14/09/2021 14/09/2021 Με την ευκαιρία της αρχής της νέας σχολικής χρονιάς, ο υποδιευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης, Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Νικολίτσης, μίλησε στη “Φωνή της Ελλάδας”, στην εκπομπή “Κουβέντες Μακρινές” και στη Νατάσα Βησσαρίωνος για την ιστορία αλλά και τη σημερινή πραγματικότητα ενός από τα σπουδαιότερα και παλαιότερα σχολεία της Διασποράς. Η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης,...
14 Σεπτεμβρίου, 2021 - 14:31
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2021 - 14:22

Στη Βιέννη το αρχαιότερο ελληνικό σχολείο της Διασποράς

Διαδώστε:
Στη Βιέννη το αρχαιότερο ελληνικό σχολείο της Διασποράς

Με την ευκαιρία της αρχής της νέας σχολικής χρονιάς, ο υποδιευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης, Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Νικολίτσης, μίλησε στη “Φωνή της Ελλάδας”, στην εκπομπή “Κουβέντες Μακρινές” και στη Νατάσα Βησσαρίωνος για την ιστορία αλλά και τη σημερινή πραγματικότητα ενός από τα σπουδαιότερα και παλαιότερα σχολεία της Διασποράς.

Η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, ιδρύθηκε το 1804, με αυτοκρατορικό διάταγμα του Φραγκίσκου Α’, μετά από αίτημα των Ελλήνων εμπόρων στην κοινότητα της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Γεωργίου για την ίδρυση ενός ελληνικού σχολείου, καθώς πριν υπήρχαν μόνο οικοδιδάσκαλοι.

«Αρχικά οι μαθητές μιλούσαν ο καθένας τη ντοπιολαλιά του, οπότε μέσω της απλής νεοελληνικής ερχόταν το ελληνικό σχολείο να λειτουργήσει σαν σύνδεσμος ανάμεσά τους, αλλά και σαν σύνδεσμος με την πατρίδα τους» σημειώνει ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης

Στο ξεκίνημά της, η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης λειτούργησε σαν σχολείο ολοήμερο, όπου διδάσκονταν όλα τα γνωστά μαθήματα της εποχής, καθώς επίσης και ποίηση, ρητορική, αστρονομία, φυσική ιστορία, χημεία, μουσική αλλά και το μάθημα των θρησκευτικών. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι στο καταστατικό της σχολής υπήρχε φροντίδα για τη μόρφωση και των δύο φύλων. Επιπλέον, λειτούργησε σαν πόλος έλξης για τους σημαντικούς δασκάλους που έδωσαν το στίγμα του ελληνικού διαφωτισμού στη σχολή.

«Σπουδαίοι λόγοι, μεταξύ των οποίων οι Άνθιμος Γαζής, Νεόφυτος Δούκας, Μισέλ Αποστολίδης, Κωνσταντίνος Κούμας ήρθαν και δίδαξαν στο σχολείο. Τα πρώτα βιβλία ήταν εκείνα του Αθανασίου Ψαλίδα και της οικογένειας Δάρβαρη, σπουδαίων φορέων του ελληνικού διαφωτισμού στη Βιέννη» ανέφερε ο υποδιευθυντής της Σχολής.

Χάρη στην καλά εξοπλισμένη βιβλιοθήκη της, η Ελληνική Εθνική Σχολής Βιέννης, λειτούργησε και ως «αιμοδότης» για την εκπαίδευση στην ελεύθερη Ελλάδα.

Μετά την άνοδο του Καποδίστρια, βιβλία, εποπτικά μέσα και άλλα εργαλεία αξιοποιήθηκαν για τον εξοπλισμό των βιβλιοθηκών των πρώτων ελληνικών εκπαιδευτηρίων και των αλληλοδιδακτικών σχολείων που είχε ιδρύσει ο Κυβερνήτης στην Αίγινα.

Για τη φετινή χρονιά που ‘άρχισε την εβδομάδα που διανύουμε, αναμένεται να εγγραφούν περίπου 300 μαθητές που θα παρακολουθήσουν τα τμήματα ελληνικών αλλά και τις παράλληλες δραστηριότητες.

«Ξεκίνησε και σε εμάς η σχολική χρονιά, είχαμε το περασμένο Σάββατο τον αγιασμό στο ναό της Αγίας Τριάδας και στη συνέχεια άρχισαν οι εγγραφές των παιδιών» αναφέρει ο υποδιευθυντής της Σχολής. Λόγω της πανδημίας, η σχολή δημιούργησε πέρσι δομή για διαδικτυακά μαθήματα, αλλά ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικολίτσης εκφράζει την ελπίδα ότι προς το παρόν δεν θα χρειαστούν.

«Μπήκαμε κι εμείς σε αυτές τις νέες δυνατότητες, ήταν ένας αγώνας για να προσαρμοστούμε, αλλά με τη χάρη του θεού τα καταφέραμε και συνεχίζουμε πλέον» σημειώνει, τονίζοντας την ανάγκη και ευχαρίστηση της καθημερινής επαφής με τους μαθητές της Σχολής. «Σήμερα, η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης είναι ουσιαστικά τμήμα ελληνικής γλώσσας, περιλαμβάνει νηπιαγωγείο, δημοτικό και το τμήμα γυμνασίου-λυκείου» αναφέρει ο Πρωτοπρεσβύτερος. «Ουσιαστικά τα παιδιά έρχονται να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα… Έρχονται να αποκτήσουν σύνδεση με την πατρίδα, με την κουλτούρα, την παράδοση. Παράλληλα, διδάσκουμε και το μάθημα το ορθόδοξο των θρησκευτικών τόσο στο δημοτικό όσο και στο γυμνάσιο, ενώ κάνουμε αναφορά σε σημαντικές ιστορικές στιγμές της Ελλάδας αλλά και σε μεγάλες γιορτές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 7000 Έλληνες εγκαταστάθηκαν εκεί μέσα στην τελευταία 10ετία, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη αλλά και φέρνοντας καινούριο αίμα στο υπεραιωνόβιο σχολείο. «Προσπαθούμε όλοι να προσθέσουμε έστω και ένα μικρό λιθαράκι για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, να ακτινοβολούμε, όπως σας είπα, να έχουμε μια όμορφη παρουσία μέσα στην πόλη. Να είμαστε μια ζωντανή ψηφίδα της κοινωνίας εδώ πέρα, γιατί οι Έλληνες πάντα το είχαν αυτό όπου κι αν βρισκόντουσαν, ήταν ένας ζωντανός οργανισμός, δεν ήταν γκετοποιημένοι, μπαίναν μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον της εποχής που βρίσκονταν» καταλήγει ο π. Ιωάννης.

Πηγή: ertnews.gr

Φωτογραφία αρχείου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων