15/04/2023 15/04/2023 Το Πάσχα είναι για τους ορθόδοξους Έλληνες, η λαμπρότερη και η πλεόν κατανυκτική γιορτή του χρόνου. Κι αυτό ισχύει για τους απανταχού Έλληνες, για τους Έλληνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Διασποράς. Έτσι και φέτος οι Έλληνες ομογενείς βιώσαν με ευλάβεια το Θείο Δράμα και ετοιμάζονται για την Ανάσταση. Λόγω της διαφοράς ώρας...
15 Απριλίου, 2023 - 17:08
Τελευταία ενημέρωση: 15/04/2023 - 17:59

Ο ελληνισμός της διασποράς και το μήνυμα της Αναστάσεως

Διαδώστε:
Ο ελληνισμός της διασποράς και το μήνυμα της Αναστάσεως

Το Πάσχα είναι για τους ορθόδοξους Έλληνες, η λαμπρότερη και η πλεόν κατανυκτική γιορτή του χρόνου. Κι αυτό ισχύει για τους απανταχού Έλληνες, για τους Έλληνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Διασποράς. Έτσι και φέτος οι Έλληνες ομογενείς βιώσαν με ευλάβεια το Θείο Δράμα και ετοιμάζονται για την Ανάσταση. Λόγω της διαφοράς ώρας στον πλανήτη σε κάποιες γωνιές το αναστάσιμο ως έχει ήδη φωτίσει τις καρδιές και σε κάποιες άλλες θα καθυστερήσει.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

 

Από τη Νέα Ζηλανδία, μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Λατινική Αμερική. Από τη Δυτική Ευρώπη μέχρι την Αίγυπτο και το Φανάρι, οι Έλληνες ομογενείς όπου κι αν βρίσκονταν τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις. Οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Ομογένειας, στόλισαν Επιτάφιους και ετοιμάζονται να αναγγείλουν το Χριστός Ανέστη.

 

Στην Ίμβρο

«Είναι τεράστια η χαρά μου που αξιώθηκα να έρθω στην Ίμβρο, να είστε εσείς εδώ, να λιτανεύσουμε τον Επιτάφιο», ανέφερε χαρακτηριστικά Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην Ίμβρο, όπου παρακολούθησε την Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου και την περιφορά του Επιτάφιου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Αγριδίων.

«Εκφράζω τα αισθήματα, νομίζω, του συνόλου του ελληνικού λαού ευρισκόμενος σήμερα εδώ. Αισθήματα αλληλεγγύης για τους ομοεθνείς μας που βρίσκονται εδώ στην Ίμβρο και στην Τένεδο».

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την επίσκεψη του κ. Δένδια στην Ίμβρο.

«Εκφράζω ως Ίμβριος, εκ μέρους όλων των Ιμβρίων και Τενεδίων, γιατί είμαστε αχώριστοι και ομοιοπαθείς, εκφράζω εκ μέρους όλων τη χαρά μας, τη συγκίνησή μας, αλλά και την ευγνωμοσύνη μας προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, ο οποίος, μέσα στα πάρα πολλά και βαρέα καθήκοντά του, βρήκε την ευκαιρία, τον χρόνο και τη διάθεση να πραγματοποιήσει μια έστω και ολιγόωρη επίσκεψη στον τόπο μας, να ενισχύσει τους ολίγους εναπομείναντες ομογενείς κατοίκους», ανέφερε.

«Επιλαμβάνομαι της ευκαιρίας για να επαινέσω τη θετική διάθεσή του για τα ελληνοτουρκικά. Προχθές ακόμη ακούσαμε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ πόσο ενδιαφέρεται και νοιάζεται για την καλή γειτονία Ελλήνων και Τούρκων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Νίκο Δένδια στην Ίμβρο

 

Συναντήσεις Οικουμενικού Πατριάρχη με τοπικούς αξιωματούχους στην Ίμβρο

Με εκπροσώπους των δύο μεγαλυτέρων πολιτικών κομμάτων της Τουρκίας, του κυβερνητικού AKP και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης CHP, συναντήθηκε, ύστερα από αίτημά τους, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην Ίμβρο, όπου ευρίσκεται για το εφετινό Πάσχα.

Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτατος δέχθηκε την Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της Ίμβρου, Αντιπροσωπεία του AKP υπό τον κ. Yücel Atalay, υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος στην Άγκυρα και πρώην Δήμαρχο της Ίμβρου.

Τον Πατριάρχη επισκέφθηκε επίσης Αντιπροσωπεία του CHP υπό τον κ. Özgür Ceylan, Βουλευτή του Νομού του Çanakkale.

Αμφότερες οι Αντιπροσωπείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους, ενόψει και των επικειμένων εκλογών, για τα ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ρωμαίηκη Κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη γενέτειρά του, ο Παναγιώτατος, επισκέφθηκε εθιμοτυπικώς τον αναπληρούντα τον Δήμαρχο κ. Ercan İpek, καθώς και την Αστυνομική Διεύθυνση της νήσου, με αφορμή την ημέρα της Αστυνομίας.

 

 

Στην Αμερική

Κάλεσμα να γίνει αυτό το Πάσχα για όλους μας το μυστήριο των μυστηρίων, η πύλη προς την αιώνια ζωή διά μέσω του αναστάντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, απευθύνει προς τον κλήρο και τον λαό ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στην Πασχάλια Εγκύκλιο του.

«Ας αναστηθούν στην καρδιά μας η αγάπη, η συγχώρηση και η φιλανθρωπία για όλους, και ας γίνουμε έτσι γνήσια τέκνα της Αναστάσεως» τονίζει ο Σεβασμιώτατος στο μήνυμα του και καταλήγει: «Ας γίνει αυτό το Πάσχα για όλους μας το μυστήριο των μυστηρίων, η πύλη προς την αιώνια ζωή διά μέσω του αναστάντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού».

Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι η η συγχώρεση είναι η δύναμη που μετακινεί τον λίθο της αμαρτίας και στρώνει τον δρόμο της αγάπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: «Ας γίνουμε έτσι γνήσια τέκνα της Αναστάσεως»

 

Στη Βρετανία

«Με Σένα ας αναστηθεί, Σωτήρα, η πεθαμένη μου ψυχή. Η λύπη μην την καταφάει και ξεχάσει το λοιπόν ετούτα τα τραγούδια που της προσφέρουν αγιασμό. Ναι, Ελεήμων, ικετεύω Σε, μη με εγκαταλείπεις, τον καταστιγματισμένο από τα κρίματα. Πραγματικά μέσα σε ανομίες κι αμαρτίες συνέλαβεν εμένα η μητέρα μου. Άγιε και Σπλαχνικέ Πατέρα μου, δοξασμένο πάντα τ’ όνομα Σου απ’ το στόμα μου και τα χείλη μου, απ΄τη φωνή και τα τραγούδια μου. Στείλε μου χάρη να Σε υμνολογώ, αφού μπορείς να το κάμεις Εσύ που δίνεις σους πεσμένους την Ανάσταση».

Με αυτά τα λόγια από τον περίφημο υμνογράφο της Εκκλησίας μας Άγιο Ρωμανό τον Μελωδό, απευθύνεται στο ποίμνιό του, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης κ. Νικήτας.

Και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Έχοντας αναβιώσει το ιερό δράμα των Παθών, μαρτυρούμε την μεταμόρφωση του σταυρού από σύμβολο του θανάτου σε σύμβολο ζωής δια της λαμπροφόρου Αναστάσεως. Τώρα είναι η στιγμή να γιορτάσουμε μαζί και να υμνήσουμε το “Πραγματικά στο Σταυρό Σου ελπίζουμε όλοι, πάνω Του οι σκέψεις μας στυλώθηκαν κι όργανα πάνω Του ας κρεμάσουμε και ας υμνήσουμε Εσένα του κόσμου το Δημιουργό με τα τραγούδια της Σιών”».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με αφετηρία τον Άγιο Ρωμανό τον Μελωδό η Πασχάλιος Εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων