμότητας , αν θέλουμε να πεθάνουν λιγότεροι. Εκεί είναι το όλο θέμα με την αποφυγή νέων κρουσμάτων.

Στην Ελλάδα έχει επιβληθεί απαγόρευση των “άσκοπων” μετακινήσεων. Στις ΗΠΑ εφαρμόζεται σε κάποιες Πολιτείες μια τέτοια πρόταση; Πόσο έχει αλλάξει την καθημερινότητά σας η πανδημία και ποιά μέτρα προφύλαξης παίρνουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους;

Στην Αμερική υπάρχει απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων εδώ και εβδομάδες. Αυτό διαφέρει σε κάθε Πολιτεία ,γιατί διαφέρουν οι Κυβερνήτες και οι απόψεις τους. Στην οικογένειά μου , μόνο εγώ βγαίνω για δουλειά τις τελευταίες 3 εβδομάδες. Για την ώρα τουλάχιστον στο Μιζούρι η απαγόρευση θα κρατήσει μέχρι τέλος Απριλίου, αλλά είμαι σίγουρος οτι μέρα με τη μέρα θα αλλάξει αυτό. Οι άνθρωποι αποφεύγουν συναθροίσεις ,πλένουν τα χέρια τους,φοράνε μάσκες εντός και εκτός συστήματος υγείας.Κάποιοι φτιάχνουν τις δικές τους.

Πολλά σενάρια ακούγονται επίσης και για τη θεραπεία της νόσου, είτε μιλάμε για εμβόλιο , είτε για κάποιο φάρμακο. Η ιατρική κοινότητα στις ΗΠΑ πιστεύει ότι είμαστε κοντά στην ανακάλυψη έστω του ενός από τα δύο;

Εδώ και μερικές εβδομάδες τρέχουν μερικές κλινικές μελέτες για φάρμακα,για αυτούς που έχουν νοσήσει, αντισώματα απο αυτούς που έχουν εξουδετερώσει τον ιό κια τουλάχιστον μια εταιρεία δουλεύει σε ένα εμβόλιο. Το εμβόλιο θα αργήσει , τουλάχιστον 6-12 μήνες , οπότε δε θα βασιζόμουν σε αυτό. Τα μεγαλύτερα ιατρικά περιοδικά αφιερώνουν σελίδες στην έρευνα του ιού και νέα αποτελέσματα που μπορεί να βοηθήσουν. Οπότε ναι και στο washu και στα άλλα ερευνητικά κέντρα της Αμερικής και του υπόλοιπου κόσμου έχει μετατοπιστεί το ενδιαφέρον στην αντιμετώπιση του covid 19 και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό.

Τι Μήνυμα θα στέλνατε στους Έλληνες για την πανδημία;

Όλα θα περάσουν , αλλά για την ώρα υπομονή και ας αποφεύγουμε άσκοπες συναθροίσεις και ας πλένουμε τα χέρια μας. Δεν υπάρχει λόγος ούτε για πανικό , ούτε για εφησυχασμό. Κάθε μέρα γινόμαστε πιο έξυπνοι , πιο έμπειροι και πιο αποτελεσματικοί απέναντι στον covid 19 και ελπίζω σύντομα να έχουμε καλά νέα και μια μόνιμη λύση. Να είμαστε όλοι καλά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων