16/07/2022 16/07/2022 Με 1670 δράσεις Δημόσιας Διπλωματίας σε όλα τα κράτη όπου υπάρχουν ελληνικές προξενικές αρχές, μέσα σε μόλις έναν χρόνο, μεταξύ αυτών και 158 εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη γύρω από την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η οποία κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου, αλλά και πληθώρα άλλων πρωτοβουλιών, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και...
16 Ιουλίου, 2022 - 13:33
Τελευταία ενημέρωση: 16/07/2022 - 13:35

Πληθώρα δράσεων Δημόσιας Διπλωματίας για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού

Διαδώστε:
Πληθώρα δράσεων Δημόσιας Διπλωματίας για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού

Με 1670 δράσεις Δημόσιας Διπλωματίας σε όλα τα κράτη όπου υπάρχουν ελληνικές προξενικές αρχές, μέσα σε μόλις έναν χρόνο, μεταξύ αυτών και 158 εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη γύρω από την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η οποία κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου, αλλά και πληθώρα άλλων πρωτοβουλιών, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας προάγει τον ελληνικό πολιτισμό και τα ελληνικά Γράμματα, όχι μόνο στις χώρες όπου υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο αλλά σε κάθε γωνιά της γης.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του 1ου Παγκόσμιου Πανομογενειακού Συνεδρίου που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, η Γενική Γραμματεία έχει ξεκινήσει πάρα πολλές νέες πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια.

Μια απ’ αυτές τις πρωτοβουλίες είναι και η συμμετοχή στο «Αριστοτέλειο Κέντρο Ανθρώπινης Ανάπτυξης» («Aristotelian Centre for Human Development»), η ιδρυτική διακήρυξη του οποίου υπεγράφη στο άνοιγμα του Παγκόσμιου Πανομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Aristotle Medical Forum 2022», παρουσία του κ. Χρυσουλάκη, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Γενική Γραμματεία μπορεί να στηρίξει τη δράση του με τις υποδομές που έχει δημιουργήσει πλέον σε όλο τον πλανήτη, είτε μέσω των ομογενειακών οργανώσεων, είτε μέσω των κοινοτήτων της Εκκλησίας.

«Θα το στηρίξουμε γιατί ο προσανατολισμός του σε σχέση με την ανάδειξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της ισότητας είναι αξίες που αντιπροσωπεύουν τον ελληνικό πολιτισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προγράμματα φιλοξενίας νέων και πολιτιστικά «ανοίγματα»

«Έχουμε ξεκινήσει εκ νέου τα προγράμματα φιλοξενίας των νέων ομογενών, έχοντας, πρώτα απ’ όλα σε εξέλιξη, αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα φιλοξενίας 40 παιδιών, 40 νέων (ηλικίας 18 έως 25 ετών) από την Αυστραλία, το οποίο διεξάγεται στη ΧΑΝΘ. Θα μείνουν 11 μέρες, θα μάθουν τον ελληνικό πολιτισμό, θα διδαχθούν επιπλέον στοιχεία της ελληνικής γλώσσας, θα έρθουν σε επαφή με την ελληνική κουλτούρα και θα συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Συνέδριο. Το ίδιο θα κάνουμε σε λίγες μέρες, με 50 παιδιά από την Ουκρανία και με 50 παιδιά από την Αλβανία, ενώ είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα παιδιών, τα οποία έχουν έρθει από την Αμερική, φιλοξενούνται στην Πελοπόννησο, στο Ιωνικό Χωριό, αλλά περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Χρυσουλάκης.

Παράλληλα, όπως είπε, γίνεται μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια για πολιτιστική διείσδυση στην Υποσαχάρια Αφρική, αλλά και στη Βόρεια Αφρική. «Συνεργασίες έχουμε ξεκινήσει με τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, όπου πήγαμε δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις, την ψηφιακή έκθεση για το Χειρόγραφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς επίσης και την έκθεση Noesis που είναι η αρχαία ελληνική τεχνολογία», ανέφερε και πρόσθεσε πως το χειρόγραφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο είναι ένα από τα πιο σπάνια ντοκουμέντα που υπάρχουν και το οποίο βρίσκεται στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, πρόκειται να εκτεθεί πολύ σύντομα στην «British Library», στην Αγγλία, ενώ θα ακολουθήσει η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και πιθανότατα το Λούβρο.

Έμφαση δίνεται επίσης στην ενδυνάμωση των σχέσεων με τους λαούς των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, ενώ, όπως είπε ο κ. Χρυσουλάκης, «έχουμε κάνει μια πάρα πολύ μεγάλη εκστρατεία για τη σχέση μας με τη Λατινική Αμερική, συμμετέχουμε σε πάρα πολλές εκδηλώσεις, στηρίζουμε την κληρικολαϊκή γενική συνέλευση, η οποία θα γίνει τον Οκτώβριο στο Μοντεβιδέο και εκεί θα έρθουν όλες οι οργανώσεις μας από όλο την Λατινική Αμερική».

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας «κοιτάει» και προς Αυστραλία καθώς είναι «στα σκαριά» συνεργασία για να μεταφερθούν κάποιες εκθέσεις στο Μουσείο της Μελβούρνης αλλά και να διεξαχθεί ένα συνέδριο ιατρικό υπό την αιγίδα της.

Πολιτιστική εκστρατεία (και) στην Ινδία

Όπως είπε ο κ. Χρυσουλάκης, σύντομα -αρχές Δεκεμβρίου- ξεκινά και μια πολιτιστική εκστρατεία στην Ινδία. «Έχουμε οργανώσει ένα συνέδριο, το οποίο θα γίνει στο Νέο Δελχί, ενώ το συνέδριο αυτό θα πλαισιωθεί και από δύο εκθέσεις τις οποίες θα πάμε στην Ινδία. Ταυτόχρονα συμμετέχουμε σε μια πολύ καινούργια πρωτοβουλία, η οποία μόλις ξεκίνησε και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, η οποία είναι γυναικών αποκλειστικά και αφορά την επιχειρηματική και πολιτιστική διείσδυση των γυναικών στην Ινδία κάτω από μια “ ομπρέλα”, που λέγεται “ Women International Council for India”. Είναι λοιπόν μια ελληνοϊνδική πρωτοβουλία, η οποία πρόκειται να εξελιχθεί», εξήγησε.

Πληθώρα εκδηλώσεων για το 1821 και τη Μικρασιατική Καταστροφή

Από τη «βεντάλια» των εκδηλώσεων που στηρίζει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν κι αυτές που σχετίζονται με στιγμές που σημάδεψαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τον ρου της ελληνικής Ιστορίας.

Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στον τελευταίο κύκλο του προγράμματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τη συνεργασία με όλους τους φορείς και την Τράπεζα Πειραιώς, το πρόγραμμα της οποίας ανέλαβε να διεθνοποιήσει η Γενική Γραμματεία και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη το τελευταίο του σκέλος. «Ένα παλιό σκαρί του Ιδρύματος Τσάκος, το οποίο είναι φορτωμένο με κειμήλια του Αγώνα, του Κανάρη, του Μιαούλη, του Καραϊσκάκη, περιοδεύει στα ελληνικά νησιά. Σε κάθε νησί κάνει στάση και γίνονται εκεί ομιλίες -σε μια από αυτές στη Σύρο θα βρεθώ και εγώ. Ξεκίνησε από τη Χίο, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Άνδρο, μετά θα πάει στη Σύρο. Περνάει από 12 ελληνικά νησιά και θα καταλήξει στον Πειραιά. Είναι πλωτή έκθεση», εξήγησε.

Ανέφερε ακόμη ότι εστάλησαν και 200 εκδηλώσεις ψηφιακές (λόγω της πανδημίας) «σε 140.000 πολλαπλασιαστές και αποδέκτες σε όλη την ομογένεια και έτσι η ομογένεια, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ο κορονοϊός, εντούτοις μπόρεσε και γιόρτασε τα 200 χρόνια».

Ταυτόχρονα, όπως είπε, «έχουμε κάνει πάρα πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις οι οποίες είναι αφιερωμένες στη μνήμη των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή».

Τρομερή η επιτυχία της πλατφόρμας staellinika.com

Ο ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα staellnika.com, επισημαίνοντας πως έχει τρομερή επιτυχία. «Είναι μια πρωτοβουλία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, την οποία έχουμε μαζί με το Ίδρυμα “ Σταύρος Νιάρχος”, ειδικότερα το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Βανκούβερ του Καναδά, στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser. Με αυτό, λοιπόν, έχουμε μια πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών, η οποία είναι για τέσσερις ηλικιακές κατηγορίες: για μικρά παιδιά 4 έως 6, 6 έως 8, 8 έως 10 και άνω των 10 ετών. Είναι για αγγλόφωνα παιδιά, για παιδιά που έχουν γεννηθεί σε χώρες στις οποίες μητρική γλώσσα είναι η αγγλική και μέσα από αυτό μαθαίνουν ελληνικά, μαθαίνουν ιστορία, μαθαίνουν ελληνικό πολιτισμό και μαθαίνουν και μυθολογία», εξήγησε ο κ. Χρυσουλάκης, επισημαίνοντας πως αν και το staellinika έγινε για αγγλόφωνα παιδιά, έχει ξεκινήσει και ήδη «τρέχει» για παιδιά ισπανόφωνα και πορτογαλόφωνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό το καλοκαίρι κάνουμε και μια επέκτασή του με 60 ελληνικές λέξεις, οι οποίες απευθύνονται σε όλους τους τουρίστες, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα για να μάθουν 60 ελληνικές λέξεις».

Στήριξη στη διεθνοποίηση όλων των προγραμμάτων εκπαίδευσης των ελληνικών ΑΕΙ

Με αφορμή τη στενή συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη συμβολή της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στη διάδοση του αγγλόφωνου προγράμματος Ιατρικής, ο κ. Χρυσουλάκης επανέλαβε τη στήριξή του στη διεθνοποίηση όλων των προγραμμάτων εκπαίδευσης που προφέρονται πλέον από τα ελληνικά πανεπιστήμια. «Προφέρονται αυτή τη στιγμή περίπου 150 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά αγγλόφωνα προγράμματα, τα στηρίζουμε και τα διεθνοποιούμε», εξήγησε ο κ. Χρυσουλάκης.

Ειδικότερα για το αγγλόφωνο πρόγραμμα της Ιατρικής του ΑΠΘ ανέφερε πως «το επικοινωνήσαμε σε όλο τον κόσμο, με ένα απίστευτο αποτέλεσμα: για 60 θέσεις είχαμε 1120 ενδιαφερόμενους από 47 κράτη, εκ των οποίων επελέγησαν οι 120, πήγαν σε συνέντευξη και σήμερα έχουμε 60 παιδιά από 12 κράτη.

Αναφέρθηκε ακόμη στη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας με πολλά θερινά σχολεία, αναφέροντας ενδεικτικά τη συνεργασία με το θερινό σχολείο, στη Μάνη, με το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, το διεθνές θερινό σχολείο που «έτρεξε» το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και είχε σχέση με τις ανθρωπιστικές σπουδές, αλλά και ένα που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή με το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Macquarie University του Σίδνεϊ και την Ένωση Ακαδημαϊκών της Βοστώνης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων