14/06/2021 14/06/2021 Με την εκδήλωση «Sail to Freedom», η ελληνική ομογένεια της Νέας Υόρκης τίμησε την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Επρόκειτο για μία εντυπωσιακή πλωτή παρέλαση στη θάλασσα της Νέας Υόρκης, κατά την οποία δεκάδες σκάφη με ελληνικές και αμερικανικές σημαίες δημιούργησαν μία φαντασμαγορική ατμόσφαιρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού...
14 Ιουνίου, 2021 - 20:45
Τελευταία ενημέρωση: 14/06/2021 - 21:46

Με νηοπομπή τίμησαν στη Νέα Υόρκη τα 200 χρόνια από το 1821

Διαδώστε:
Με νηοπομπή τίμησαν στη Νέα Υόρκη τα 200 χρόνια από το 1821

Με την εκδήλωση «Sail to Freedom», η ελληνική ομογένεια της Νέας Υόρκης τίμησε την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Επρόκειτο για μία εντυπωσιακή πλωτή παρέλαση στη θάλασσα της Νέας Υόρκης, κατά την οποία δεκάδες σκάφη με ελληνικές και αμερικανικές σημαίες δημιούργησαν μία φαντασμαγορική ατμόσφαιρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Όταν η νηοπομπή έφτασε στο ‘Αγαλμα της Ελευθερίας πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από ιερωμένο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που μετέφερε μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και ρίψη στεφάνου στη μνήμη των Ηρώων της Επανάστασης. Ακολούθησε έπαρση των σημαιών καθώς και ανάκρουση των εθνικών ύμνων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ελλάδος. Εμπνευστής της εκδήλωσης, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ήταν η Ελληνοαμερικανίδα Ευαγγελίνα Πλακάς, ιδιοκτήτρια της Global Alive LLC και του ομογενειακού ΜΜΕ hellenicdailynewsny σε συνεργασία με φορείς της ομογένειας και διακεκριμένους Ελλήνων της Διασποράς. Βασικοί στόχοι του «Sail to Freedom», προστίθεται, ήταν να αναδειχθεί η συνεισφορά τους ελληνικού εμπορικού και πολεμικού στόλου στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, και να τιμηθεί η προσφορά των Αμερικανών φιλελλήνων σε αυτήν.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

«Η πανδημία Covid-19 δεν μας επέτρεψε να γιορτάσουμε όμως θα θέλαμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Για εμάς όμως αποτελούσε χρέος να τιμήσουμε τη θυσία των προγόνων μας αλλά και τη βοήθεια που πρόσφεραν οι Αμερικανοί φιλέλληνες. Έτσι, σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε μια διαφορετική παρέλαση, έναν θαλάσσιο πλου με όλα τα μέτρα ασφάλειας. Η συγκίνηση που νιώσαμε όταν είδαμε να υλοποιείται αυτός ο στόχος δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Έλληνες ομογενείς από διαφορετικές γενιές και σύγχρονοι Αμερικανοί φιλέλληνες ενωμένοι τιμήσαμε την τόσο σημαντική για τη χώρα μας επέτειο» δήλωσε η Ευαγγελίνα Πλακάς.

Τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης «Sail to Freedom» ήταν ο Ελληνοαμερικανός Λου Κάτσος, πρόεδρος της East Mediterranean Business Culture Alliance και ο επιφανής Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης. Ο κ. Κάτσος αναφέρθηκε στην ελληνική διασπορά, που από τα ομηρικά χρόνια δημιουργούσε κοινότητες σε όλο τον κόσμο, και υπογράμμισε τον ρόλο που διαδραμάτισε στην Ελληνική Επανάσταση. Από την πλευρά του, ο κ. Κατσιματίδης εξήρε το γεγονός ότι παρά την πανδημία πραγματοποιήθηκε μία τέτοια εκδήλωση τονίζοντας: «Μπορεί φέτος να μην είχαμε τη γνωστή παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο, αλλά πετύχαμε κάτι καλύτερο: καταφέραμε η ημέρα εορτασμού της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας να συμπίπτει με το γεγονός ότι κερδίσαμε τον νέο κορονοϊό».

Στην εκδήλωση και στη νηοπομπή το «παρών» έδωσαν Αμερικανοί πολιτικοί και διαπρεπείς Έλληνες ομογενείς. Η Κάρολιν Μαλόνι, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, αναφέρθηκε στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδος καθώς και στις προσπάθειες που κάνει για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα: «Όποιος αγαπάει την ελευθερία, αγαπάει και την Ελλάδα. Οι ιδέες που διδαχτήκαμε από την Ελλάδα ενέπνευσαν και την Αμερικανική Ανεξαρτησία. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα που ανήκουν στην Ελλάδα είναι στην Αγγλία και εγώ με τον Γκρέγκορι Μικς κάνουμε προσπάθειες να επιστραφούν στον τόπο τους», υπογράμμισε η Κάρολιν Μαλόνι.

Στις ενέργειες που γίνονται ως προς αυτό, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρθηκε και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Γκρέγκορι Μικς: «Μαζί με την κυρία Μαλόνι εργαζόμαστε στο Κογκρέσο για μία ισχυρή συμμαχία ΗΠΑ – Ελλάδας, τόσο για σήμερα όσο και για το μέλλον».

Την εκδήλωση στήριξε με την παρουσία της και η ομογενής ομοσπονδιακή βουλευτής της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη, η οποία δήλωσε: «Στόχος μου είναι να θέτω σε προτεραιότητα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική την επανένωση της Κύπρου όπως και τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ζήτω η Ελλάς!».

Μέσω της livestreaming διεξαγωγής, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικων, Ιωάννης Χρυσουλάκης συνεχάρη την πρωτοβουλία της ομογένειας της Νέας Υόρκης τονίζοντας πως «μέσω της εντυπωσιακής αυτής εκδήλωσης έπλευσαν προς την τιμή των ηρώων της Επανάστασης οι διαχρονικές αξίες του ισχυρού πνεύματος των Απανταχού Ελλήνων της Διασποράς και του Φιλελληνισμού οι οποίες σηματοδότησαν παράλληλα τη συμβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας στην Εθνική Ανεξαρτησία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γγ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, επίσημο χαιρετισμό από την Ελλάδα απηύθυνε και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος υποστήριξε τη διοργάνωση τρέφοντας ξεχωριστό, όπως ανέφερε, θαυμασμό και εκτίμηση στις δράσεις της μεγάλης οικογένειας της Ελληνικής Παγκόσμιας Κοινότητας-τη διασπορά.

Σημειώνεται ότι πριν από τη μεγάλη πλεύση, τα βλέμματα προσέλκυσε η συμβολική εναέρια χορευτική παράσταση της αναγνωρισμένης performer Τζένιφερ Κόβατς. Μεγάλη συγκίνηση, όπως υπογραμμίζεται καταληκτικά στην ανακοίνωση, προκάλεσε το ποίημα «Εύ Ελληνίζεσθαι» από τη δημοσιογράφο και ποιήτρια Κλέλια Χαρίση- Ambassador του SAIL TO FREEDOM, αφιερωμένο στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε η συνεισφορά της Μάνης στην Ελληνική Επανάστασης με την παρουσίαση της ιστορίας της μανιάτικης σημαίας και της μανιάτικης φορεσιάς.

Η εκδήλωση που διοργάνωσε η ελληνική ομογένεια της Νέας Υόρκης, τελούσε υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων