31/03/2022 31/03/2022 Η κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Τζάκσον Χάιτς του Κουίνς ετοιμάζεται πυρετωδώς για την επαναλειτουργία του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου, που είχε κλείσει στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα λόγω έλλειψης μαθητών και γενικότερα του μειωμένου ενδιαφέροντος των γονέων. Η εν λόγω κοινότητα, σύμφωνα με τις «Αναμνήσεις», είναι μια από τις ιστορικές...
31 Μαρτίου, 2022 - 16:01
Τελευταία ενημέρωση: 31/03/2022 - 15:32

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Επαναλειτουργεί μετά από δεκαετία το ελληνικό σχολείο στο Τζάκσον Χάιτς του Κουίνς

Διαδώστε:
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Επαναλειτουργεί μετά από δεκαετία το ελληνικό σχολείο στο Τζάκσον Χάιτς του Κουίνς

Η κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Τζάκσον Χάιτς του Κουίνς ετοιμάζεται πυρετωδώς για την επαναλειτουργία του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου, που είχε κλείσει στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα λόγω έλλειψης μαθητών και γενικότερα του μειωμένου ενδιαφέροντος των γονέων.

Η εν λόγω κοινότητα, σύμφωνα με τις «Αναμνήσεις», είναι μια από τις ιστορικές κοινότητες της Νέας Υόρκης, η οποία βίωσε έντονα τις δημογραφικές αλλαγές που συντελέστηκαν τις τελευταίες πέντε τουλάχιστον δεκαετίες με την εναλλαγή των γενεών και η επαναλειτουργία σχολείου έμοιαζε για πολλούς όνειρο απατηλό.

Η προ δύο περίπου ετών ανάληψη των καθηκόντων του ιερατικού προϊσταμένου, από τον π. Γεδεών Βαρύτιμο άλλαξε τα δεδομένα και το πιο σημαντικό αποτέλεσε την αφετηρία για την ανατροπή των δεδομένων και την αναγέννηση της κοινότητας.

Και επειδή η ύπαρξη και το μέλλον κάθε κοινότητας σχετίζεται άμεσα με την παιδεία τον περασμένο Σεπτέμβριο έκαναν το πρώτο βήμα και επαναλειτούργησε το Κατηχητικό Σχολείο. Αν και τα προγνωστικά κάθε άλλο ευοίωνα ήταν εντούτοις ο π. Γεδεών, ο τέως πρόεδρος Φώτης Γερασόπουλος και η νέα πρόεδρος Αμαλία Μπουρνιά και τα άλλα στελέχη εργάστηκαν για την ενδυνάμωση του Κατηχητικού Σχολείου και προλείαναν το έδαφος για την επαναλειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2022 του Ελληνικού Σχολείου.

Το απόγευμα της Τρίτης, 29 Μαρτίου 2022, οι ηγέτες της κοινότητας παρέθεσαν γεύμα προς τιμή των εκπροσώπων των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, προκειμένου να μοιραστούν μαζί τους τα ευχάριστα νέα και το πιο σημαντικό να γνωριστούν καλύτερα και να αποκτήσουν την οικειότητα που απαιτείται για την συνεργασία μεταξύ των.

Τόσο ο π. Γεδεών όσο και η κ. Μπουρνιά επεσήμαναν ότι έχουν ήδη εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό των μαθητών και ότι έχουν αναθέσει στην διευθύντρια του Καθεδρικού Σχολείου του Μανχάταν κ. Μερόπη Κυριάκου την ευθύνη για την λειτουργία του σχολείου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως επεσήμαναν, ξεκίνησαν εν μέσω της πανδημίας όταν σε συνεργασία με τον αγιογράφο της ομογένειας, Μιλτιάδη Αφεντούλη άρχισαν τα μαθήματα αγιογραφίας.

Αν και η θητεία του π. Γεδεών ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας, εν τούτοις στην κοινότητα, όπως επεσήμανε ο Φώτης Γερασόπουλος, έγιναν πράγματα που ούτε καν μπορούσαν να φανταστούν. Οι ομογενείς άρχισαν να επιστρέφουν στην κοινότητα, ενώ οι ελληνοπρεπείς θείες λειτουργίες σε συνδυασμό με τους ιεροψάλτες με επικεφαλής τον Γρηγόρη Μανινάκη άλλαξαν τα δεδομένα και προλείαναν το έδαφος για τις προαναφερόμενες πρωτοβουλίες.

Το γεύμα έλαβε χώρα λίγες εβδομάδες μετά το προσκυνηματικό ταξίδι των μελών της κοινότητας στο Φανάρι, στην Χάλκη και στην Μικρά Ασία και οι αφηγήσεις τόσο του π. Γεδεών, όσο και της κ. Αμαλίας Μπουρνιά μονοπώλησαν την κουβέντα που ακολούθησε μετά τις εισαγωγικές ομιλίες.

Στο γεύμα με τους δημοσιογράφος παρακάθισαν επίσης το ζεύγος Νίκου και Νατάσας Παγιαζίτη και ο κ. Κώστας Ντούλος.

Πηγή anamniseis.net

Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων