27/05/2021 27/05/2021 Το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων μπορεί να τεθεί προς συζήτηση στην Ομοσπονδιακή βουλή της Αυστραλίας εντός των ερχόμενων εβδομάδων, όπως αναφέρει το Ομογενειακό SBSGreek (BY SOTIRIS HATZIMANOLIS, ZOE THOMAIDOU). Εάν εγκριθεί προς συζήτηση, θα είναι το πρώτο καθοριστικό βήμα, με την ψηφοφορία να ακολουθεί. Κύρια σημεία Η αυστραλιανή βουλή ενδέχεται...
27 Μαΐου, 2021 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 27/05/2021 - 22:17

Προσπάθεια για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Διαδώστε:
Προσπάθεια για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων μπορεί να τεθεί προς συζήτηση στην Ομοσπονδιακή βουλή της Αυστραλίας εντός των ερχόμενων εβδομάδων, όπως αναφέρει το Ομογενειακό SBSGreek (BY SOTIRIS HATZIMANOLIS, ZOE THOMAIDOU).

Εάν εγκριθεί προς συζήτηση, θα είναι το πρώτο καθοριστικό βήμα, με την ψηφοφορία να ακολουθεί.

Κύρια σημεία

Η αυστραλιανή βουλή ενδέχεται να κληθεί να ψηφίσει για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

Κατατέθηκε σχετική πρόταση από ομογενή βουλευτή για συζήτηση.

Το κλίμα για την πιθανή ψηφοφορία θεωρείται θετικό.

Τη σχετική πρόταση κατέθεσε στο εθνικό κοινοβούλιο ο ομογενής βουλευτής Στάθης Γεωργανάς. Πεποίθησή του μάλιστα είναι πως αν δοθεί το πράσινο φως από την κυβέρνηση που έχει την πλειοψηφία, για τη συζήτηση, η πρόταση θα έχει την απαιτούμενη στήριξη στην ψηφοφορία. «Πάντα υπήρχε μια αμφιβολία από όλες τις κυβερνήσεις, όλα τα κόμματα, αλλά αυτή τη φορά νομίζω θα το πετύχουμε». Η εκτίμησή του βασίζεται αφενός στο γεγονός ότι η πρόταση κατατέθηκε μεν από τον ίδιο – εκπρόσωπο του Εργατικού Κόμματος, αλλά δευτερώθηκε από τον Trent Zimmerman, βουλευτή των Φιλελευθέρων που εκλέγεται στην έδρα του βόρειου Σύδνεϋ.

Ο κ. Γεωργανάς πιστεύει επίσης πως η χρονική συγκυρία είναι ιδανική λόγω της αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, των οποίων πιστή σύμμαχος είναι η Αυστραλία. «Νομίζω έχει αλλάξει λίγο η κατάσταση και είναι καλή στιγμή για να το καταθέσουμε». Όπως δήλωσε στο πρόγραμμά SBS Greek, στηρίζει την πρόταση και σε μαρτυρίες των ANZACS που βίωσαν από πρώτο χέρι τις θηριωδίες.

«Οι ANZACS ήταν οι πρώτοι αυτόπτες μάρτυρες των γενοκτονιών τα έχουν γράψει, τα έχουν καταθέσει.

«Να πράξουμε όπως και άλλες χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία γιατί τέτοια καταστροφή δεν πρέπει να ξαναγίνει ποτέ και αν δεν κρύβουμε την αλήθεια θα το σταματήσουμε από το να ξαναγίνει».

Η πρόταση που κατατέθηκε αποζητά από την ομοσπονδιακή βουλή να αναγνωρίσει ότι η Οθωμανική αυτοκρατορία πραγματοποίησε συστηματική καμπάνια διωγμού Χριστιανών, Ελλήνων, Ασσυρίων και Αρμενίων μεταξύ 1914 και 1922.

Το αν θα δοθεί έγκριση για να προχωρήσει σε συζήτηση θα αποφασιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ PODCAST

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων