06/04/2023 06/04/2023 Το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης στην Αυστραλία υποδέχθηκε τους διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες Βασίλη Τσαμπρόπουλο και Νεκταρία Καραντζή για μια αποκλειστική συναυλία με τίτλο “Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή”, την 1η Απριλίου 2023.  Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, βιρτουόζος σολίστ πιάνου, συνθέτης και μαέστρος αλλά επίσης συγγραφέας και στοχαστής της σύγχρονης φιλοσοφικής σκέψης, προσμετρά στην πολυετή καριέρα του,...
06 Απριλίου, 2023 - 16:30
Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2023 - 14:46

O Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Νεκταρία Καραντζή στις Αυστραλιανές ακτές

Διαδώστε:
O Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Νεκταρία Καραντζή στις Αυστραλιανές ακτές

Το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης στην Αυστραλία υποδέχθηκε τους διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες Βασίλη Τσαμπρόπουλο και Νεκταρία Καραντζή για μια αποκλειστική συναυλία με τίτλο “Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή”, την 1η Απριλίου 2023. 

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, βιρτουόζος σολίστ πιάνου, συνθέτης και μαέστρος αλλά επίσης συγγραφέας και στοχαστής της σύγχρονης φιλοσοφικής σκέψης, προσμετρά στην πολυετή καριέρα του, συνεργασίες με κάποιες από τις σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου ενώ η δισκογραφία του στην ECM εχει βρεθεί συχνά στις πρώτες θέσεις κυκλοφοριών διεθνώς.

Η Νεκταρία Καραντζή, μια από τις σημαντικότερες γυναικείες φωνές της βυζαντινής μουσικής, έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο επιδραστικές γυναίκες στον χώρο της sacra musica και πρωτοπόρος της γυναικείας ψαλτικής τέχνης, έχει ιδρύσει τον Worldwide Association of Women in Byzantine Music και έχει παρουσιάσει σε συναυλίες και master class τη βυζαντινή μουσική, σε κάποια από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά κέντρα και πρωτεύουσες της Ευρώπης. 

Μαζί, αποτελούν ένα εμπνευσμένο μουσικό δίδυμο που φέρνει Δύση και Ανατολή σε συνεχή διάλογο επί σκηνής, με τρόπο ξεχωριστό. 

Η συναυλία “Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή”

Ανάμεσα στις επιτυχημένες ευρωπαϊκές περιοδείες τους, οι δύο καλλιτέχνες ταξίδεψαν από την Ελλάδα  αποκλειστικά για να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους στο Ελληνικό  Μουσείο της Μελβούρνης. 

Η Sarah Craig, CEO του Ελληνικού Μουσείου, υποδέχθηκε θερμά τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο και τη Νεκταρία Καραντζή στη σκηνή και στον λόγο της, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ιστορικά στην επιρροή του βυζαντινού πολιτισμού στον χώρο της Μεσογείου για πάνω από μια χιλιετία. Η βυζαντινή μουσική αντικατοπτρίζει την κοσμοπολίτικη φύση της Αυτοκρατορίας και συνδυάζει τις ποικίλες ποιητικές και μουσικές επιρροές της – συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων ελληνορωμαϊκών ρυθμών, της εβραϊκής ιερής μουσικής, του συριακού μέλους και της δυτικής πολυφωνίας.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Νεκταρία Καραντζή κόσμησαν τότε τη σκηνή σαν ταπεινοί βασιλιάδες.  Γέμισαν την όμορφη αυλή του Μουσείου με ένα μαγευτικό ντουέτο πιάνο – φωνή σε μια δίωρη ζωντανή παράσταση.  Δεν άφησαν ούτε ένα στεγνό μάτι στον χώρο, καθώς το κοινό περιέγραψε την ερμηνεία τους ως θεόπνευστη, όμορφη, εσωτερική μουσική που αγγίζει την ψυχή.

Ένα συναισθηματικό standing ovation στο τέλος, με το κοινό όρθιο να επευφημεί τουε καλλιτέχνες, ενέπνευσε τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο να ανεβάσει με μαεστρία τη διάθεση κάθε κοινού σε ένα συναρπαστικό φινάλε πιάνου που κόβει την ανάσα, μετά από παράκληση για ένα encore.

Στη συναυλία συνέπραξαν  η Holy Trinity Brunswick – Serbian Orthodox Church Choir, υπο τη διευθυνση του Sava Djukic and η Psaltries Choir of Melbourne, που πρόσφατα έλαβαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία βυζαντινού μέλους στο  international Orthodox Arts Festival του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η χορωδία πραγματοποιεί τακτικές πρόβες υπό τη διεύθυνση της Νεκταρίας Καραντζή και τοπικό συντονισμό της Ιωάννας Νικολουλέα

Το Masterclass με τη Νεκταρία Καραντζή 

Το απόγευμα της Κυριακής 2 Απριλίου 2023 παρουσιάστηκε μια σπάνια ευκαιρία για σπουδαστές κάθε επιπέδου να διδαχθουν σε θεματικές ενότητες της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής από την κορυφαία ψαλμωδό, καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικής και ιδρύτρια του Παγκόσμιου Συνδέσμου Γυναικών Βυζαντινής Μουσικής, Νεκταρία Καραντζή.

Από την τρυφερή ηλικία των 9 ετών, η Νεκταρία Καραντζή αφιέρωσε σταθερά τη φωνή της στην τέχνη της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, την οποία σπούδασε και άσκησε, με την παρότρυνση του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίου, που ήταν ο Πνευματικός της Πατέρας.

Παράλληλα, σπούδασε Νομικά και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές και ανώτατες σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο, την Ποινική Δικονομία, την Εγκληματολογία και το Εκκλησιαστικό Δίκαιο.

Ένα ουσιαστικό μέρος του έργου της Νεκταρίας είναι αφιερωμένο στη διδασκαλία και τη διάδοση της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής.  Η Νεκταρία έχει διοργανώσει masterclass σε μερικά από τα πιο διάσημα εκπαιδευτικά και μουσικά κέντρα της Ευρώπης, όπως η Ακαδημία Liszt της Ουγγαρίας, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία και το Πανεπιστήμιο του Οβιέδο στην Ισπανία.

Σε πρωτιά στην Αυστραλία, έφερε το Masterclass Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής αποκλειστικά στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης.  Το τρίωρο Masterclass σχεδιάστηκε από τη Νεκταρία Καραντζή για να μεγιστοποιήσει τη μάθηση για μαθητές όλων των ικανοτήτων, από αρχάριους έως προχωρημένους.

Η Νεκταρία Καραντζή ενθάρρυνε να συνεχίσουν τις σπουδές τους όλους τους παρευρισκόμενους οι οποιοι έφυγαν από το Masterclass με δέος, εμπνευσμένοι από τη βαθιά και οξυδερκή γνώση της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής και παρακινούμενοι να μάθουν περισσότερα.

Πηγές:

The Greek Herald https://greekherald.com.au/culture/music/vassilis-tsabropoulos-and-nektaria-karantzi-grace-australian-shor/

Neos Kosmos 

https://neoskosmos.com/en/2023/04/06/life/arts/vassilis-tsabropoulos-and-nektaria-karantzi-bridge-east-and-west-in-a-one-off-concert-at-the-hellenic-museum/

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων