07/07/2022 07/07/2022 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μετά από δύο διαδοχικές επισκέψεις (την 27η και την 29η Ιουνίου) η μεταφορά του ιδιαιτέρως αξιόλογου αρχείου της Ελληνικής Κοινότητας του Πορτ Σάιντ στο κεντρικό γραφείο των Αρχείων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στον 4ο όροφο της οδού 17 Σουλεϊμάν Ελ Χάλαμπι. Ένας ακόμα χρυσός κρίκος της υπεραιωνόβιας ιστορίας των Ελλήνων που έζησαν...
07 Ιουλίου, 2022 - 18:14
Τελευταία ενημέρωση: 07/07/2022 - 18:09

Στο Κάιρο το πολύτιμο αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας του Πορτ Σάιντ

Διαδώστε:
Στο Κάιρο το πολύτιμο αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας του Πορτ Σάιντ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μετά από δύο διαδοχικές επισκέψεις (την 27η και την 29η Ιουνίου) η μεταφορά του ιδιαιτέρως αξιόλογου αρχείου της Ελληνικής Κοινότητας του Πορτ Σάιντ στο κεντρικό γραφείο των Αρχείων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στον 4ο όροφο της οδού 17 Σουλεϊμάν Ελ Χάλαμπι.

Ένας ακόμα χρυσός κρίκος της υπεραιωνόβιας ιστορίας των Ελλήνων που έζησαν και μεγαλούργησαν στο Πορτ Σαΐντ έρχεται πλέον με πολύ αγάπη και σεβασμό να ενωθεί με τα υπόλοιπα κομμάτια του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στο σημαντικό χώρο των Αρχείων της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου.

Η υπεύθυνη των Αρχείων της Ε.Κ.Κ. κα Χάιδω Ζώτου και η συνεργάτης της κα Ράνια Άττα προέβησαν στις δύο επισκέψεις τους στο Πόρτ Σάιντ σε πολύωρη και ενδελεχή έρευνα όλου του αρχειακού υλικού της συγχωνευθείσας Ελληνικής Κοινότητας. Κατηγοριοποίησαν, αξιολόγησαν και κατέγραψαν αναλυτικά κάθε βήμα της ιστορικής μνήμης, κάθε ψηφίδα της πάλαι ποτέ ακμάζουσας Ελληνικής Κοινότητας.

Ο Ιστορικός του μέλλοντος αλλά και ο απαιτητικός ιστοριοδίφης μελετητής του σήμερα θα έχουν πλέον την δυνατότητα να αναβιώσουν μέσα από τα αναρίθμητα ιστορικά τεκμήρια την πορεία της σημαντικής αυτής Ελληνικής Πολιτείας στην γη της Αιγύπτου.

Πρακτικά συνεδριάσεων, εκθέσεις ισολογισμών, καταστατικά λειτουργίας της Κοινότητας των αρχών του 20ου αιώνα, πρακτικά πληρωμών του Φιλόπτωχου Σωματείου των Ελληνίδων Κυριών, το πλήρως ενημερωμένο μαθητολόγιο στο μεγάλο βιβλίο του Παρθεναγωγείου, σπάνιες εκδόσεις θρησκευτικών βιβλίων, διοικητική αλληλογραφία του Ναυτικού Ομίλου του Πόρτ Σάιντ για την οργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που μεταφέρθηκαν στο Κάιρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τα στελέχη του Αρχείου της Ε.Κ.Κ μετέβη στον χώρο των γραφείων της Ε.Κ.Π.Σ και πολυπληθής ομάδα καθαριστών που επανέφεραν όλους τους χώρους των γραφείων σε άψογη κατάσταση.

Δείτε εικόνες από τις δύο ημέρες μεταφοράς των αρχείων της Ε.Κ.Π.Σ (φωτ. Χάιδω Ζώτου, Ράνια Άττα και άλλα μέλη της αποστολής).

Πηγή κειμένου και φωτογραφιών: ekkairo.org

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων