22/01/2021 22/01/2021 Ο Υφυπουργός κ. Κωνσταντίνος Βλάσης συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στη Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Πολιτιστική Διπλωματία – Η Συμβολή της Διασποράς», την οποία διοργάνωσε η AHEPA Τμήμα 25 Άγιος Ανδρέας-Αχαΐα. Στην παρέμβασή του ο κ. Βλάσης αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην πολιτιστική διπλωματία, ως μέσο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. O Υφυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην...
22 Ιανουαρίου, 2021 - 8:21
Τελευταία ενημέρωση: 22/01/2021 - 10:44

Η συνδρομή της ομογένειας για την Αγιά Σοφιά

Διαδώστε:
Η συνδρομή της ομογένειας για την Αγιά Σοφιά

Ο Υφυπουργός κ. Κωνσταντίνος Βλάσης συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στη Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Πολιτιστική Διπλωματία – Η Συμβολή της Διασποράς», την οποία διοργάνωσε η AHEPA Τμήμα 25 Άγιος Ανδρέας-Αχαΐα. Στην παρέμβασή του ο κ. Βλάσης αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην πολιτιστική διπλωματία, ως μέσο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

O Υφυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, η οποία αντιβαίνει κατάφωρα στον οικουμενικό της χαρακτήρα, καθώς και στο νομικό καθεστώς της ΟΥΝΕΣΚΟ που διέπει τη λειτουργία της και από το οποίο δεσμεύεται η Τουρκία. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, αξιοποιώντας και τη συνδρομή της Ομογένειας, κατέβαλε και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η απόφαση αυτή να ανατραπεί, έχοντας ενεργοποιημένα όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά κανάλια για την ανάδειξη του ζητήματος μέσα από διεθνείς πρωτοβουλίες.

 

Ο κ. Βλάσης έκανε αναφορά στους πυλώνες, στους οποίους εδράζεται η ελληνική πολιτιστική διπλωματία: την ελληνική γλώσσα, τα πολιτιστικά επιτεύγματα του Έθνους, το ελληνικό πνεύμα εν γένει και, τέλος, τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας ως σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών. Ειδική μνεία έκανε στη συμβολή του Απόδημου Ελληνισμού, χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες του εξωτερικού ως το «βαρύ πυροβολικό» για τη διάδοση των ελληνικών αξιών και του πολιτισμού, εξαίροντας τον ρόλο τους στην προώθηση των ελληνικών θέσεων ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης, αλλά και ως διαύλου φιλίας και αλληλεγγύης με τις χώρες διαμονής τους. Η βαθιά και διαχρονική σχέση της ελληνικής Διασποράς, αλλά και των απανταχού Φιλελλήνων, με την Ελλάδα θα αποτυπωθεί και στις φετινές σχεδιαζόμενες εκδηλώσεις με αφορμή την συμπλήρωση των διακοσίων ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Στη συνέχεια, ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε στις έδρες ελληνικών σπουδών και στα ομογενειακά σχολεία που αποτελούν εστίες διάδοσης, όχι μόνο της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, αλλά και του ελληνικού πολιτισμού. Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να επισημάνει τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στους διεθνείς οργανισμούς, πρωτοστατώντας στην εκστρατεία κατά της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και υπέρ της επιστροφής των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους. Με την ευκαιρία, ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα, από το βρετανικό μουσείο. Τόνισε, τέλος, την δράση της Ελλάδας υπέρ της προστασίας του καθεστώτος χρήσης των αναγνωρισμένων από την ΟΥΝΕΣΚΟ πολιτιστικών αγαθών.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας από το Υπουργείο Εξωτερικών, που πρόσφατα αναβαθμίστηκε και συγχωνεύτηκε με την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Επεσήμανε ότι στόχος της νέας Γενικής Γραμματείας είναι να γίνουν κατανοητές όσο καλύτερα γίνεται οι ιδέες και τα ιδανικά, ο Πολιτισμός, οι θεσμοί και οι εθνικές θέσεις της χώρας στη διεθνή κοινή γνώμη. Στη συλλογική αυτή προσπάθεια εξήρε τον βαρύνοντα ρόλο που διαδραματίζει ο Απόδημος Ελληνισμός και η Ομογένεια, καθώς αποτελούν τους σύγχρονους, άτυπους πρεσβευτές της Ελλάδας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προσπάθεια προώθησης των εθνικών δικαίων της χώρας μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων