11/02/2022 11/02/2022 Η πρώτη υπερατλαντική παρουσίαση της επετειακής έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης  για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στον συνεδριακό και κοινοτικό χώρο του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα. Με την πρωτοβουλία της Παγκρητίου Ένωσης Αμερικής, υπό την προεδρία του Ιάκωβου Μπούτζουκα, η εγκατάσταση της έκθεσης...
11 Φεβρουαρίου, 2022 - 16:42

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ η έκθεση “1821 Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση”

Διαδώστε:
Στη Φλόριντα των ΗΠΑ η έκθεση “1821 Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση”

Η πρώτη υπερατλαντική παρουσίαση της επετειακής έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης  για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στον συνεδριακό και κοινοτικό χώρο του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα.

Με την πρωτοβουλία της Παγκρητίου Ένωσης Αμερικής, υπό την προεδρία του Ιάκωβου Μπούτζουκα, η εγκατάσταση της έκθεσης “1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ” έγινε στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Εθνικού Συμβουλίου της Παγκρήτιας Ένωσης Αμερικής, ως προαναγγελία των παρουσιάσεων της Έκθεσης που θα πραγματοποιηθούν στις Η.Π.Α., αλλά και για μια πρώτη περιήγηση από τους προσκεκλημένους της κρητικής ομογένειας.

Ο ψηφιακός σχεδιασμός της εκδοχής της Έκθεσης για κλειστούς χώρους προσφέρεται δωρεάν από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σε Δήμους, Φορείς, Σχολεία και Συλλόγους στην Κρήτη και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, η έντυπη εκδοχή της υβριδικής Έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ που παρουσιάστηκε σε χώρο ανοιχτό στην Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο) στο επετειακό έτος 2021, διατίθεται στο Πωλητήριο και το e-shop του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Τα έσοδα από τις πωλήσεις ενισχύουν το εκδοτικό έργο της ΕΚΙΜ, τη λειτουργία των Μουσείων της και τη διοργάνωση κάθε χρόνο, περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων, καθώς και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προσφέρονται δωρεάν σε σχολικές ομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αιώνας των επαναστάσεων, όπως ονομάστηκε ο 19ος αιώνας, επέφερε ριζικές ανατροπές στις «σταθερές του παλαιού κόσμου», οδήγησε στη διάλυση των μεγάλων πολυεθνοτικών αυτοκρατοριών και έθεσε νέους όρους στο πεδίο της οργάνωσης και της λειτουργίας των ανθρώπινων κοινωνιών. Στο ευρύ αυτό πλαίσιο των αναταράξεων εγγράφεται και η Ελληνική Επανάσταση του 1821, η οποία οδήγησε στην ίδρυση του ελληνικού κράτους, του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους στην περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης. Η Κρήτη αποτέλεσε πεδίο συγκρούσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1830).

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών συμμετέχει στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 με μια σειρά δράσεων και παρουσιάσεων στον φυσικό και τον ψηφιακό δημόσιο χώρο. Οι δράσεις αφορούν στη συμμετοχή της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση και τη σύνδεσή της με τις εξελίξεις στον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο και στον κόσμο. Για το σκοπό αυτό αξιοποιείται η ερευνητική εργασία της ομάδας νέων ιστορικών της Ε.Κ.Ι.Μ. σε συνδυασμό με ψηφιακά και υλικά τεκμήρια από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων