19/05/2023 19/05/2023 Επιστολή στην Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ έστειλε ο Φαίδων Κοτζαμπόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) και τα μέλη του με την οποία ζητούς την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη. «…με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για την αντιμετώπιση της ελληνικής μειονότητας στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, αναφέρουν...
19 Μαΐου, 2023 - 19:00
Τελευταία ενημέρωση: 19/05/2023 - 21:29

Επιστολή Ελληνογερμανών Επιχειρηματιών στη Γερμανίδα ΥΠΕΞ για την απελευθέρωση Μπελέρη

Διαδώστε:
Επιστολή Ελληνογερμανών Επιχειρηματιών στη Γερμανίδα ΥΠΕΞ για την απελευθέρωση Μπελέρη

Επιστολή στην Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ έστειλε ο Φαίδων Κοτζαμπόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) και τα μέλη του με την οποία ζητούς την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη.

«…με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για την αντιμετώπιση της ελληνικής μειονότητας στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Ο κ. Κοτζαμπόπουλος

Η επιστολή προς της Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Λιγότερο από 48 ώρες πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα για τις τοπικές εκλογές στην Αλβανία την Κυριακή (14.5.23), η αλβανική κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει σοβαρό πλήγμα στις αρχές των δίκαιων και ελεύθερων εκλογών και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη χώρα. Στις 12.5.23 οι Αλβανικές ειδικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιο της ελληνικής εθνικής μειονότητας για δήμαρχο του δήμου Χιμάρρας, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Την ίδια ώρα συνέλαβαν μέλη της ομάδας εκστρατείας του για αμφίβολες κατηγορίες. Ο πολιτικός αντίπαλος του Beleri δεν είναι άλλος από τον υποψήφιο του Αλβανικού κυβερνώντος κόμματος, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Gjergji Goro. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν έναν σκληρό αγώνα μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Ο Φρέντι Μπελέρι είναι μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας και ηγετική προσωπικότητα του μειονοτικού κόμματος ΚΕΑΔ / Κόμμα Ενότητας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Την υποψηφιότητά του υποστηρίζει το ΚΕΑΔ και άλλα κόμματα.

Ένα τέτοιο πλήγμα στην ουσία της δημοκρατίας, δηλαδή στην ίδια την εκλογική διαδικασία, εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τη δέσμευση της Αλβανίας να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ. Δυστυχώς, η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρι έρχεται σχεδόν ένα χρόνο αφού και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, συμφώνησαν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία.

 

Αυτό είναι λοιπόν τόσο επείγον γιατί σε σχέση με τη βάναυση επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας η Ρωσία προσπαθεί συνεχώς να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη γενικότερα και τα Δυτικά Βαλκάνια ειδικότερα. Σε μια εποχή κατά την οποία συγκρούονται οι αυτοκρατορίες, οποιαδήποτε απόκλιση από τις δημοκρατικές αρχές μιας χώρας που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή.

Καλούμε την άμεση απελευθέρωση του Φρέντη Μπελέρη. Δεν διακυβεύεται μόνο η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αλβανία, αλλά και η σχέση της Αλβανίας με την Ελλάδα και επομένως η υποψηφιότητά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αυξανόμενη απώλεια αξιών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Τουρκία θα πρέπει να λειτουργήσει ως έκκληση αφύπνισης για να αποτραπούν παρόμοιες οπισθοδρομήσεις στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Θα το εκτιμούσαμε ιδιαίτερα αν μας ενημερώνατε για αυτό το θέμα. “

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων