03/07/2019 03/07/2019 Με γενικό τίτλο «Σαν τι τραγούδι να σε πω», ο ομογενής Λάμπρος Κάππας, μαζί με άλλους μουσικούς της Μελβούρνης, παρουσιάζουν μια σειρά τραγουδιών, που ακούγονται για πρώτη φορά παγκοσμίως. Η ύπαρξή των τραγουδιών αυτών ήταν άγνωστη και ήρθε στο φως μετά από την αξιοποίηση αρχειακού υλικού και μετά από μία σειρά συγκυριών, βρέθηκε στη Μελβούρνη....
03 Ιουλίου, 2019 - 20:34

Ομογενείς φέρνουν στο φως άγνωστα παραδοσιακά τραγούδια

Διαδώστε:
Ομογενείς φέρνουν στο φως άγνωστα παραδοσιακά τραγούδια

Με γενικό τίτλο «Σαν τι τραγούδι να σε πω», ο ομογενής Λάμπρος Κάππας, μαζί με άλλους μουσικούς της Μελβούρνης, παρουσιάζουν μια σειρά τραγουδιών, που ακούγονται για πρώτη φορά παγκοσμίως.

Η ύπαρξή των τραγουδιών αυτών ήταν άγνωστη και ήρθε στο φως μετά από την αξιοποίηση αρχειακού υλικού και μετά από μία σειρά συγκυριών, βρέθηκε στη Μελβούρνη.

Το CD περιέχει προσφυγικά τραγούδια της Ανατολικής Θράκης που ακούγονται για πρώτη φορά.

«Το 2015 εμφανίστηκε ένα άρθρο δημοσιογράφου σε εφημερίδα της Ελλάδας, ο οποίος ανακοίνωνε το δεύτερο βιβλίο που έβγαζε η Ευδοκία Σταυρακούκα, σχετικά με τους πρόσφυγες της Στράντζας. Στο άρθρο αυτό υπήρχε αναφορά σε κάποιο αρχειακό υλικό αλλά και ηχογραφήσεις από μερικούς πρόσφυγες σε μεγάλη ηλικία, που ζούσαν ακόμη στα χωριά της Μακεδονίας και είχαν έρθει από την Ανατολική Θράκη. Υπήρχε η έκκληση για όποιον ενδιαφέρεται να έρθει σε επικοινωνία με την κα Σταυρακούκα, ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα τραγούδια και να εκδοθούν σε CD», ανέφερε ο ομογενής μουσικός Λάμπρο Κάππας, μιλώντας στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Κρατικής Ραδιοφωνίας SBS.

Lambros Kappas

Ο ομογενής Λάμπρος Κάππας με την Ευδοκία Σταυρακούκα

Η καταγραφή άγνωστων ιστοριών

Η Ευδοκία Σταυρακούκα, πρόσφυγας και η ίδια, είχε μεγαλώσει σε γειτονιά που ζούσαν άνθρωποι που είχαν ξεριζωθεί από τις πατρίδες τους.

Φοβούμενη πως οι μνήμες των ανθρώπων αυτών θα χάνονταν, άρχισε να καταγράφει τις ιστορίες και τα έθιμά τους και να συλλέγει φωτογραφίες.

Ακολούθησε η επιμέλεια δύο βιβλίων και η ηχογράφηση τραγουδιών βασισμένα σε στίχους και στις μελωδικές γραμμές που είχε πρόχειρα ηχογραφήσει.

Όπως εξηγεί ο κ. Κάππας, η Ευδοκία Σταυρακούκα βρήκε το πρόσφορο έδαφος που επιζητούσε για την διάσωση της δουλειάς της, στην μακρινή Αυστραλία.

Οι συντελεστές του CD:

Paddy Montgomery: Πολίτικη λύρα, τοξωτός ταμπουράς

Αντώνης Ηλίου: Λαούτο

Γιώργος Κυριακίδης: Κρουστά

Λάμπρος Κάππας: Ούτι, τραγούδι

Πηγή: www.sbs.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων