17/05/2020 17/05/2020 “Ο ποντιακός ελληνισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της Ιστορίας του Οικουμενικού Ελληνισμού” Μήνυμα για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Πόντου απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης. “Στον Πόντο άνθισε, για εικοσι-οχτώ ολόκληρους αιώνες, πολιτισμός Ελλήνων. Ο ίδιος πολιτισμός που δώρισε στην ανθρωπότητα την κριτική σκέψη, την επιστήμη, την έρευνα και...
17 Μαΐου, 2020 - 10:09

Ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού για τη Γενοκτονία του Πόντου

Διαδώστε:
Ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού για τη Γενοκτονία του Πόντου

“Ο ποντιακός ελληνισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της Ιστορίας του Οικουμενικού Ελληνισμού”

Μήνυμα για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Πόντου απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης.

“Στον Πόντο άνθισε, για εικοσι-οχτώ ολόκληρους αιώνες, πολιτισμός Ελλήνων. Ο ίδιος πολιτισμός που δώρισε στην ανθρωπότητα την κριτική σκέψη, την επιστήμη, την έρευνα και τη δημοκρατία. Δεν έμελλε, ωστόσο, αυτή η ευφορία να κρατήσει πολύ, καθώς ο 20 αιώνας στο πρώτο του μισό χτύπησε την πόρτα του ποντιακού ελληνισμού με ένα φρικιαστικό ολοκαύτωμα δύο φάσεων. Αποτέλεσμα ήταν η εξόντωση 353.000 Ελλήνων του Πόντου και ο ξεριζωμός από την πατρώα γη άλλων 500.000 καταδικασμένων στην εξαθλίωση της προσφυγιάς”, αναφέρει αρχικά.

Και συνεχίζει:

Το 1994, η 19η Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και ξεκίνησε η δεύτερη φάση της γενοκτονίας, ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας όπως έχει αποφανθεί η διεθνής ένωση επιστημόνων μελέτης γενοκτονιών.

Ο σεβασμός όλων των Ελλήνων, εντός και εκτός συνόρων, για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του ποντιακού ελληνισμού είναι βαθύτατος. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προσπάθεια να διεθνοποιηθεί η υπόθεση της Γενοκτονίας και να συντηρηθεί η ποντιακή παράδοση στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Για τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και για εμένα προσωπικά, ως επικεφαλής της, έχει μεγάλη σημασία να κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση. Και ο ποντιακός ελληνισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της Ιστορίας του Οικουμενικού Ελληνισμού. Αυτό το ζωτικό κύτταρό μας ανέκαθεν μας έκανε και μας κάνει πιο δυνατούς σαν Έλληνες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων