23/11/2022 24/11/2022 Να γίνουν αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ώστε να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των εκεί ομογενών μας, και να ενεργοποιηθούν εκ νέου τα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών ομογενών στην Ελλάδα τους θερινούς μήνες για την ταχύρρυθμη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ζητά ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης...
23 Νοεμβρίου, 2022 - 20:45
Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2022 - 1:39

Μ. Χαρακόπουλος: Αποσπάσεις εκπαιδευτικών και επανεκκίνηση προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών ομογενών

Διαδώστε:
Μ. Χαρακόπουλος: Αποσπάσεις εκπαιδευτικών και επανεκκίνηση προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών ομογενών

Να γίνουν αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ώστε να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των εκεί ομογενών μας, και να ενεργοποιηθούν εκ νέου τα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών ομογενών στην Ελλάδα τους θερινούς μήνες για την ταχύρρυθμη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ζητά ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδιακαι Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.

Στην ερώτηση, που συνυπογράφουν και οι βουλευτές Κοζάνης κ. Στάθης Κωνσταντινίδης και Ιωαννίνων κα Μαρία Κεφάλα, οι οποίοι πρόσφατα συμμετείχαν στις εργασίες της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Μητροπόλεως Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, επισημαίνεται ότι «εκτός συνόρων υπάρχει μια δεύτερη ακμάζουσα Ελλάδα, αυτή των ομογενών μας, που είναι διεσπαρμένοι στις πέντε ηπείρους. Αν και με κάθε επόμενη γενιά οι δεσμοί με την εθνική καταγωγή αδυνατίζουν, εντούτοις ακόμη εξακολουθεί να υφίσταται ισχυρός ο νόστος και η αγάπη για την πατρίδα. Όμως, αυτή η θετική προδιάθεση να διατηρηθούν οι δεσμοί με την ελληνικότητα, πρέπει να ενισχύεται και από το ελληνικό κράτος με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως είναι η απόσπαση εκπαιδευτικών από την Ελλάδα για τη διδασκαλία των ελληνικών. Αυτό, άλλωστε, είναι και αίτημα όλων των φορέων της ελληνικής διασποράς, όπου γης, και ένα παράπονο συνάμα, γιατί συχνά δεν εισακούονται.

Αποδέκτες αυτού του παραπόνου των ομογενών της Λατινικής Αμερικής γίναμε τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που συμμετείχαμε στις εργασίες της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ιεράς Μητροπόλεως Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, που έλαβε χώρα στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι τον πόθο τους για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και ενημερωθήκαμε για τη συμβολή στην ελληνομάθεια του Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος”, του εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου.

Όλοι επέμειναν ότι για να υπάρξει ολοκληρωμένη παροχή εκπαιδευτικής διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας πρέπει να αποσπαστούν δάσκαλοι από την Ελλάδα. Την ίδια επιθυμία διατύπωσαν οι εκπρόσωποι και των άλλων ελληνικών κοινοτήτων, και ιδιαίτερα αυτοί από τη Βραζιλία και τη Χιλή. Όπως, επίσης, τόνισαν τα ευεργετικά αποτελέσματα που είχαν στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας τα προγράμματα επισκέψεων παιδιών της ομογένειας στην Ελλάδα για ταχύρρυθμα μαθήματα, τα οποία ατόνησαν τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αν συμφωνούμε ότι η γνώση της γλώσσας συνιστά ισχυρό συνδετικό στοιχείο με την εθνική συνείδηση, και ότι επιθυμούμε οι ομογενείς μας να αποτελούν τους πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες που ζουν, οφείλουμε να στηρίξουμε κάθε ανάλογη εκπαιδευτική δραστηριότητα, με όποιο κόστος. Πολλώδε μάλλον, όταν εκδηλώνεται ένα ειλικρινές και ευρύ ενδιαφέρον προς αυτήν την κατεύθυνση από τους ίδιους τους ομογενείς».

Καταλήγοντας οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ρωτούν του αρμόδιους υπουργούς:

-Προτίθεστε να προβείτε στην απόσπαση εκπαιδευτικών στην Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, τη Χιλή και όποια άλλη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, ώστε να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των εκεί ομογενών μας;

-Θα ενεργοποιηθούν εκ νέου τα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών ομογενών στην Ελλάδα τους θερινούς μήνες για την ταχύρρυθμη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας; Αν ναι, πότε προβλέπεται να γίνει αυτό;

 

Φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον μητροπολίτη Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής κ. Ιωσήφ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων