29/11/2021 29/11/2021 Στη δημογραφική συρρίκνωση της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη και στην εγρήγορση που χρειάζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη...
29 Νοεμβρίου, 2021 - 9:26
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2021 - 9:34

Η Ρωμιοσύνη δεν θα σβήσει ποτέ στην Κωνσταντινούπολη

Διαδώστε:
Η Ρωμιοσύνη δεν θα σβήσει ποτέ στην Κωνσταντινούπολη

Στη δημογραφική συρρίκνωση της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη και στην εγρήγορση που χρειάζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είχε συναντήσεις με παράγοντες της ομογένειας με τους οποίους συζήτησε προβλήματα που απασχολούν τη Ρωμιοσύνη της Πόλης.

Μετά την αρχιερατική λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας Χαλκηδόνος ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και οι βουλευτές της ΔΣΟ είχαν την ευκαιρία στο αρχονταρίκι της ενορίας να συζητήσουν με τον πρόεδρο της εφοροεπιτροπής, καθηγητή πανεπιστημίου κ. Γιώργο Σταφανόπουλο και τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) και διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλουγια ζητήματα που απασχολούν την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης.

“Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου σας εμπιστεύθηκε την πρώτη τη τάξη μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου εντός της χώρας που εδρεύει, σε καιρούς δύσκολους, που χαρακτηρίζονται πρωτίστως από τη δημογραφική συρρίκνωση της Ρωμιοσύνης στην Πόλη. Αλλά όπως έλεγε κι ο μεγάλος Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας όταν τον ρωτούσαν πόσοι Ρωμιοί απέμειναν στην Πόλη “είμαστε λίγοι κι αμέτρητοι”. Είμαι βέβαιος ότι δεν σας φοβίζει το μικρό ποίμνιο και θα εργαστείτε με όλες σας τις δυνάμεις γι’ αυτό. Χαίρομαι που βλέπω μεταξύ μας Ορθοδόξους αδελφούς μας από τις ομόδοξες χώρες, της Γεωργίας, της Ουκρανίας της Ρωσίας. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ρωμιοσύνη δεν θα σβήσει ποτέ στην Κωνσταντινούπολη. Ήδη, στην Ίμβρο με την επαναλειτουργία των σχολείων μετά από 50 χρονιά -όταν το 1964 αυθαιρέτως έκλεισαν- συντελείται ένα μικρό θαύμα. Από τότε που ακούστηκαν παιδικές φωνές στα σχολεία που σήμερα έχουν 60 μαθητές υπερδιπλασιάστηκε κι ο αριθμός των μόνιμων Ρωμιών κατοίκων του νησιού. Αυτό το θαύμα που συνέβη στην Ίμβρο μπορεί να γίνει και στην Πόλη με την καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρκεί όλοι μας στο εθνικό κέντρο να κάνουμε το καθήκον μας”, ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος προς τον Γέροντα Μητροπολίτη Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ. 

Τα προβλήματα της εναπομείνασας πολίτικης Ρωμιοσύνης (εκπαιδευτικά, διοίκησης των κοινοτήτων, ακίνητης περιουσίας κ.α.) βρέθηκαν στο επίκεντρο και των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο επικεφαλής της ΔΣΟ με τον πρόεδρο της Κοινότητας Παναγίας Κουμαριώτισσας Νεοχωρίου, Άρχοντα χαρτοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Λάκη Βίγκα, τον Διευθυντή της ομογενειακής εφημερίδας «Απογευματινή», κ. Μιχάλη-Βασιλειάδη και τον δημοσιογράφο κ. Μηνά Βασιλειάδη.

Τέλος, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συμμετείχε στα εγκαίνια, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, της έκθεσης ζωγραφικής των Βρετανών εικαστικών DougPatterson&TimVyner με τίτλο «Εικαστικά ταξίδια στο Άγιον Όρος», που πραγματοποιήθηκαν από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιωτη, παρουσία της υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ζεττας Μακρή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων