11/01/2023 11/01/2023 Με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκαν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου την αναγγελία της αναγραφής από την Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις Αγιολογικές Δέλτους του Οσίου Γερασίμου Μικραγιανανίτη, του Υμνογράφου. Του Νικολάου Ζαΐμη Η Αγία και Ιερά Σύνοδος κατά την χθεσινή της συνεδρίαση έλαβε την απόφαση όπως αναγράψει το όνομα του μακαριστού Γέροντα στο...
11 Ιανουαρίου, 2023 - 9:59
Τελευταία ενημέρωση: 11/01/2023 - 10:40

Οι Βορειοηπειρώτες χαίρονται για τον “δικό τους” Όσιο Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη

Διαδώστε:
Οι Βορειοηπειρώτες χαίρονται για τον “δικό τους” Όσιο Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη

Με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκαν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου την αναγγελία της αναγραφής από την Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις Αγιολογικές Δέλτους του Οσίου Γερασίμου Μικραγιανανίτη, του Υμνογράφου.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος κατά την χθεσινή της συνεδρίαση έλαβε την απόφαση όπως αναγράψει το όνομα του μακαριστού Γέροντα στο Αγιολόγιο της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αναμφισβήτητα υπήρξε ο κορυφαίος υμνογράφος της Εκκλησίας κατά τον 20ο αιώνα με τη μνήμη του να τιμάται πλέον στις 7 Δεκεμβρίου εκάστου. έτους.

“Έχουμε και εμείς τον δικό μας Άγιο πλέον”, ανέφερε στο ope.gr Βορειοηπειρώτης που ζει μόνιμα στην Αθήνα εκφράζοντας τη χαρά και την ικανοποίησή του για το γεγονός. “Η απόφαση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισφραγίζει την αγάπη μας και τη μαρτυρία όλων μας πως ο Γέροντας Γεράσιμος υπήρξε ένας Άγιος. Πλέον είναι και με τον πιο επίσημο τρόπο”, δήλωσε.

Το γεγονός σχολιάστηκε και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με την Νεολαία Ομόνοιας να γράφει: “Ένας νέος Άγιος στις ορδές των Αγίων από σήμερα είναι και ο δικός μας Γέροντας Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης. Γεννημένος στην Δρόβιανη των ιεροδιδασκάλων και των λογίων, όπου και τελείωσε το δημοτικό σχολείο, μετακόμισαν αργότερα με την οικογένειά του στο Πειραιά όπου το 1923 πηγαίνει στο Άγιο Όρος για να γίνει μοναχός. Από σήμερα όλη η Βόρεια Ήπειρο έχει έναν Άγιο και στις δικές της ορδές που θα την φυλάνε και θα πρεσβεύουν για όλους τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες”. 

“Αγιοκατάταξη Γέροντος Γερασίμου Μικραγιαννανίτη, του Αθωνίτη υμνωδού απ’ την Βόρειο Ήπειρο!”, έγραψε στη σελίδα στης στο Facebook η Νεολαία Βορειοηπειρωτών συνοδεύοντας την ανάρτηση με εκτενή αναφορά στον νέο Άγιο της Εκκλησίας μας.

Από τη Δρόβιανη της Βορείου Ηπείρου…. στη χωρία των Αγίων

Ο Μοναχός Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης (5 Σεπτεμβρίου 1905 – 7 Δεκεμβρίου 1991) και κατά κόσμον Αναστάσιος – Αθανάσιος ήταν σύγχρονος υμνογράφος. Γεννήθηκε στην Δρόβιανη της επαρχίας Δέλβινου Βορείου Ηπείρου. Έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο δημοτικό σχολείο της γενέτειράς του.

Με το τέλος του δημοτικού σχολείου ο έφηβος πλέον Αναστάσιος έμελλε να εγκαταλείψει το περιβάλλον του χωριού. Ήδη ο πατέρας του είχε εγκατασταθεί στον Πειραιά. Από εκεί έλαβε την απόφαση και μετέβη στο Άγιον Όρος όπου αφιέρωσε τη ζωή του στη προσευχή και την υμνολογία.

Εκοιμήθη στις 7 Δεκεμβρίου 1991. Το πλούσιο υμνογραφικό του έργο υπολογίζεται σε περισσότερες από 2000 ιερές ακολουθίες. Τον σπουδαίο αυτόν Υμνογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στις 28 Δεκεμβρίου 1968 τίμησε με αργυρό μετάλλιο η Ακαδημία Αθηνών. Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία στις 10 Ιανουαρίου 2023 του επέδωσε την μεγαλύτερη τιμή, με την απόφασή της να τον κατατάξει στη χωρία των Αγίων.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών 

Διαβάστε επίσης:

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Αγιοκατάταξη Γέροντος Γερασίμου Μικραγιαννανίτη, του Αθωνίτη υμνωδού

Το γαϊδουράκι του Γέροντος Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη

Η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας για την Αγιοκατάταξη του Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου

Φανάρι: Στήριξη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και νέες Αγιοκατατάξεις

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων