23/03/2019 23/03/2019 Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους απανταχού Έλληνες. Είναι γιορτή θρησκευτική και εθνική. Θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821. Πώς θα γιορτάσουν φέτος οι Έλληνες της Αυστραλίας; Μελβούρνη – Κυριακή 24 Μαρτίου Στην...
23 Μαρτίου, 2019 - 10:53
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2019 - 10:35

Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας θα γιορτάσει την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Διαδώστε:
Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας θα γιορτάσει την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου
Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους απανταχού Έλληνες. Είναι γιορτή θρησκευτική και εθνική. Θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.

Πώς θα γιορτάσουν φέτος οι Έλληνες της Αυστραλίας;

Μελβούρνη – Κυριακή 24 Μαρτίου

Greek Independence day

Στην Μελβούρνη, η Παρέλαση της Εθνικής Επετείου θα γίνει την Κυριακή, 24 Μαρτίου, από τις 12:30μμ στο Μνημείο των Πεσόντων (Shrine of Remembrance).

Η φετινή παρέλαση, θα είναι αφιερωμένη στην 100η επέτειο της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Θα παρελάσουν συνολικά 79 τμήματα, τα οποία θα αποτελούνται από μαθητές και μαθήτριες σχολείων και κολλεγίων της ομογένειας, εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, τμήματα με τροφίμους και στελέχη οργανισμών φροντίδας και πρόνοιας ηλικιωμένων.

Τα τμήματα θα παραταχθούν επί του Service Lane στην οδό St. Kilda Rd από τις 11:30 το πρωί.

Η παρέλαση, θα γίνει με την άφιξη του Λάβαρο της επανάστασης του 1821 καθώς και με τις σημαίες της Ελλάδας, της Αυστραλίας και της Κύπρου.

Οι επίσημοι καλεσμένοι

Την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, θα εκπροσωπήσουν ο Επίσκοπος Δέρβης, κ. Ιεζεκιήλ και ο Επίσκοπος Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος.

Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, θα παραστούν ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Δημήτρης Μιχαλόπουλος.

Η ομοσπονδιακή αξιωματική αντιπολίτευση θα εκπροσωπηθεί από την βουλευτή, Μαρία Βαμβακινού.

Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Daniel Andrews και ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου κόμματος, Michael O’Brien MP θα παραστούν εκ μέρους της Πολιτείας της Βικτώριας.

Επίσης, μεταξύ των επισήμων θα είναι η πολιτειακή υπουργός Υγείας, Τζένη Μικάκου, και ο υφυπουργός Οικονομίας, Στηβ Δημόπουλος.

Την Επιτροπή Πολυπολιτισμού της Βικτωριας θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρός της, Σπύρος Αλατσάς.

Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων και Ενοριών της Βικτώριας, Κώστας Κόντης.

Την Οργανωτική Επιτροπή θα εκπροσωπήσει ο γενικός γραμματέας της Αντώνης Τσουρδαλάκης.

Greek Australian kids marching in front of Melbourne's Shrine of Remembrance on Greek National Day

Greek Australian kids marching in front of Melbourne’s Shrine of Remembrance on Greek National Day (Archive Photo)

Οδηγίες για τους επισκέπτες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπονται όπλα, ξίφη, μαχαίρια ή αντίγραφα αυτών στις ενδυμασίες που θα φέρουν οι συμμετέχοντες στην παρέλαση.

Η Οργανωτική Επιτροπή καλεί τους παρευρισκόμενους να σεβαστούν τον ιερό χώρο, με προσέλθουν ευπρεπώς ντυμένοι, να μην γίνεται ρήψη απορριμμάτων και να ακολουθούν τις οδηγίες από το προσωπικό του Μνημείου και τις αρχές ασφαλείας.

Σύδνεϋ – Κυριακή 24 Μαρτίου

The Greeks of Burwood, Sydney will honour the Greek National Day.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, των ενοριών-κοινοτήτων Σύδνεϋ και ΝΝΟ και της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Σύδνεϋ και ΝΝΟ, το πρόγραμμα του Εορτασμού της Εθνικής Παλιγγενεσίας έχει ως εξής:

10:15 π.μ. Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού, Redfern

1.30 μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Martin Place

2.00 μ.μ. Παρέλαση των μαθητών από το Martin Place στο Opera House

2.30 μ.μ. Εορταστικό Πρόγραμμα και ομιλίες

Οι επίσημοι καλεσμένοι 

Στις εκδηλώσεις στο Σίδνεϋ θα παραστούν, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Στυλιανό, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ, ο Πρόεδρος της Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ, Χάρης Δανάλης, εκπρόσωποι της κοινοπολιτειακής, πολιτειακής και τοπικής κυβέρνησης αλλά και εκπρόσωποι των Ελληνικών και Κυπριακών Διπλωματικών Αρχών.

Μελβούρνη – Δευτέρα 25 Μαρτίου

The Australian Hellenic Memorial at Domain Gardens, Melbourne

The Australian Hellenic Memorial at Domain Gardens, Melbourne

Το Ελληνικό Παράρτημα RSL Μελβούρνης και Βικτώριας θα τιμήσει την Εθνική Επέτειο με ειδική εκδήλωση,  την Δευτέρα, 25 Μαρτίου.

9:30 π.μ. Δοξολογία στον Ι.Ν του Αγίου Ευσταθίου, στο South Melbourne

12:00 μ.μ. Κατάθεση Στεφάνων στο Ελληνοαυστραλιανό Μνημείο (crn. Dirdwood and Anzac Ave, Domain Gardens, Melbourne)

1:00 μ.μ. Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων (Shrine of Remembrance)

Οι εορτασμοί θα ολοκληρωθούν, με ελαφρύ γεύμα και αναψυκτικά, στο Memorial Hall.

Το Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS θα βρεθεί στις εκδηλώσεις του Σίδνεϋ και της Μελβούρνης και θα σας κρατά ενήμερους με αναλυτικά ρεπορτάζ, φωτογραφίες και βίντεο.

Πηγή: www.sbs.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων