06/04/2019 06/04/2019            Ο Κώστας Χατζής ζει με την οικογένειά του σε μία μικρή σχετικά πόλη της Ολλανδίας, όπου μεταξύ των 70.000 κατοίκων της, εκτός του ίδιου και των συγγενών του, όπως ανέφερε στον «Ε.Κ.», η ελληνική «κοινότητα» δεν αριθμεί πάνω από 5 άτομα. Ο κ. Χατζής, ωστόσο, έχει έναν δικό του, ξεχωριστό τρόπο, να προβάλλει την...
06 Απριλίου, 2019 - 20:24

Να τερματίσει με φουστανέλα στο Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης σχεδιάζει ο ομογενής Κ. Χατζής

Διαδώστε:
Να τερματίσει με φουστανέλα στο Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης σχεδιάζει ο ομογενής Κ. Χατζής
          
Ο Κώστας Χατζής ζει με την οικογένειά του σε μία μικρή σχετικά πόλη της Ολλανδίας, όπου μεταξύ των 70.000 κατοίκων της, εκτός του ίδιου και των συγγενών του, όπως ανέφερε στον «Ε.Κ.», η ελληνική «κοινότητα» δεν αριθμεί πάνω από 5 άτομα.

Ο κ. Χατζής, ωστόσο, έχει έναν δικό του, ξεχωριστό τρόπο, να προβάλλει την Ελλάδα και την καταγωγή του, για την οποία είναι περήφανος, όντας ο μαραθωνοδρόμος με τη φουστανέλα.

Και ο επόμενος αγώνας, του σχεδιάζει να είναι στη Νέα Υόρκη. Να τερματίσει «ως Ελληνας στην πόλη του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ», όπως έγραψε στον «Ε.Κ.». Εξάλλου, στη ΝΥ, ανέφερε, ζει ο αδερφός του, ο οποίος είναι στην Αμερική εδώ και 46 χρόνια έχοντας «περάσει» και από την Καλιφόρνια.

Επίσης στις ΗΠΑ είναι αρκετοί συγχωριανοί του από το Λεοντάρι, του δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων και φίλοι του: Μεταξύ άλλων η Βιβή Γκρίλιας (Vivi Grilias) στο Whitestone, ο Μπόμπι Γκρίλιας (Bobby Grilias) στη Νέα Ιερσέη, η Τζένη Γκιζιώτη Μάνγκας (Jenny Giziotis Mangas) στη ΝΥ, ο Γιώργος και ο Θανάσης Ιωάννου.

Ειδικότερα, το αρχικό μήνυμα του κ. Χατζή προς την εφημερίδα μας ήταν το εξής:

«Την Δευτέρα 18 Μαρτίου είδα σε ζωντανή μετάδοση τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο κατάμεστο απο Ελληνες Λευκό Οίκο. Οταν ο κύριος Τραμπ είπε ‘Είμαι απο την ΝΥ και ξέρω τους Ελληνες πολυ καλα’, σκέφτηκα, έχω τερματίσει 20 μαραθωνιους με παραδοσιακή φουστανελα και αυθεντικά τσαρούχια, καιρός λοιπόν να τερματίσω σαν ΕΛΛΗΝΑΣ στη Νέα Υόρκη του Τραμπ, στη Νέα Υόρκη των Ελλήνων που κρατάνε τις παραδόσεις».

Ο κ. Κώστας Χατζής στον τερματισμό του Μαραθωνίου της Αθήνας το 2018 (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ακόμη επεσήμανε ότι ζει για 36 χρόνια στο Αλμελο της Ολλανδίας, κοντά στα ανατολικά σύνορα της χώρας με τη Γερμανία, όπου υπάρχουν λιγοστοί Ελληνες μεταξύ των 70.000 κατοίκων της πόλης.

«Είμαι περήφανος που γεννήθηκα Έλληνας και θέλω και οι απόγονοί μου να είναι υπερήφανοι για τη γενέτειρα του πατέρα τους», τόνισε, προσθέτοντας: «Η οικονομική κρίση έπληξε -και- το γόητρο των Ελλήνων του εξωτερικού. Από τα τα 50 μου (είμαι 61 ετών σήμερα) άρχισα να λαμβάνω μέρος σε πεζοπορίες/αγώνες μεγάλων αποστάσεων και να τερματίζω με παραδοσιακή ελληνική φουστανέλα, την Ελληνική σημαία καθώς επίσης τη σημαία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας».

«Τσολιάς από την Ολλανδία στον Μαραθώνιο της Αθήνας» ήταν ο τίτλος σχετικού άρθρου στην εφημερίδα «Εθνος» για τη συμμετοχή του κ. Χατζή στον Μαραθώνιο του 2018.

Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του κ. Κώστα Χατζή.

Ο Κώστας Χατζής γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1958 στο Λεοντάρι, δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων. «Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 γνώρισα στην Κρήτη την Ολλανδέζα, Loes και είμαστε 36 χρονια παντρεμένοι. Αγάπησε πολύ την Ελλάδα και το κλίμα της. Μαζί αποκτήσαμε 3 παιδιά: τον Αλέξανδρο-Χαράλαμπο, 30 ετών σήμερα, τη Στεφανία-Κωνσταντίνα (29) και το Χρήστο Ιωάννη (27)», είπε ο ίδιος στον «Ε.Κ.».

«Κάθε καλοκαίρι ταξιδεύαμε με αυτοκίνητο για τη γενέτειρα μου, τα πρώτα χρονια μέσω της τότε Γιουγκοσλαβίας και αργότερα λόγω του πολέμου στη Βαλκανική χώρα, μέσω Ιταλίας. Ακόμη και όταν η οικονομική μας κατάσταση δεν επέτρεπε ένα τέτοιο ταξίδι, προτιμούσαμε να στερηθούμε οτιδήποτε άλλο παρά την Ελλάδα με τις δαντελωτές ακρογιαλιές της και τα μαγικά ηλιοβασιλέματα», υπογράμμισε ο κ. Χατζής.

Με την σύζυγό του, νιόπαντροι στην Κέρκυρα το 1983. Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του κ. Κώστα Χατζή.

Οσο για τη ζωή του ως μετανάστης, ανέφερε ότι «τα πρώτα χρόνια στην ξένη χώρα δούλευα σε ελληνικά εστιατόρια και μερικές φορές έκανα και δεύτερη δουλειά, όπως οδηγός, πωλητή, κ.ά. Από το 1998 είμαι έμπορος έμπορας αυτοκινήτων και αγροτικών μηχανημάτων».

«Την περίοδο εκείνη -πρόσθεσε- είχαμε την άνεση να ταξιδεύουμε σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας μέχρι που τα παιδιά μας άρχισαν να πηγαίνουν με φίλους πλέον διακοπές. Ωστόσο, μετά την οικονομική κρίση ειδα τα έσοδα να πέφτουν στο 1/5 περίπου, αλλά το χειρότερο ήταν τα αρνητικά σχόλια για την πατρίδα μου, την Ελλάδα, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

«Ο πατέρας μου, μου διηγήθηκε όταν ήμουν μικρός, ότι συνάντησε τον Σπύρο Λούη στο κατάµεστο Παναθηναϊκό Στάδιο το 1936, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής της Ολυµπιακής φλόγας, στην κυβέρνηση της τότε ναζιστικής Γερµανίας για τους Ολυµπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο», είπε ακόμη στον «Ε.Κ.».

Η οικογένεια του κ. Κώστα Χατζή. Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του ίδιου.

«Ο πατέρας μου, γεννημένος το 1911 θα ήταν τότε 25 ετών, όταν είδε τον Λουη να μπαίνει στο Στάδιο και να τρίζουν τα μάρμαρα απο τις ζητωκραυγές των θεατών. Λίγες ημέρες αργότερα με την Ολυμπιακή φλόγα ο νεροκουβαλητής απο το Μαρούσι χαιρέτισε τον Αδόλφο Χιτλερ στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου», συμπλήρωσε και εξήγησε πως ξεκίνησε ο ίδιος να αγωνίζεται και μάλιστα φορώντας την παραδοσιακή στολή.

Ο Κώστας Χατζής (αριστερά) και ο Σπύρος Λούης (δεξιά)

Προβολή εικόνας στο Twitter

«Αυτή η ιστορία από τα παιδικά μου χρόνια βγήκε 45-50 χρόνια αργότερα. Θα έλεγα κάτι ανάλογο με αυτό που λέει ο πρόεδρος της Αμερικής: ‘Let’s make Amerika great again’, ‘Let’s make Greece Great again’…και ο ‘look a like’ Σπύρος Λούης πηγαίνει σε μαραθωνιους, σε πεζοπορίες και μεταφέρει το μυνημα του Ολυμπισμού και της Εκεχειριας σε όλο τον κόσμο, πιστεύοντας ότι ο αθλητισμός δεν πρέπει να είναι ‘billion dollar businesses’, αλλά όπως έλεγε ο Nelson Mandela, ‘sport has the power to change the world’».

Τέλος, ο κ. Χατζής, επεσήμανε: «Όταν τερματίζω κάποιο μαραθώνιο με τη φουστανέλα δεν αισθάνομαι κούραση, δέος και ανακούφιση. Τεράστια ικανοποίηση επίσης όταν δέχομαι μηνύματα από διεθνείς μαραθωνίους που με προσκαλούν να τρέξω στην πόλη τους και μου στέλνουν κωδικό για ελεύθερη εγγραφή, καθώς και πρόσβαση στο χώρο των επισήμων».

Προβολή εικόνας στο Twitter
Ο κ. Κώστας Χατζής σε βράβευσή του από την κ. Ολγα Κεφαλογιάννη. Η φωτογραφία είναι παραχώρηση του κ. Χατζή.
Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του κ. Κώστα Χατζή.
Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του κ. Κώστα Χατζή.
Ο κ. Κώστας Χατζής στον τερματισμό του Μαραθωνίου της Αθήνας το 2018 (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων