12/03/2020 12/03/2020 Βήμα βήμα, η αποκατάσταση του Κοινοτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης παρουσιάσθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν από κοινού ο Σύλλογος Ελλήνων Καΐρου και το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, στο αμφιθέατρο της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου. Βασικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Μιχάλης Μπίσκος, ο πολιτικός μηχανικός ο οποίος...
12 Μαρτίου, 2020 - 22:55
Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2020 - 21:31

Βήμα – βήμα η αποκατάσταση του Ι.Ν των Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης

Διαδώστε:
Βήμα – βήμα η αποκατάσταση του Ι.Ν των Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης

Βήμα βήμα, η αποκατάσταση του Κοινοτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης παρουσιάσθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν από κοινού ο Σύλλογος Ελλήνων Καΐρου και το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, στο αμφιθέατρο της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου.

Βασικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Μιχάλης Μπίσκος, ο πολιτικός μηχανικός ο οποίος σχεδίασε και υλοποίησε το έργο της αποκατάστασης του ναού. Όλοι ανεξαιρέτως οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην μεγάλη προσφορά της Μ. Ευεργέτιδας κ. Αικατερίνης Σοφιανού Μπελεφάντη, (η οποία ήταν παρούσα στην εκδήλωση) και στην Ε.Κ.Κ για την από κοινού αποκατάσταση του σπουδαίου αυτού μνημείου, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδωρο Β’.

Στην παρουσίαση των έργων που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα προβλήθηκε το επίσημο video της αποκατάστασης του Ι.Ν και αμέσως μετά ο κ. Μπίσκος παρουσίασε την πορεία των έργων μέσα από 350 φωτογραφίες. Ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, μίλησε για τις εργασίες που έγιναν στο εσωτερικό, το εξωτερικό, στον περίγυρο του ναού καθώς και στις τοιχογραφίες.

Μίλησε όμως και για τις δυσάρεστες εκπλήξεις που εμφανίσθηκαν κατά τις εργασίες, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις κολώνες οι οποίες είχαν αποσαθρωθεί από την υγρασία. Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Μπίσκος παρουσίασε όσα διαδραματίστηκαν κατά τα εγκαίνια του Κοινοτικού Ναού τα οποία έγιναν στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2019.

 

 

 

 

 

 

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος εξέφρασε το θαυμασμό του για το έργο και τόνισε ότι με την αποπεράτωσή του δόθηκε νέα πνοή στην Ορθοδοξία στο Κάιρο.

«…Ιδίως εμείς που τον ζούμε πιο συχνά το ναό λόγω της παρουσίας μας, γυρίζουμε συχνά το βλέμμα μας και λέμε, τί φτιάξανε οι πρόγονοί μας… Αυτό είναι ένα μνημείο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας». Επίσης, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος, μετέφερε την ευλογία του Πατριάρχη Θεόδωρου ο οποίος παρακολουθούσε από κοντά την εξέλιξη του έργου. Συνεχάρη αφενός την κ. Σοφιανού και αφετέρου την Ε.Κ.Κ μέσω του Προέδρου της κ. Καβαλή για το μεγάλο εγχείρημα που έφεραν εις πέρας.

Ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νικόλαoς Γαριλίδης, μίλησε για την πολυπλοκότητα του έργου συντήρησης του ναού, στον οποίο πήγαινε από τα μαθητικά του χρόνια. Είπε επίσης, ότι το μεγάλο έργο δεν θα αποπερατωνόταν εάν δεν υπήρχε αγάπη για το σπουδαίο αυτό μνημείο.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, κ. Χρήστος Καβαλής, είπε ότι το μέγεθος του εγχειρήματος ήταν τεράστιο. «Θα επαναλάβω κάτι που είπα και στα θυρανοίξια, τους αγώνες που δεν τους δίνεις τους έχει χάσει», είπε ο κ. Καβαλής και πρόσθεσε: «Δόξα τω Θεώ δίνουμε πολλούς αγώνες και τα καταφέρνουμε. Αυτόν τον συγκεκριμένο αγώνα δεν θα τον κερδίζαμε χωρίς την προτροπή της κ. Σοφιανού», τόνισε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ και υπογράμμισε ότι χωρίς τη συμβολή της Μεγάλης Ευεργέτιδας, δεν θα άντεχε να το φέρει εις πέρας η Κοινότητα όχι μόνο από οικονομικής άποψης αλλά και από τεχνικής. Ο κ. Καβαλής χαρακτήρισε οραματίστρια την κ. Σοφιανού, εξήρε το έργο του κ.Μπίσκου, μίλησε όμως και για σύσσωμη τη Δ.Ε της Ε.Κ.Κ η οποία εξ’ αρχής και χωρίς ενδοιασμό στήριξε την αποκατάσταση του έργου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής του Ε.Π.Κ.Κ κ. Χρίστος Παπαδόπουλος.

Αναλυτικά, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Ν. Γαριλίδης, o Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής, η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη. Ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Δημήτρης Γιαννικόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Επόπτρια Γραφείων της Ε.Κ.Κ και Προϊσταμένη της Εφορείας Πολιτισμού κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ. Επίσης, παραβρέθηκε ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Γιώργος Ψάνης και σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί της Σχολής, η Διευθύντρια της Αμπετείου κ. Σωτηρία Μπέτα. Εκτός από τον Διευθυντή του ΕΠΚΚ κ. Χρίστο Παπαδόπουλο, παραβρέθηκε η Οικονομική Διευθύντρια του Κέντρου κ. Κωνσταντίνα Γεδεών και ο αρμόδιος για πολιτιστικά θέματα της Πρεσβείας κ. Γιάννης Μελαχροινούδης.

 

ΠΗΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΪΡΟΥ ekkairo.org

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων