18/11/2022 18/11/2022 Ένα νέο μνημείο, αφιερωμένο στην φοιτητική αντιστασιακή ομάδα «Άσπρο Τριαντάφυλλο», παρουσίασαν την περασμένη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου, σε εκδήλωση στο κοιμητήριο Am Perlacher Forst φορείς της πόλης του Μονάχου. Τα μέλη της ομάδας «Άσπρο Τριαντάφυλλο» έδρασαν στο Μόναχο την εποχή του πολέμου (1942), και, μετά τη σύλληψή τους από τη Γκεστάπο, εκτελέστηκαν με την λαιμητόμο στη...
18 Νοεμβρίου, 2022 - 10:26
Τελευταία ενημέρωση: 18/11/2022 - 10:22

Μνημείο για την φοιτητική αντιστασιακή ομάδα “Άσπρο Τριαντάφυλλο” στο Μόναχο

Διαδώστε:
Μνημείο για την φοιτητική αντιστασιακή ομάδα “Άσπρο Τριαντάφυλλο” στο Μόναχο

Ένα νέο μνημείο, αφιερωμένο στην φοιτητική αντιστασιακή ομάδα «Άσπρο Τριαντάφυλλο», παρουσίασαν την περασμένη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου, σε εκδήλωση στο κοιμητήριο Am Perlacher Forst φορείς της πόλης του Μονάχου.

Τα μέλη της ομάδας «Άσπρο Τριαντάφυλλο» έδρασαν στο Μόναχο την εποχή του πολέμου (1942), και, μετά τη σύλληψή τους από τη Γκεστάπο, εκτελέστηκαν με την λαιμητόμο στη φυλακή Stadelheim Μονάχου και ενταφιάστηκαν στο κοιμητήριο Am Perlacher Forst που είναι δίπλα από την φυλακή.

Στο κοιμητήριο, και ακριβώς απέναντι από τους τιμητικούς τάφους του μελών της αντιστασιακής ομάδας, διαμορφώθηκε ειδικός χώρος μνήμης για να μπορούν οι επισκέπτες να ενημερώνονται για τη ζωή και τον μαρτυρικό θάνατο των μελών του φοιτητικού κινήματος «Άσπρο Τριαντάφυλλο», να τιμούν τα θύματα του ναζισμού και να διδάσκονται από το παράδειγμά τους. Μάλιστα, από την πλευρά της πόλης του Μονάχου, αποφασίστηκε η ανέγερση στο χώρο μνήμης ενός μνημείου του οποίου την εκπόνηση ανέθεσαν στην Επαγγελματική Σχολή Γλυπτικής και Ξυλογλυπτικής Μονάχου τέσσερις δημόσιοι οργανισμοί, μεταξύ των οποίων το Ινστιτούτο για Ιστορία της Πόλης και Κουλτούρας Μνήμης του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Μονάχου, και το Ίδρυμα «Άσπρο Τριαντάφυλλο».

Στον διαγωνισμό της Σχολής έλαβαν μέρος 18 φοιτήτριες και φοιτητές και εκπόνησαν εννέα μοντέλα διαμόρφωσης του χώρου μνήμης, με αναφορά των μοντέλων στη ζωή και τον μαρτυρικό θάνατο των μελών του φοιτητικού κινήματος «Άσπρο Τριαντάφυλλο».

Κατά την εκδήλωση, τα μοντέλα παρουσιάστηκαν επισήμως στους εκπροσώπους των ΜΜΕ και στο κοινό το οποίο ενημερώθηκε σχετικά με το σκεπτικό κάθε καλλιτέχνη. Τελικά, επιλέχθηκε το μοντέλο των φοιτητών Matthias Karré και Fridolin Bär με τον τίτλο “Μνημείο” (Memorial) στο οποίο αναγράφονται και τα ονόματα όλων των μελών-θυμάτων του “Άσπρου Τριαντάφυλλου”.

Παρέστησαν μεταξύ των άλλων η πρόεδρος του Ιδρύματος „Άσπρο Τριαντάφυλλο” κ. Dr. Hildegart Kronawitter, o διευθυντής του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Μονάχου κ. Anton Biebl, η υπεύθυνη του Ινστιτούτου για Ιστορία της Πόλης και Κουλτούρας Μνήμης του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Μονάχου κ. Dr. Sabine Schalm και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Πηγή: ertnews.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων