15/02/2024 15/02/2024 «Η αναβάθμιση της σχέσης με τον απόδημο Ελληνισμό, είναι κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα που επιδεικνύουμε εμπράκτως με πολιτικές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των αποδήμων και θα ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τη μητέρα πατρίδα», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, σε συνεδρίαση της ειδικής μόνιμης επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, με θέμα...
15 Φεβρουαρίου, 2024 - 10:08
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2024 - 10:12

Κώτσηρας: Στόχος η ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας

Διαδώστε:
Κώτσηρας: Στόχος η ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας

«Η αναβάθμιση της σχέσης με τον απόδημο Ελληνισμό, είναι κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα που επιδεικνύουμε εμπράκτως με πολιτικές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των αποδήμων και θα ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τη μητέρα πατρίδα», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, σε συνεδρίαση της ειδικής μόνιμης επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, με θέμα «Πρωτοβουλίες του υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο Ελληνισμό».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε, καταρχάς, στην αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των αποδήμων Ελλήνων. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε την ειδική ενότητα για τους Έλληνες του εξωτερικού στον ιστότοπο gov.gr και τον ψηφιακό βοηθό mAIgov, που επιτρέπει τη διάδραση των πολιτών με το ελληνικό Δημόσιο σε 25 γλώσσες. Επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στην ψηφιοποίηση των προξενικών υπηρεσιών, ένα «μεγάλο στοίχημα» στο οποίο «θα επενδύσουμε συστηματικά», προκειμένου να βελτιωθεί η επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με τις προξενικές αρχές.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υφυπουργός στο Στρατηγικό Σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο Ελληνισμό (2024-2027), το οποίο τέθηκε από σήμερα σε διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να τοποθετηθούν επ’ αυτού οι ομογενείς και να αξιοποιηθούν προτάσεις.

Όπως σημείωσε ο κ. Κώτσηρας, το εν λόγω σχέδιο αποτελεί «έναν οδικό χάρτη», «μια ενοποιημένη, συνεκτική και διαρκώς επικαιροποιούμενη στρατηγική με συγκεκριμένες προτεραιότητες». Στους στόχους του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η υποστήριξη δικτύων και δομών της Ομογένειας, η αξιοποίηση της παρουσίας του ομογενειακού στοιχείου για την προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, η ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας και η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Το θέμα της ελληνομάθειας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, είπε ο υφυπουργός και αναφέρθηκε στην επέκταση της διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας staellinika.com στα γαλλικά και γερμανικά, καθώς και στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν πρόσφατα οι διπλωματικές και προξενικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Η σχέση της Ελλάδας με τον απόδημο Ελληνισμό είναι «μια σχέση δομική, εθνική, συστατική για τον Ελληνισμό», τόνισε ο κ. Κώτσηρας και πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση των αποδήμων «με όραμα και στοχοθεσία» αφορά «συνολικά τον Ελληνισμό και την υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων παγκοσμίως».

Σημειώνεται ότι στην ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων