20/03/2024 20/03/2024 Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ιστορικού Ελληνα πρωθυπουργού, Ελευθερίου Βενιζέλου, τελέστηκε την περασμένη Κυριακή στον ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Βενιζέλειο Ιδρυμα Αμερικής (Venizelos Foundation USA), με αφορμή την 88η επέτειο από τον θάνατο του μεγάλου Ελληνα πολιτικού, ο οποίος άφησε το δικό...
20 Μαρτίου, 2024 - 11:10
Τελευταία ενημέρωση: 20/03/2024 - 11:14

Μνημόσυνο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στη Νέα Υόρκη

Διαδώστε:
Μνημόσυνο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στη Νέα Υόρκη

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ιστορικού Ελληνα πρωθυπουργού, Ελευθερίου Βενιζέλου, τελέστηκε την περασμένη Κυριακή στον ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Βενιζέλειο Ιδρυμα Αμερικής (Venizelos Foundation USA), με αφορμή την 88η επέτειο από τον θάνατο του μεγάλου Ελληνα πολιτικού, ο οποίος άφησε το δικό του στίγμα στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του Βενιζέλειου Ιδρύματος, Νίκος Καστρινάκης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, ο οποίος μαζί με τον πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Καζαριάν, τέλεσαν το μνημόσυνο. Παράλληλα, το «παρών» έδωσαν η πρόεδρος της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, Νταϊάν Κουναλάκη και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Σωματείων Αμερικής, Νίκος Παφίτης.

Η επιλογή της κοινότητας του Αγίου Ελευθερίου δεν ήταν τυχαία. Αντιθέτως, συνδέεται άρρηκτα με τις διαχρονικές τιμές στη μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου, αφού τον Μάρτιο του 1936 ο Σύλλογος Κρητών «Ομόνοια» είχε τελέσει κηδεία προς τιμήν του, τοποθετώντας τη φωτογραφία του σε ένα άδειο φέρετρο, περιτριγυρισμένο από τα λάβαρα ελληνικών οργανώσεων από όλη τη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, πρόκειται για τη μοναδική ενορία της Νέας Υόρκης που φέρει το όνομα του Αγίου Ελευθερίου.

«Είμαι πολύ ευγνώμων που βρισκόμαστε σε αυτήν την ενορία, αποτίοντας φόρο τιμής στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Βρισκόμαστε ακριβώς στον ίδιο χώρο όπου πριν από 88 χρόνια οι ελληνοαμερικανικοί σύλλογοι της Νέας Υόρκης τίμησαν τον Βενιζέλο και όπου δόθηκε η «Υπόσχεση» που οδήγησε στην ίδρυση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στην Κρήτη» ανέφερε ο κ. Καστρινάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε άρρηκτες σχέσεις με τα κρητικά σωματεία της ελληνοαμερικανικής ομογένειας, αφού είχε ανακηρυχθεί επίτιμος πρόεδρος της Παγκρήτιας Ενωσης Αμερικής, του Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια» και της ελληνορθόδοξης ενορίας του Αγίου Ελευθερίου.

Στο μνημόσυνο για τα 88 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου εκπροσωπήθηκαν συνολικά 19 ελληνικοί οργανισμοί, που συγκεντρώθηκαν με μέριμνα του Βενιζέλειου Ιδρύματος.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων