13/11/2019 13/11/2019 Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ένωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας / Ομόνοια και του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Β. Κάγιος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλες και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ομόνοιας Χειμάρρας κ. Φ. Μπελέρης. Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας...
13 Νοεμβρίου, 2019 - 15:32

Στον Πρωθυπουργό μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας

Διαδώστε:
Στον Πρωθυπουργό μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας

Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ένωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας / Ομόνοια και του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Β. Κάγιος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλες και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ομόνοιας Χειμάρρας κ. Φ. Μπελέρης.

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας παρουσίασαν τις μείζονες προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της μειονότητας στην Αλβανία, τονίζοντας ως κορυφαίο το ζήτημα της κατοχύρωσης της ελεύθερης άσκησης του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, τόσο στο πλαίσιο της εφαρμοστικής νομοθεσίας του νόμου-πλαισίου για την προστασία των μειονοτήτων στη γειτονική χώρα, που θα έπρεπε ήδη να έχει υιοθετηθεί, όσο και στο πλαίσιο της προγραμματιζόμενης για το επόμενο έτος απογραφής στην Αλβανία. Υπογράμμισαν, επίσης, την κρισιμότητα της επίλυσης του περιουσιακού ζητήματος, το οποίο επηρεάζει άμεσα την ικανότητα επιβίωσης των μελών της μειονότητας στις πατρογονικές εστίες. Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν θέματα εκπαίδευσης και χρήσης της ελληνικής γλώσσας, το ζήτημα των συντάξεων των ομογενών, αλλά και το βοήθημα για τους ανασφάλιστους ομογενείς, καθώς και η υποστήριξη νέων ομογενών επιχειρηματιών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Αλβανία. Οι ομογενείς εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς τα μέλη της μειονότητας και τους θεσμούς που την εκπροσωπούν και εξέφρασαν την ελπίδα να επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός τις περιοχές όπου ζει η μειονότητα, επίσκεψη που ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκεται σταθερά στο πλάι τους, υπογραμμίζοντας ότι η πρόοδος και η ευημερία της μειονότητας είναι σημαντική προτεραιότητα και κορυφαίο σημείο της ατζέντας των σχέσεων και του διαλόγου της Ελλάδας με την Αλβανία, ενώ εντάσσεται στο πλέγμα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αλβανία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της προοπτικής. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Ε. Ράμα, με τον οποίο συμφώνησαν να σημειωθούν συγκεκριμένα βήματα προόδου, ξεκινώντας από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα και με προοπτική την οριστική διευθέτηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων στις διμερείς σχέσεις.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων