15/01/2022 15/01/2022 Ο Πόντος μέσα από τη μακρόχρονη και πολυτάραχη ιστορία του, έχει να επιδείξει αρκετούς διορατικούς ανθρώπους, που με το έργο τους, ο κάθε ένας στο τομέα του, έχουν γράψει το όνομά τους στην ιστορία. Πρωτοπόρος και ξεχωριστή προσωπικότητα είναι και ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Παπαδόπουλος που υπήρξε διευθυντής του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος...
15 Ιανουαρίου, 2022 - 21:00
Τελευταία ενημέρωση: 15/01/2022 - 20:55

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Παπαδόπουλος

Διαδώστε:
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Παπαδόπουλος

Ο Πόντος μέσα από τη μακρόχρονη και πολυτάραχη ιστορία του, έχει να επιδείξει αρκετούς διορατικούς ανθρώπους, που με το έργο τους, ο κάθε ένας στο τομέα του, έχουν γράψει το όνομά τους στην ιστορία. Πρωτοπόρος και ξεχωριστή προσωπικότητα είναι και ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Παπαδόπουλος που υπήρξε διευθυντής του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (1949-1962). Σαν σήμερα, λοιπόν, ο Άνθιμος Παπαδόπουλος, κατά κόσμον Αλέξανδρος, γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1878 στο Καρά-Καγιά της Αργυρούπολης του Πόντου.

Ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Παπαδόπουλος σε ηλικία 18 ετών χειροτονήθηκε διάκονος στη μονή του Αγίου Γεωργίου Χουτουρά Χαλδίας. Τις γυμνασιακές του σπουδές ολοκλήρωσε στη Ροδακανάκειο ιερατική σχολή Καισαρείας Καππαδοκίας.

Το 1903 συνόδευσε τον Μητροπολίτη κ.Γερβάσιο Σαρασίτη στη νεοσύστατη Μητρόπολη Ροδοπόλεως, όπου έμεινε για τρία χρόνια.

Στα 1905 ήλθε στην Ελλάδα, όπου φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Επίσης στη διάρκεια των σπουδών του διετέλεσε μέλος του Μικρασιατικού Συλλόγου Ανατολή.

Το 1911 χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης.

Από το 1910 μέχρι το 1912 διετέλεσε διευθυντής στο Ιεροδιδασκαλείο της Σάμου, μετέβη ακολούθως στον Πόντο όπου έγινε διευθυντής του Ιεροδιδασκαλέιου στο Πρασάρι Κερασούντος.

Το 1914 γύρισε στην Ελλάδα για θερινές διακοπές και λόγω του Α’Παγκοσμίου Πολέμου που τον εμπόδισε να γυρίσει στον Πόντο, διορίσθηκε τον Δεκέμβριο του 1914 συντάκτης του Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

Το 1932 εξελέγη διευθυντής του ιδίου Λεξικού μέχρι το 1945, οπότε αποχώρησε λόγω ορίου ηλικίας.

Το 1933 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Το 1950 επεναδιορίσθηκε με σύμβαση για δύο χρόνια μέχρι το 1953 οπότε αποχώρησε οριστικά.

Ο Άνθιμος Παπαδόπουλος, υπήρξε εταίρος της Γλωσσικής Εταιρείας των Αθηνών, της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, της Λαογραφικής Εταιρείας, της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας και της Επιστημονικής Εταιρείας των Αθηνών.

Από το 1927 υπήρξε γενικός γραμματέας της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και από το 1949 πρόεδρος της και διευθυντής του περιοδικού της Αρχείον Πόντου.

Το 1953 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Αργυρό Μετάλλιο για την προσφορά του.

Ο Αρχιμανδρίτης εκοιμήθη την 1η Φεβρουαρίου 1962.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων