02/08/2021 02/08/2021 Μετά τη συνάντηση, που είχε, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με το προεδρείο του Συλλόγου Παλιννοστούντων Ομογενών Ελληνοποντίων Λάρισας, δήλωσε: «Η πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός στις ανάγκες των παλιννοστούντων ελληνοποντίων, και να διευθετήσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιδίως της συνταξιοδότησης των ηλικιωμένων και της αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων. Ας...
02 Αυγούστου, 2021 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 02/08/2021 - 17:57

Επίλυση συνταξιοδοτικού και στεγαστικών δανείων ομογενών παλιννοστούντων

Διαδώστε:
Επίλυση συνταξιοδοτικού και στεγαστικών δανείων ομογενών παλιννοστούντων

Μετά τη συνάντηση, που είχε, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με το προεδρείο του Συλλόγου Παλιννοστούντων Ομογενών Ελληνοποντίων Λάρισας, δήλωσε: «Η πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός στις ανάγκες των παλιννοστούντων ελληνοποντίων, και να διευθετήσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιδίως της συνταξιοδότησης των ηλικιωμένων και της αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων. Ας μην λησμονούμε ότι πρόκειται για συμπατριώτες μας οι οποίοι έζησαν δια πυρός και σιδήρου για δεκαετίες, σε αντίξοες συνθήκες, διατηρώντας την εθνική τους ταυτότητα».

Στον Θεσσαλό πολιτικό οι εκπρόσωποι του Συλλόγου επεσήμαναν ότι οι διατάξεις του νόμου 4387/2016 δημιουργούν προβλήματα στην συνταξιοδότηση των Παλιννοστούντων Ελληνοποντίων, αφού η συντριπτική τους πλειοψηφία εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα την περίοδο 1994-2006. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, περίπου 20.000 υπερήλικες ομογενείς, δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις, που προβλέπονται στον εν λόγω νόμο, ήτοι, 35 χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, προκειμένου να κριθούν δικαιούχοι για το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, και αντίστοιχα, 40 χρόνια διαμονής, για να κριθούν δικαιούχοι για την πλήρη Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ.

Επιπροσθέτως, υπογράμμισαν και το ζήτημα που υφίσταται με την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων που τους χορηγήθηκαν με τις διατάξεις του νόμου 2790/2000. Με την υπ’ αριθ. 96629/6295/03 απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αιγαίου, χορηγήθηκαν 35.000 δάνεια, ύψους 60.000 ευρώ που για την απόκτηση ή την βελτίωση πρώτης κατοικίας με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω των δυσχερειών που δημιούργησε η οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών άλλα και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι δικαιούχοι των δανείων είναι υπερήλικες, που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Συνεπώς, προκειμένου να καταστεί η αποπληρωμή των δανείων εφικτή, ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα για ρυθμίσεις στις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου «Πρόγραμμα Κρατικής Παρέμβασης για την πρώτη κατοικία των ενημερωμένων δανειοληπτών και τροποποιήσεις στο Ν. 3869/2010 ώστε να δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης ή διαγραφής των οφειλών βάσει του εισοδήματος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, ο οποίος με ερώτησή του από τις 24.2.2021 προς το υπουργείο Εργασίας είχε ζητήσει την άρση  της αδικίας του νόμου Κατρούγκαλου, δεσμεύτηκε ότι να προβεί εκ νέου στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου με σκοπό την επίλυση των ζητημάτων που θέτουν.

Παρόντες στη συνάντηση από πλευράς του Συλλόγου Παλιννοστούντων Ομογενών Ελληνοποντίων Λάρισας ήταν ο πρόεδρός της και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Μιχάλης Καζαζίδης, ο γραμματέας κ. Ανδρέας Σαχναζαριάν και το μέλος κ. Γιώργος Καραπετιάν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων