23/06/2019 23/06/2019 Με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους και έκδηλο τον ενθουσιασμό κατέφθαναν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου οι ομογενείς στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν για να παραστούν στην τελετή ενθρόνισης του έβδομου Αρχιεπισκόπου στην σχεδόν 100χρονη ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ιερείς, ενορίτες και στελέχη των κοινοτήτων μας, μικροί και μεγάλοι,...
23 Ιουνίου, 2019 - 15:02
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2019 - 14:54

Ομογενείς μιλούν για την τελετή ενθρόνιση του Αρχιεπ. Αμερικής

Διαδώστε:
Ομογενείς μιλούν για την τελετή ενθρόνιση του Αρχιεπ. Αμερικής

Με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους και έκδηλο τον ενθουσιασμό κατέφθαναν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου οι ομογενείς στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν για να παραστούν στην τελετή ενθρόνισης του έβδομου Αρχιεπισκόπου στην σχεδόν 100χρονη ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ιερείς, ενορίτες και στελέχη των κοινοτήτων μας, μικροί και μεγάλοι, βρέθηκαν εκεί, είτε έξω από τον Καθεδρικό, γύρω από το κόκκινο χαλί που στρώθηκε στην 74η οδό, για να υποδεχθούν το νέο Αρχιεπίσκοπο, είτε εντός, όχι μόνο του ναού, αλλά και της κοινοτικής αίθουσας και του Πολιτιστικού Κέντρου “Χιώτη” για την τελετή.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που κλήθηκαν να βοηθήσουν στην οργάνωση, αφιερώνοντας το χρόνο τους όχι μόνο το πρωί του Σαββάτου αλλά και τις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν.

Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της ιστορικής κοινότητας του Καθεδρικού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλυν, Χαράλαμπος Παλουμπής, ο οποίος μιλώντας στη Greek News δεν έκρυψε τη χαρά του για την παρουσία του στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου.

“Είμαι πολύ χαρούμενος. Είναι η πρώτη ενθρόνιση που θα δω από κοντά. Είναι μια μέρα ξεχωριστή και ευλογημένη και με πολλές υποσχέσεις για την Ορθοδοξία στην Αμερική και τον κόσμο”, τόνισε.

Μαζί τους και ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της Αναστάσεως του Κυρίου στο Μπρούκβιλ του Λονγκ Αϊλαντ, Τζέιμς Ξάνθος, ο οποίος τόνισε πως:

“Είναι μεγάλη μέρα για μας τους Χριστιανούς, για μας τους Ελληνες. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Προσβλέπουμε με ανυπομονησία στο μέλλον και θα είμαστε δίπλα στον καινούργιο Αρχιεπίσκοπο για να τον βοηθήσουμε όπως μπορούμε”.

Μαζί με τα τμήματα των προσκόπων που παρέστησαν στην ενθρόνιση ήταν και ο Γιώργος Καλύβας από το White Plains. “Ηρθα να βοηθήσω όπου χρειάζεται”, μας είπε περιμένοντας νέες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει.

“Είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ και πάρα πολύ χαρούμενος και θα είναι ξεχωριστή η τιμή να δω το νέο Αρχιεπίσκοπο”, πρόσθεσε και τόνισε πως είναι η πρώτη ενθρόνιση στην οποία παρίσταται. “Μόνο τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο θυμάμαι”, είπε.

“Είναι μια καινούργια μέρα για την Εκκλησία μας”, δήλωσε η δικηγόρος Ανίτα Καρταλοπούλου κια μέλος εδώ και χρόνια του Εθνικού Συμβουλίου της Φιλοπτώχου η οποία ήρθε στην τελετή με το σύζυγό της Αρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σταμάτιο. “Είναι μια πολύ λαμπερή μέρα για την Ορθοδοξία, για την Εκκλησία της Αμερικής και χαρήκαμε ιδιαιτέρως που ακούσαμε χθες στη συνέντευξη Τύπου ότι ο νέος μας Αρχιεπίσκοπος θέλει να οργανώσει επίσης, όχι μόνο εμάς στην Αμερική αλλά και αυτούς που κατάγονται από την Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την αγαπημένη μου πατρίδα την Τένεδο. Είναι μια λαμπερή και ωραία μέρα για όλους μας και ευχαριστούμε το Θεό γι’ αυτή τη μεγάλη ευλογία”, τόνισε.

Η AHEPA ήταν ο πρώτος οργανισμός που συνάντησε το νέο Αρχιεπίσκοπο αμέσως μετά την εκλογή του στις 11 Μαϊου στο Φανάρι, σημείωσε ο πρόεδρός της Γιώργος Λουκάς, ο οποίος περίμενε υπομονετικά στη σειρά για να λάβει το χρωματιστό εισιτήριο για την τελετή.  “Είμαστε ακόμα πιο ενθουσιασμένοι που θα δούμε και την ενθρόνισή του σήμερα εδώ. Είναι μια μεγάλη μέρα. Προσωπικά πιστεύω ότι θα γίνει ένας φάρος ελπίδας για μας”.

Κοντά του, στην ουρά που είχε σχηματιστεί, και ο επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας του Pan Gregorian της Νέας Ιερσέης, Γιώργος Σιαμπούλης.

“Είμαστε χαρούμενοι γιατί αρχίζει μια καινούργια εποχή για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Εύχομαι τα καλύτερα στον καινούργιο Αρχιεπίσκοπο, να είναι πάντα δυνατός και να προασπίζεται τα συμφέροντα του Ελληνισμού της Αμερικής”, είπε.

Λίγο παραπέρα περίμενε υπομονετικά και ο κ. Στέφανος Τζορτζ (Γεωργιάδης) έχοντας για παρέα το γιο του.

“Είναι μια ωραία μέρα για τους Ελληνες και για τη θρησκεία μας. Δεν μπορούμε να το κρύψουμε αυτό”, είπε στη Greek News και τόνισε ότι κάτι πρέπει να γίνει στις κοινότητες για να ενθαρρύνει τους νέους να συμμετέχουν. “Πρέπει να αλλάξουμε λιγάκι, να φέρουμε τους νέους κοντά. Χάνουμε τους νέους και λυπάμαι”.

Μεταξύ των καλεσμένων ήταν και ο ομοσπονδιακός βουλευτής της Φλόριδα, Κώστας Μπιλιράκης, ο οποίος μας είπε πως τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο τον γνώρισε στη Χάλκη. “Είναι πάρα πολύ καλός άνθρωπος και θα κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά εδώ στην Αμερική για όλους μας, τους Ορθόδοξους. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και είμαι πολύ υπερήφανος που είχα τη δυνατότητα να έρθω και να λάβω την ευλογία του. Ως Ορθόδοξος Χριστιανός ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του και στο Κογκρέσο θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη θρησκεία μας και τον Ελληνισμό”, είπε.

Ο πρώην πρόεδρος του Καθεδρικού Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια και νυν πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Νίκος Ανδριώτης, ήταν ο βασικός χορηγός του ενθρονιστήριου γεύματος στο Χίλτον όπου τον συναντήσαμε στο τέλος μιας κουραστικής μέρας που αποζημίωσε ωστόσο τους ενορίτες με τον καλύτερο τρόπο.

“Δεν είναι εύκολο με λόγια να περιγράψεις αυτό που ζήσαμε σήμερα και ειδικά για ανθρώπους που ζούνε την Εκκλησία για 45 χρόνια. Ηταν μια μεγαλειώδης η σημερινή μέρα, από την ενθρόνιση στον Καθεδρικό Ναό μέχρι το επίσημο γεύμα που μόλις τώρα τελείωσε, η οποία στις σκέψεις, στο μυαλό των πολλών εκατοντάδων ανθρώπων που παρευρέθησαν θα μείνει τυπωμένο για πολλά χρόνια”, είπε ο κ. Ανδριώτης και πρόσθεσε ότι “το ότι αλλάζουμε σε μια μεταβατική περίοδο ύστερα από όλα που έχουν προηγηθεί -καταστάσεις οι οποίες ήταν όχι και τόσο όμορφες για την εκκλησία μας αλλά δεν είναι τη στιγμή η ώρα για να τις περιγράψουμε- μεταβαίνουμε τώρα σε μια καινούργια περίοδο με έναν Αρχιεπίσκοπο που όλοι είδαμε σήμερα πράγματι είναι ο απεσταλμένος”.

“Θεωρώ τον εαυτό μας σαν Χριστιανοί, Ελληνοαμερικανοί, σαν Ελληνες, σαν ομογενείς, υπερτυχερούς ότι επιτελους ένας άνθρωπος που γνωρίζει από κοντά όπως το έχει αποδείξει μέχρι στιγμής από αυτά που έχει να πεί επισήμως με παρρησία ότι γνωρίζει πράγματι την Εκκλησία της Αμερικής, την Ομογένεια, τον Ελληνισμό και παράλληλα έχει θητεύσει κοντά στον Πατριάρχη για πολλά χρόνια και έχουν μελετήσει – θέλω να πιστεύω εγώ- τι χρειάζεται γι’ αυτή τη μεταβατική περίοδο. Εκείνο που προσεχύομαι εγώ και εύχομαι να προσευχόμαστε όλοι, να του δίδει ο Θεός υγεία, μακροημέρευση για να μπορέσει να φέρεις εις πέρας ένα έργο το οποίο είναι μεγάλο μεν αλλά ο Ελληνας ποτέ δεν καταθέτει τα όπλα, πάντα μπροστά πάει και εμείς αυτή τη φορά πάλι μπροστά πορευόμεθα”, κατέληξε λέγοτας ο κ. Ανδριώτης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων