17/12/2021 17/12/2021 Για τον Άγιο τον Κοσμά τον Αιτωλό και τη δράση του στα χρόνια της δουλείας είχαν την ευκαιρία να μάθουν λεπτομέρειες τα παιδιά της Αμπετείου και της Αχιλλοπουλείου Σχολής του Καΐρου. Συγκεκριμένα το σχολείο τίμησε τον Άγιο στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 έναν...
17 Δεκεμβρίου, 2021 - 10:12
Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2021 - 9:51

Τα Ελληνόπουλα του Καΐρου έμαθαν για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

Διαδώστε:
Τα Ελληνόπουλα του Καΐρου έμαθαν για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

Για τον Άγιο τον Κοσμά τον Αιτωλό και τη δράση του στα χρόνια της δουλείας είχαν την ευκαιρία να μάθουν λεπτομέρειες τα παιδιά της Αμπετείου και της Αχιλλοπουλείου Σχολής του Καΐρου.

Συγκεκριμένα το σχολείο τίμησε τον Άγιο στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 έναν Άγιο των γραμμάτων ,Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό .  Τίμησαν τον Άγιο που περιόδευσε όλη σχεδόν την Ελλάδα κατά την δύσκολη εποχή της Τουρκοκρατίας για να φωτίσει με τις ομιλίες του τους σκλαβωμένους Έλληνες.

Νωρίτερα στο εκκλησάκι των Σχολείων τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία προς τιμήν του Αγίου.

Στα παιδιά της Αμπετείου μίλησε για την ζωή και το έργο του Αγίου Κοσμά η μαθήτρια Κατερίνα Καζάμια .Στα παιδιά της Αχιλλοπουλείου η δασκάλα κ. Αργυρώ Ταυρίδου.

Όπως ανέφεραν και οι δύο ομιλήτριες ο Άγιος ήταν εκείνος που προέτρεπε τους σκλαβωμένους Έλληνες να φτιάχνουν πρώτα σχολεία για να μαθαίνουν τα παιδιά τους γράμματα και μετά εκκλησίες. Να μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα και την ένδοξη ιστορία της Ελλάδος. Οι γονείς να πληρώνουν δασκάλους από το υστέρημά τους προκειμένου να μαθαίνουν τα παιδιά τους γραφή και ανάγνωση .

Ο Άγιος έδινε πολύ μεγάλη βαρύτητα στην μόρφωση των παιδιών. Με την προτροπή του διατηρήθηκαν και άνοιξαν νέα σχολεία . Έλεγε εάν τα παιδιά μάθουν γράμματα τότε και οι Εκκλησίες θα ανοίξουν και γενικότερα ο κόσμος θα αλλάξει τη πορεία του. Ο ίδιος μαρτύρησε από τους Τούρκους για την την πίστη του στον Χριστό , την αγάπη του για την πατρίδα και την όλη αφυπνιστική δραστηριότητα του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων