18/05/2019 18/05/2019 Τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων τιμά η ποντιακή ομογένεια Μελβούρνης. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 16 Μαΐου και κορυφώνονται στις 26 του μήνα. Η πρώτη εκδήλωση περιλάμβανε σεμινάρια για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Την Πέμπτη 16 Μαΐου η αίθουσα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας γέμισε με...
18 Μαΐου, 2019 - 13:04
Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2019 - 13:05

Μελβούρνη: Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Διαδώστε:
Μελβούρνη: Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων τιμά η ποντιακή ομογένεια Μελβούρνης. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 16 Μαΐου και κορυφώνονται στις 26 του μήνα. Η πρώτη εκδήλωση περιλάμβανε σεμινάρια για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

Την Πέμπτη 16 Μαΐου η αίθουσα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας γέμισε με ομογενείς οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακών Σωματείων Μελβούρνης προκειμένου να παρακολουθήσουν σεμινάρια για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Σύμφωνα με το neoskosmos.com, ο πρώτος εκ των ομιλητών ήταν ο Θεμιστοκλής Κριτικάκος, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, ο οποίος ανέλυσε τη συνεργασία των κοινοτήτων-θυμάτων της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για την αναγνώριση του εγκλήματος από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο δικηγόρος, ποιητής και συγγραφέας Κώστας Καλυμνιός, ο οποίος παρουσίασε μια πρωτότυπη διάλεξη με θέμα τη μεσαιωνική απεικόνιση της τότε επικείμενης άλωσης της Τραπεζούντας από τον Ιταλό ζωγράφο Πιζανέλο, στη Βερόνα. Αποκωδικοποιώντας το έργο αυτό, αποκάλυψε όχι μόνον ότι η Τραπεζούντα ήταν δικτυωμένη στα πολιτικοκοινωνικά δρώμενα Ανατολής και Δύσης, εφόσον υπήρξε στο μεταίχμιο δύο πολιτιστικών και θρησκευτικών παραδόσεων, αλλά και ότι η εν λόγω νωπογραφία αποτελεί μια σπάνια διαμαρτυρία για την αδιαφορία της Δύσης για την οθωμανική κατάκτηση και την εγκατάλειψη του προπυργίου του ευρωπαϊκού πολιτισμού στη μοίρα του.

Πηγή: www.pontos-news.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων