16/08/2019 16/08/2019 Η φιλοπρόοδος Κοινότητα Φερίκιοϊ εόρτασε με λαμπρότητα την επέτειο των 150 ετών από την ίδρυση της. Οι εορτασμοί ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2018 με σύναξη των αποφοίτων της Κοινοτικής Σχολής, στις 06 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος εκ βάθρων Ι. Ναού των Δώδεκα Αποστόλων με Πατριαρχική χοροστασία και επακολούθησε επίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο...
16 Αυγούστου, 2019 - 14:30
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2019 - 14:32

«Ο Ναός των Αγίων Αποστόλων και η Κοινότης Φερίκιοϊ μέσα από το πέρασμα του χρόνου»

Διαδώστε:
«Ο Ναός των Αγίων Αποστόλων και η Κοινότης Φερίκιοϊ μέσα από το πέρασμα του χρόνου»

Η φιλοπρόοδος Κοινότητα Φερίκιοϊ εόρτασε με λαμπρότητα την επέτειο των 150 ετών από την ίδρυση της.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2018 με σύναξη των αποφοίτων της Κοινοτικής Σχολής, στις 06 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος εκ βάθρων Ι. Ναού των Δώδεκα Αποστόλων με Πατριαρχική χοροστασία και επακολούθησε επίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ και έληξαν με την έκδοση ειδικού αναμνηστικού βιβλίου, περί της ιστορίας της κοινότητας με την επιμέλεια του Δρ. Ιατρού και ιστορικού Γεωργίου Πετρίδη.

Στην ομιλία του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά:

«Εδώ εις τον τόπον τούτον, μαζί μας σήμερον εισοδεύουν ο Βασιλάκης Ιωαννίδης Κάλφας, ο οποίος «ζήλω χριστιανικώ κινηθείς» εδαπάνησε 10.000 γρόσια διά την ανέγερσιν του Ναού
και οι ανώνυμοι ταγοί της Ρωμιοσύνης, των οποίων αι αθάνατοι ψυχαί αναμένουν την κρίσιν του Θεού, αι γενεαί των Ορθοδόξων Ρωμηών της Κοινότητος ταύτης…..».

Στο προλογικό του σημείωμα ο Πρόεδρος της Κοινότητας Άρχ. Εξαρχος της Μ.Χ.Ε. κ. Κωνστ. Σανταλτζίδης χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η Κοινότητα Φερίκιοϊ έχει το προνόμιο σήμερα
να είναι μια από τις παραδοσιακές κοινότητες της Πόλης μας και η επιτροπή της εργάζεται πρόθυμα «εν ενί στόματι και μιά καρδία».

Ο Σεβ. Μητροπ. Καθ. Δρ. Σασίμων κ. Γεννάδιος, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της περιοχής, στο γραπτό του «Αναδρομές των Εκατόν Πεντήκοντα ετών» αναφέρει μεταξύ άλλων :

«Ο ιστορικός Ι. τούτος Ναός, παρά τις ποικίλες δυσκολίες, τις συστροφές των καιρών και της ιστορίας, θεοφιλώς και αθορύβως ιερούργησε το τίμιον και άχραντον Σώμα
και το πανάσπιλον και πανακήρατον Αίμα του Κυρίου και ετελεσιούργησε επί σειράν δεκαετιών το μυστήριο της σωτηρίας των ανθρώπων».

Μεγάλο κόπο και μόχθο κατανάλωσε ο Δρ. ιατρός Γεώργιος Πετρίδης, ο οποίος πέραν της Ιπποκράτειου Επιστήμης του, ασχολείται και με ιστορικά θέματα και έχει συντάξει πολλές ιστορικές εκδόσεις, στις οποίες προστέθηκε και η παρούσα. Αναφέρεται στην ονομασία Φερίκιοϊ, η οποία τονίζει προέρχεται από το αρχοντικό οίκο της Madame Ferry, η οικία αυτή κατά τον Επίσκοπο Παμφίλου Μελισσηνό, αποτέλεσε τη βάση του συνοικισμού της ομώνυμης ενορίας. Το βιβλίο αναφέρεται στο ιστορικό της ανεγέρσεως του Ναού, στην παιδεία και τα σχολεία της Κοινότητας, στους Συνδέσμους και τα σωματεία, το αυτοκρατορικό φερμάνι και σε μετάφραση, του Σουλτάνου Αμπντουλμετζήτ του Α΄, υπάρχει κατάλογος των αρχιερατικώς και ιερατικώς προϊσταμένων, υπάρχει τελικά επιλεκτική βιβλιογραφία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Η Κοινότητα Φερίκιοϊ σήμερα συνεχίζει να είναι μια από τις δραστήριες κοινότητες με δράση λειτουργική, με την εν ενεργεία και δραστήρια Φιλόπτωχο Αδελφότητά της, με τον Μορφωτικό και Καλλιτεχνικό Σύνδεσμο της και με τη Σχολή της, η οποία διατήρησε την ιδιότητα της εκπαίδευσης και συνεχίζει να προσφέρει και σήμερα τα νάματα της παιδείας, ως ιδιωτική, έστω σε ξένη γλώσσα.

Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν στα γραφεία της Κοινότητας και σύντομα στο γραφείο του ΣΥΡΚΙ, εντός του περιβόλου της Αγίας Τριάδος Ταξίμ και είναι τρόπον τινά, ένα κειμήλιο για κάθε γόνο,
ενορίτη και απόφοιτο της Σχολής Φερίκιοϊ.

Οφείλονται θερμά συγχαρητήρια στην υπό την Προεδρεία του Εντιμολ. Άρχ. Έξαρχου της Μ.Χ.Ε. κ. Κωνστ. Σανταλτζίδη Εκκλησιαστική Επιτροπή, η οποία εργάζεται άοκνα για την διατήρηση σε ευπρεπή κατάσταση της Κοινότητας με συμπαραστάτες τον Αρχιερατ. Προϊστάμενον Σεβ. Μητροπ. Σασίμων κ. Γεννάδιον, τον παλαίμαχο Ιερατ. Προϊστάμενον και εκ των αρχαιοτέρων αποφοίτων της Σχολής π. Πρόδρομο Αναστασιάδη και τον διορισθέντα πρόσφατα Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σαμουήλ Εφφές.

Οι Άγιοι Δώδεκα Απόστολοι να τους ενδυναμώνουν στο έργο τους. Θερμά συγχαρητήρια.

Φερίκιοϊ 15 Αυγούστου 2019 Ενορίτης Αντ. Στ. Παριζιάνος

ΠΗΓΗ: RUMVADER

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων