18/05/2023 18/05/2023 Ψήφισμα της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης για την απελευθέρωση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη και την παραμονή στις πατρογονικές τους εστίες των βορειοηπειρωτών. Παράλληλα, η Ιερά Μητρόπολη ζητά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και διεκδικεί με τον πλέον ηχηρό τρόπο τα ελληνόπουλα να μπορούν να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα. Σημειώνεται ότι...
18 Μαΐου, 2023 - 19:00

Ι.Μ Κονίτσης: Ψήφισμα για την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών

Διαδώστε:
Ι.Μ Κονίτσης: Ψήφισμα για την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών

Ψήφισμα της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης για την απελευθέρωση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη και την παραμονή στις πατρογονικές τους εστίες των βορειοηπειρωτών. Παράλληλα, η Ιερά Μητρόπολη ζητά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και διεκδικεί με τον πλέον ηχηρό τρόπο τα ελληνόπουλα να μπορούν να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα.

Σημειώνεται ότι έπειτα από δύο ετών διακοπή, λόγω  κορωνοϊού,  έγινε η εκδήλωση, για την επέτειο του Αυτονομιακού Αγώνος της Βορείου Ηπείρου. Την Κυριακή, 14 Μαΐου 2023, το πρωΐ, στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο ηρωικό Δελβινάκι, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, με την συμμετοχή πολλών ιερέων και από τις δύο επαρχίες Πωγωνίου και Κονίτσης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα εψάλη μνημόσυνο, τόσο για τους πρωτεργάτες του Αυτονομιακού Αγώνος, όσο και για τους αδίκω θανατωθέντες Βορειοηπειρώτες από το αθεϊστικό αλβανικό καθεστώς. Στην συνέχεια, έξω από τον Ναό, εψάλη τρισάγιο επί του τάφου του αοιδίμου Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως Βασιλείου, εκ των πρωτεργατών του Αυτονομιακού Αγώνος (1914). Στη συνέχεια ο  Μητροπολίτης κ. Ανδρέας  εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και ακολούθησε ειρηνική πορεία μέχρι το μνημείο των πεσόντων της κωμοπόλεως. Εκεί ο ιεράρχης κατέθεσε στεφάνι, όπως επίσης είχε καταθέσει και εις τον τάφον του προκατόχου του Βασιλείου.

Δια βοής εγκρίθηκε το ακόλουθο ψήφισμα:

1) Ζητούμε να παραμείνουν οι αδελφοί μας Βορειοηπειρώτες στις πατρογονικές τους εστίες υπό καθεστώς εξασφαλίσεως των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τους.

2) Ζητούμε να υπάρξei αίσθημα ασφαλείας και προστασίας της ζωής των Βορειοηπειρωτών, κάτι που έχει τρωθή μετά τις δολοφονίες του Αριστοτέλη Γκούμα, τον Αύγουστο του 2010 και του Κωνσταντίνου Κατσίφα στις 28 Οκτωβρίου 2018.

3) Ζητούμε την προστασία της ιδιωτικής και κοινοτικής περιουσίας των αδελφών μας, ιδίως στο παραλιακό μέτωπο της Χειμάρρας.

4) Ζητούμε την εξασφάλιση του δικαιώματος των Ελληνόπουλων, μέσα, να διδάσκονται ανεμπόδιστα την μητρική τους γλώσσα και να μη δηλητηριάζονται από την αλβανική προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδος, ιδιαίτερα, μάλιστα, μέσω των μαθημάτων Ιστορίας και Γεωγραφίας.

5) Ζητούμε να δοθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση στους λίγους (περίπου 60) που έχουν απομείνει, πρώην φυλακισμένους στις φυλακές των Χότζα – Αλία, μια μικρή σύνταξη, σαν αντίδωρο της θυσίας τους για το Έθνος.

6) Ζητούμε να ενισχυθεί ο με ελληνική συνείδηση βλαχόφωνος πληθυσμός της Βορείου Ηπείρου, ώστε να μη μένη εκτεθειμένος σε ξένες προπαγάνδες και ιδίως της Ρουμανίας.

7) Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την αναίτια σύλληψη του υποψηφίου Δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη. Η Ευρωπαική Ένωση ας το λάβει αυτό σοβαρά υπ’ όψει. Τέλος,

8) Ζητούμε να γίνei σαφές στους Αλβανούς, ότι η ενταξιακή πορεία της Χώρας τους, περνάει μέσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, με τελικό σκοπό την ΕΝΩΣΗ της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα.

Γερμανικό ΥΠΕΞ για Μπελέρη: Η προστασία των μειονοτήτων βασική προϋπόθεση για την ΕΕ

Η Αλβανία θα πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξής της στην Ε.Ε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ αναφορικά με την φυλάκιση του εκλεγμένου στο μεταξύ δημάρχου της Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη.

Ωστόσο, για καθ΄ εαυτό το περιστατικό της φυλάκισης αποφεύγει να παρέμβει στη διεξαγόμενη έρευνα. «Στην περίπτωση του υποψήφιου για το αξίωμα του Δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, διεξάγονται έρευνες των αλβανικών αρχών», απάντησε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στην εφημερίδα «τα ΝΕΑ».

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η φυλάκιση του υποψηφίου της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία δύο 24ωρα πριν τις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής εγείρει εύλογα θέμα προστασίας των μειονοτήτων σε μία χώρα σαν την Αλβανία η οποία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

Ο στόχος της Αλβανίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ υποστηρίχθηκε και υποστηρίζεται ενεργά από τη Γερμανία και τη σημερινή κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Στην ερώτηση εάν και σε ποιο βαθμό η υπόθεση Μπελέρη θα επηρεάσει την πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε:

«Καθοριστικό για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε είναι η εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης, συμπεριλαμβανομένου και του Eυρωπαϊκού Kεκτημένου. Επ΄αυτού τίποτα δεν έχει αλλάξει», τόνισε ο γερμανός εκπρόσωπος. Και η προστασία των μειονοτήτων είναι συστατικό κομμάτι του EU-Acquis.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων