24/08/2022 24/08/2022 Από την εσχατιά της Ευρώπης και το ακριτικό Καστελόριζο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» (21-28 Αυγούστου), με την ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ “George Bizos Icon” με άξονα την ζωή και δράση του Γιώργου Μπίζου, του επί τέσσερεις δεκαετίες ελληνικής καταγωγής προασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ν. Αφρική, δικηγόρου...
24 Αυγούστου, 2022 - 10:34
Τελευταία ενημέρωση: 24/08/2022 - 10:42

Ι. Χρυσουλάκης: Η Ελλάδα τιμά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Δημοκρατία από το ακριτικό Καστελόριζο

Διαδώστε:
Ι. Χρυσουλάκης: Η Ελλάδα τιμά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Δημοκρατία από το ακριτικό Καστελόριζο

Από την εσχατιά της Ευρώπης και το ακριτικό Καστελόριζο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» (21-28 Αυγούστου), με την ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ “George Bizos Icon” με άξονα την ζωή και δράση του Γιώργου Μπίζου, του επί τέσσερεις δεκαετίες ελληνικής καταγωγής προασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ν. Αφρική, δικηγόρου και στενού προσωπικού φίλου του Νέλσον Μαντέλα, η Ελλάδα, κατόπιν ενεργειών του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννη Χρυσουλάκη, τιμά την ιδέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις αξίες της Δημοκρατίας.

Το βιογραφικό ντοκιμαντέρ προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε διεθνές Φεστιβάλ οπτικοακουστικών έργων. Αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού Έλληνα πρόσφυγα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας, του Γιώργου Μπίζου (1927-2020), ο οποίος καταφεύγει το 1941 στην Νότιο Αφρική εν μέσω των δεινών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί, καθίσταται ένας μείζων προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιτασσόμενος με γενναιότητα και εν μέσω πολλών προσωπικών και οικογενειακών δυσκολιών και θυσιών, στην τυραννία του απαρτχάιντ, υπερασπιζόμενος την εμβληματική πολιτική φυσιογνωμία και δράση του Νέλσον Μαντέλα.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ, συνολικής διάρκειας 90 λεπτών, θα λάβει χώρα σε ειδική εκδήλωση το βράδυ της 27ης Αυγούστου. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης ο οποίος προώθησε και συντόνισε προσωπικά την πρωτοβουλία αυτή. O κ. Χρυσουλάκης θα εκπροσωπήσει την ελληνική Κυβέρνηση στην Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ στις 28 Αυγούστου.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ “George Bizos Icon” στο καθιερωμένο και υψηλού κύρους Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Καστελλόριζου, δεν τιμά απλώς την ξεχωριστή και συνεπή κοινωνική συνεισφορά και πολιτική δράση ενός λίγο γνωστού στην Ελλάδα Έλληνα ομογενή, του Γιώργου Μπίζου. Αναμένεται ταυτόχρονα να συμβάλλει στην ευρύτερη ενημέρωση του ελληνικού και διεθνούς κοινού για την δράση και συνεισφορά της ελληνικής ομογένειας και να προάγει την ευαισθητοποίηση για θέματα προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αποτυπώνει ταυτόχρονα την βούληση του Φεστιβάλ και των φορέων που το στηρίζουν να αναδείξει, μέσω ποιοτικών οπτικοακουστικών έργων, γεγονότα, ιδέες και προσωπικότητες που ενέπνευσαν, διαμόρφωσαν και σφυρηλάτησαν τον σημερινό κόσμο και τις κοινωνίες μας. Ακόμα περισσότερο, η επιλογή του ντοκιμαντέρ και η προβολή του στα σύνορα της σημερινής Ευρώπης, στο ακριτικό Καστελόριζο, αποτελεί μια υπόμνηση της διαχρονικής και οικουμενικής αξίας της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών που την συνοδεύουν, εν μέσω μάλιστα αυξανόμενων επιβουλών και μεθοδεύσεων που επιδιώκουν την υπονόμευση, τον περιορισμό ή επαναπροσδιορισμό των αξιών αυτών.
Η πρωτοβουλία προβολής του ντοκιμαντέρ στο Καστελόριζο συζητήθηκε και σχεδιάσθηκε αρχικά κατά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα κου Ι. Χρυσουλάκη στην Νότια Αφρική τον Απρίλιο του 2022 όπου συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας και με την ηγεσία του Ιδρύματος Nelson Mandela. H Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Nelson Mandela καθώς επίσης και με ομογενειακές οργανώσεις, προγραμματίζει σειρά ανάλογων δράσεων. Σκοπός τους, η ανάδειξη της σημασίας προάσπισης και προαγωγής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διεθνώς και της ειδικής ευθύνης και ρόλου της Ελλάδας, ως κοιτίδας της Δημοκρατίας.
Την ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ στο μη διαγωνιστικό σκέλος του Φεστιβάλ θα τιμήσει με την παρουσία της η Πρέσβης της Νότιας Αφρικής στην Ελληνική Δημοκρατία (κόρη του Walter Sisulu, συναγωνιστή του Ν. Mandela και ηγετική φυσιογνωμία του African National Congress τον οποίο επίσης υπερασπίστηκε νομικά ο Γ. Μπίζος) κα Beryl Rose Sisulu. Επίσης θα παραστεί ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Nelson Mandela, κ. Sello Hatang, ο οποίος με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και των διοργανωτών θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα. Φιλοξενούμενοι του Φεστιβάλ είναι επίσης η παραγωγός Jane Thandi Lipman η οποία από κοινού με τον Peter Goldsmid σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ. Στο φετινό Φεστιβάλ θα παραστούν επίσης μέλη της οικογενείας του Γ. Μπίζου.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους υψηλόβαθμα στελέχη και αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ «Πέρα από τα Σύνορα» από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) έχει την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο τα τρία τελευταία χρόνια στηρίζει το Φεστιβάλ.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων