17/07/2023 17/07/2023 Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι Απόδημοι την απόφαση της Κυβέρνησης να αλλάξει το Νόμο, οι στρεβλώσεις του οποίου έδωσαν τη δυνατότητα σε μόλις 25.000 Έλληνες να ψηφίσουν στις Εθνικές Εκλογές από τα 6 εκατομμύρια που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ζητούν από το Πολιτικά Κόμματα να ψηφίσουν τέλη Ιουλίου το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που...
17 Ιουλίου, 2023 - 18:45
Τελευταία ενημέρωση: 17/07/2023 - 18:51

Ψήφος Αποδήμων: Πως αξιολογούν οι ομογενείς το νέο νομοσχέδιο και τι ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Διαδώστε:
Ψήφος Αποδήμων: Πως αξιολογούν οι ομογενείς το νέο νομοσχέδιο και τι ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι Απόδημοι την απόφαση της Κυβέρνησης να αλλάξει το Νόμο, οι στρεβλώσεις του οποίου έδωσαν τη δυνατότητα σε μόλις 25.000 Έλληνες να ψηφίσουν στις Εθνικές Εκλογές από τα 6 εκατομμύρια που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ζητούν από το Πολιτικά Κόμματα να ψηφίσουν τέλη Ιουλίου το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που άρει όλους τους περιορισμούς και να προχωρήσει το θέμα της Επιστολικής Ψήφου. 

Μια από τις πρώτες αποφάσεις της νέας Κυβέρνησης – όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει και στις προγραμματικές δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης  – ήταν η διόρθωση του  Νόμου υπ’ Αριθμ. 4648/2019 «Διευκόλυνση Άσκησης Εκλογικού Δικαιώματος Εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας» ο οποίος στην πράξη έδωσε τη δυνατότητα σε μόλις λίγες χιλιάδες Αποδήμων (κυρίως στους Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό κατά την οικονομική κρίση) να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

  • Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων του  Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» και μέχρι σήμερα Δευτέρας 17 Ιουλίου αναμένεται να γίνονται δεκτές οι δημόσιες προτάσεις για την τροποποίησή του. Σύμφωνα με  το υπουργείο Εσωτερικών, θα ακολουθήσει διάλογος με τα κόμματα και στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής, δηλαδή στα τέλη Ιουλίου.

O χάρτης με τις χώρες που ζουν οι περισσότεροι Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Πηγή: greekcitytimes.com

Ολόκληρο το Νομοσχέδιο μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Οι Απόδημοι υποδέχθηκαν με ανακούφιση του νέο σχέδιο Νόμου καθώς ουσιαστικά άρει τις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις που επέτρεπαν σε ελάχιστους να συμμετάσχουν στις Εθνικές Εκλογές. Ουσιαστικά το νομοσχέδιο καταργεί όλους τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων καθώς το σύνολο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει στον τόπο διαμονής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πρώτο γύρο των Εθνικών Εκλογών του Μαϊου, σύμφωνα με τα στοιχεία από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, επί 22.858 εγγεγραμμένων συμμετείχε το 79.64% ενώ στον δεύτερο γύρο του Ιουνίου από τους 25.610 που ενεγράφησαν η συμμετοχή άγγιξε το 67,81%.

Επιστολή του Προέδρου του ΣΑΕ Στέφανου Ταμβάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr ο κ. Στέφανος Ταμβάκης, τελευταίος Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και Μέλος του Δ.Σ του Ιδρύματος Ωνάση σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνει ότι το νέο σχέδιο Νόμου κινείται προς τη θετική κατεύθυνση  καθώς διορθώνει τον αποκλεισμό από την εκλογική διαδικασία εκατομμυρίων Αποδήμων. Του ζητά επίσης να προχωρήσει και το θέμα της Επιστολικής  Ψήφου, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών Δημοκρατικών χωρών.

Στην ίδια επιστολή την οποία κοινοποιεί στον Πρόεδρο της Βουλής και στην Υπουργό Εσωτερικών επισημαίνει ότι το σχέδιο Νόμου «κάνει ένα βήμα προς την περεταίρω Δημοκρατική ολοκλήρωση καθώς διευκολύνει την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου Ελλήνων πολιτών οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, είτε βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Η άρση αυτών των περιορισμών δεν αποτελεί μόνο ύψιστη έκφραση της Δημοκρατίας, αλλά επιτελεί και έναν σπουδαίο εθνικό ρόλο. Οδηγεί στην περεταίρω συσπείρωση των Αποδήμων γύρω από τη μητέρα Πατρίδα. Στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε κανένας Έλληνας δεν περισσεύει».

Επίσης ο κ. Ταμβάκης στην ίδια επιστολή απευθύνει έκκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα στην επικείμενη συζήτηση στη Βουλή «να καταθέσουν τις προτάσεις τους χωρίς να περιοριστούν σε στείρα αντιπολίτευση. Κυρίως όμως ζητούμε από το Κυβερνών Κόμμα αλλά και τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης να αφουγκραστούν και τις απόψεις των Αποδήμων και να μην νομοθετήσουν για άλλη μια φορά για εμάς χωρίς εμάς».

DHW: Ικανοποίηση νομοσχέδιο που αφορά στην ψήφο τωνΑαποδήμων

Με  ικανοποίηση ο Ελληνισμός της Γερμανίας αξιολόγησε το νέο σχέδιο νόμου που άρει όλα τα εμπόδια και περιορισμούς για την συμμετοχή των Ελλήνων εκτός Ελλάδος σε εκλογές και δημοψηφίσματα.

Ο  Πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) Φαίδων Κοτσαμπόπουλος υπογράμμισε: «Ευχαριστούμε τον Πρωθυπουργό, την Κ.Ο. της ΝΔ αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Βουλή για την απόφασή τους να εντάξουν πλέον ισότιμα τους Έλληνες εκτός Ελλάδος στις δημοκρατικές διαδικασίες στην πατρίδα τους. Πρόκειται πράγματι για ιστορική τομή, εκπλήρωση διαχρονικού πάγιου αιτήματος της Ομογένειας και αποφασιστικό βήμα για περισσότερη εν γένει δημοκρατία στον τόπο. Αποκορύφωμα αυτής της εξέλιξης θα ήταν όμως η καθιέρωση της επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου ώστε να συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες ή δημοψηφίσματα και όσοι κατοικούν μακριά από Πρεσβείες ή Προξενεία, διότι αυτοί είναι πάρα πολλοί. Επί τέλους δεν θα είμαστε ο μόνος ευρωπαϊκός λαός στον οποίον η χώρα του θα του αρνείται το δικαίωμα στην εξ αποστάσεως άσκηση του δικαιώματος της ψήφου στις εθνικές εκλογές. Για αυτό και θα συμμετέχουμε ενεργά στην σχετική διαβούλευση.»

ΝΑΙ στο σχέδιο νόμου από το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής – Ψήφος στην εκλογική περιφέρεια που υπάγονται οι Απόδημοι και ΟΧΙ στο Επικρατείας

Το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής αξιολογεί θετικά το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και καλεί τις πολιτικές δυνάμεις και τους βουλευτές να άρουν όλους τους περιορισμούς. Παράλληλα προτείνει να διασφαλιστεί και στους Απόδημους το δικαίωμα να ψηφίζουν στην εκλογική περιφέρεια που υπάγονται, όπως ισχύει για τους ετεροδημότες και όχι στο Επικράτειας.

Επισημαίνουν δε στο κείμενο που φέρει τις υπογραφές του προέδρου Δρ. Δημητρίου Μαρκουίζου, του Επίτιμου Προέδρου Νίκου Αποστολόπουλου και της Γενικής Γραµµατέως, Δρ Δέσποινας Αφεντούλη, ότι: «… οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και δημοτικά τέλη και στην Ελλάδα, καθώς διατηρούν περιουσιακά στοιχεία στην πατρίδα τους. Τα κύματα εξόδου από την Ελλάδα είναι πολλά και πραγματοποιήθηκαν κατά διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Ο Ελληνισμός που βρίσκεται στο εξωτερικό διατηρεί άριστη επικοινωνία µε τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του και προσφέρει ενεργά στην αναβάθμισή του. Διαθέτει γνώση επί των εθνικών, υπεροπτικών και τοπικών θεμάτων, καθώς βρίσκεται στην Ελλάδα ανά τακτά χρονικά διαστήµατα.  Οι Έλληνες άνδρες έχουν υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό.  Ο Ελληνισμός στο εξωτερικό τιμά τις εθνικές επετείους και διεθνοποιεί τα ζητήματα που άπτονται των εθνικών µας θεμάτων.

Για τους παραπάνω ενδεικτικούς λόγους, ευχαριστώντας εκ των προτέρων για την αναγνώριση του ιερού δημοκρατικού δικαιώματος της ψήφου, σας προτείνουμε να µας επιτρέψετε το δικαίωμα να ψηφίζουμε στην εκλογική περιφέρεια που υπαγόμαστε, όπως ισχύει για τους ετεροδημότες και όχι στο Επικράτειας. Εάν όμως, επικρατεί η άποψη να µη δίνουμε προσωπική ψήφο σε υποψηφίους βουλευτές, θα θέλαμε οι υποψήφιοι βουλευτές που προέρχονται από τον Απόδημο Ελληνισμό να είναι σε εκλόγιμη θέση, γιατί µόνο εκείνοι και εκείνες γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα θέματα που αντιμετωπίζει ο Απόδημος Ελληνισμός εκτός της πατρίδας, αλλά και όταν βρίσκονται στην πατρίδα».

Παγκόσμια εκστρατεία από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας

Στο μεταξύ η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ξεκίνησε παγκόσμια εκστρατεία για την άρση των περιορισμών στο δικαίωμα ψήφου των Αποδήμων. Την ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπέγραψαν δεκάδες Ελληνικές Κοινότητες σε όλο τον κόσμο, φορείς αλλά και ισχυροί Απόδημοι.

Η επιστολή της ΕΚΑ προς τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου

«Αξιότιμες/οι κυρίες/οι Βουλευτές όλων των κομμάτων,

Εκπροσωπώντας δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων του εξωτερικού, σας απευθύνουμε την παρούσα ανοικτή επιστολή ώστε να ακουστεί παντού η φωνή της Ομογένειας.

Οι απόδημοι Έλληνες είναι η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Λατρεύουμε την πατρίδα μας, προβάλλουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό σε κάθε ευκαιρία, στηρίζουμε τα εθνικά της θέματα και είμαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της στα κράτη που μας φιλοξενούν.

Δικαιούμαστε και θέλουμε να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Άλλωστε το μέλλον της Ελλάδας είναι και δικό μας μέλλον. Ζητάμε να δώσετε δικαίωμα ψήφου για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους. Χωρίς δικαιολογίες, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς αποκλεισμούς.

Ζητάμε να αρθούν άμεσα όλοι οι περιορισμοί του Νόμου 4648/2019:

  • Κατάργηση της διαμονής συνολικά 2 έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών
  • Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
  • Καθιέρωση επιστολικής ψήφου.

Κρατήστε ζωντανό το ενδιαφέρον των αποδήμων Ελλήνων για όσα συμβαίνουν στην Πατρίδα και διατηρήστε ζωντανούς τους δυνατούς δεσμούς μας με την Ελλάδα.

Αναμένουμε και οι 300 βουλευτές να στηρίξετε την άρση των άδικων περιορισμών. Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία, γι’ αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τον κάθε Ελληνίδα και Έλληνα βουλευτή. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης και δημοκρατίας, πέρα και πάνω από κόμματα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων