27/10/2019 27/10/2019 Στο Δημοτικό Θέατρο των Αγίων Σαράντα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ εκδήλωση με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ, αφιερωμένη στην Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, γιορτή του ΟΧΙ των Ελλήνων όπως είναι ευρύτερα γνωστή. Προηγήθηκε εκκλησιασμός στον Άγιο Χαράλαμπο για τον Εσπερινό του Αγίου Δημητρίου. Έχει καθιερωθεί πλέον η δραστηριότητα αυτή της...
27 Οκτωβρίου, 2019 - 17:17
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2019 - 17:36

Τα Ελληνόπουλα της Β. Ηπείρου τίμησαν την επέτειο του ΟΧΙ

Διαδώστε:
Τα Ελληνόπουλα της Β. Ηπείρου τίμησαν την επέτειο του ΟΧΙ

Στο Δημοτικό Θέατρο των Αγίων Σαράντα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ εκδήλωση με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ, αφιερωμένη στην Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, γιορτή του ΟΧΙ των Ελλήνων όπως είναι ευρύτερα γνωστή. Προηγήθηκε εκκλησιασμός στον Άγιο Χαράλαμπο για τον Εσπερινό του Αγίου Δημητρίου.

Έχει καθιερωθεί πλέον η δραστηριότητα αυτή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για όλη την κοινότητα των Ελλήνων στους Αγίους Σαράντα, το Δέλβηνο και τις γύρω περιοχές.

Φέτος όμως η συμμετοχή ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο και οι έλληνες της περιοχής, νέοι και μαθητές κατέκλεισαν το Θέατρο αλλά και τον χώρο γύρω απ αυτό προσδίδοντας ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα. Οι μαθητές των διαφόρων εκπαιδευτηρίων με κεντρικό ρόλο το Κολλέγιο Πνοή Αγάπης στο Μεσοπόταμο αλλά και κύκλοι εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας όπως στο Μουρσί είχαν προετοιμάσει ακόμη μια φορά ένα πρόγραμμα μεστό μηνυμάτων με αναφορά την αφοσίωση των Ελλήνων στα ιδανικά της ελευθερίας, το σεβασμό στην αξιοπρέπεια των λαών ανεξαρτήτως αριθμητικών μεγεθών και στην τιμή επίσης εκείνων που θυσίασαν για την Πατρίδα ακόμη και τη νεανική ζωή τους.

Την εκδήλωση και τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Β. Κάγιος επισημαίνοντας την υποχρέωση να θυμόμαστε και να τιμούμε τις Επετείους των αγώνων του Έθνους ως αναπόσπαστο κομμάτι του Οικουμενικού Ελληνισμού αλλά και για να αντλούμε θάρρος και διδάγματα για την προοπτική.

Εν ονόματι του οικείου Μητροπολίτη Αργυροκάστρου χαιρετισμό μετέφερε ο εκπρόσωπος του Αρχιμανδρίτης Πορφύριος. Αναφέρθηκε στη βαθιά πίστη στο Χριστό και την Παναγία που αποτελεί το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και την ουσιαστική δύναμη εκείνου του θαύματος του Έπους του 1940-41 κατά των φασιστών εισβολέων πολλές ηρωικές σελίδες του οποίου αφορούν στον τόπο που σήμερα μαρτυρούμε εμείς. Παρότρυνε ώστε να συνεχίσουμε επίμονα και σταθερά να έχουμε τέτοια υψηλά ιδανικά και αφοσίωση στην Ορθόδοξη πίστη των πατέρων μας.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Λάμπρος Κακκίσης συνεχάρη τους διοργανωτές και όλη την γηγενή Ελληνική κοινότητα για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αλλά κυρίως διότι ποτέ δεν ξέχασε το Έπος και τους Ήρωες του. Το καλύτερο μνημόσυνο για τους χιλιάδες πεσόντες εκείνων των ολίγων μεν αλλά πληρωμένων με σπάνια παραδείγματα ανδρείας κι αυτοθυσίας εβδομάδων, γίνεται ακριβώς εδώ στα μέρη που πολέμησαν κι έπεσαν υπέρ Πατρίδος. Με τη συμμετοχή ολοκλήρου του Ελληνισμού σ εκείνη την εκ πρώτης όψης χαμένης αντίσταση κατά του εισβολέα οι σύγχρονοι Έλληνες απέδειξαν τη συνέπεια τους σ αυτό που η ιστορία τους έταξε να διδάσκουν: τίποτε πιο ακριβό απ την Πατρίδα, την Ελευθερία, την Πίστη των Πατέρων.

Επί της ευκαιρίας της παρουσίας του ιδιαίτερα συγκινημένος χαιρέτησε και ο βουλευτής Αθηνών της ΝΔ κ. Κ. Μπογδάνος.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Β. Ντούλες, τέλος, αναφέρθηκε ειδικά στις υποχρεώσεις τις ηθικές που απορρέουν για τον καθένα ξεχωριστά και την κοινότητα μας ως σύνολο καθώς γιορτάζουμε με περηφάνια τη συμβολή του Έθνους μας στους διαχρονικούς αγώνες της ανθρωπότητας για ελευθερία, σεβασμό στην αξιοπρέπεια του άλλου, πατριωτική υπερηφάνεια κι αξιοπρέπεια. Οι Έλληνες το 40 έγραψαν ιστορία διότι κυρίως ήταν ενωμένοι στην ιδέα, είχαν πείσμα για τη νίκη και ειδικά ανδρεία βασισμένη στην Πίστη και όχι σε παρανοϊκή αυταρέσκεια. Η ετοιμότητα για θυσία, η εγρήγορση στο κάλεσμα της Πατρίδας οδήγησαν στη Νίκη!

Ακολούθησε όπως προαναφέρθηκε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα των μαθητών της περιοχής. Η Χορωδία με πολλούς νέους και νέες του Κολλεγίου Πνοή Αγάπης με τα ιδιαίτερα κομμάτια που επέλεξε να παρουσιάσει προκάλεσε το συναίσθημα των παρευρισκομένων και συγκίνησε ιδιαίτερα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων