05/10/2023 05/10/2023 Η διενεργούμενη απογραφή πληθυσμού που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες στην γειτονική Αλβανία αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό το οποίο μετά τη σύλληψη του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρας, Φρέντυ Μπελέρη, ο οποίος παραμένει ακόμη στη φυλακή, επιτάσσει τη συμμετοχή όλων.  Η δοκιμασία ερμηνεύεται από ανθρώπους της ομογένειας στην Αλβανία ως μία ενέργεια...
05 Οκτωβρίου, 2023 - 8:40
Τελευταία ενημέρωση: 05/10/2023 - 8:58

Ζωτικής σημασίας ζήτημα για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό η απογραφή στην Αλβανία – Ώρα ευθύνης

Διαδώστε:
Ζωτικής σημασίας ζήτημα για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό η απογραφή στην Αλβανία – Ώρα ευθύνης

Η διενεργούμενη απογραφή πληθυσμού που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες στην γειτονική Αλβανία αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό το οποίο μετά τη σύλληψη του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρας, Φρέντυ Μπελέρη, ο οποίος παραμένει ακόμη στη φυλακή, επιτάσσει τη συμμετοχή όλων. 

Η δοκιμασία ερμηνεύεται από ανθρώπους της ομογένειας στην Αλβανία ως μία ενέργεια η οποία σε μεγάλο βαθμό θυμίζει τις καθεστωτικές διώξεις του Εμβέρ Χότζα. Ωστόσο, η απογραφή στην Αλβανία δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη για την Ελλάδα καθώς οι εκεί Έλληνες κάτοικοι της Βορείου Ηπείρου χρειάζονται την στήριξη σε ακόμη ένα επικίνδυνο φαινόμενο που δεν είναι άλλο από την ταυτοτική αλλοίωση του πληθυσμού.

Ζωτικής σημασίας ζήτημα

Την ανησυχία του για το ζήτημα εξέφρασε με δήλωσή του ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας. Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αυτή τη χρονική περίοδο είναι και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας, χαρακτηρίζει την απογραφή στην αρχή της δήλωσής του ως ένα σπουδαίο ζήτημα για την Εθνική Κοινότητα της Βορείου Ηπείρου. “Δυστυχώς, με τα αλεπάλληλα τραγικά γεγονότα, που έπληξαν την Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, το ζήτημα αυτό πέρασε σχεδόν απαρατήρητο”, αναφέρει.

“Η απογραφή είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα για την επιβίωση της Βορείου Ηπείρου”, τονίζει ο Ιεράρχης και αυτό “διότι, ενώ ο αριθμός των εκεί διαβιούντων Ελλήνων έφθανε περίπου στις 400.000, το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα ισχυριζόταν ότι μόλις 25.000 ήταν ο Ελληνικός πληθυσμός! Κι’ αυτό, γιατί ο κομμουνιστής Χότζα, όντας άριστος στις καλπονοθεύσεις και στα εκλογομαγειρέματα είχε περιορίσει την Βορειοηπειρωτική Κοινότητα μόνο στην περιοχή του Αργυροκάστρου και των Αγίων Σαράντα, ενώ Κορυτσά, Πρεμετή, Χειμάρρα, και άλλες, δεν εθεωρούντο «μειονοτικές περιοχές» …”.

Σήμανε η ώρα της ευθύνης τονίζει ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας 

Οι μεθοδεύσεις δεν έχουν σταματήσει

Ο Σεβασμιώτατος λέει ότι η μεθοδεύσεις αυτές από τις Αλβανικές αρχές δεν σταμάτησαν με την πτώση του καθεστώτος Χότζα, αλλά δυστυχώς συνεχίζονται και σήμερα.

“Αὐτές, ὅμως, οἱ ἀλχημεῖες, πού γινόντουσαν τότε πού ἡ Ἀλβανία ἦταν ἐντελῶς ἀπομονωμένη ἀπό τόν ὑπόλοιπο κόσμο καί, φυσικά, ἀπό τήν Ἑλλάδα, δέν μποροῦσαν ἀπό κανένα νά ἐλεγχθοῦν. Ἀλλά, μολονότι τά χρόνια τοῦ Χότζα πέρασαν, ἀτυχῶς οἱ μεθοδεύσεις του, πού ἀπέβλεπαν στήν συρρίκνωση καί, ἐν τέλει, στήν ἐξαφάνιση τοῦ Ἑλληνισμοῦ, ἰσχύουν καί σήμερα στό ἀκέραιο, παρά τό ὅτι τό ἐκεῖ καθεστώς εἶναι, τυπικά, δημοκρατικό, καί πού, μάλιστα, χτυπάει συνεχῶς τήν πόρτα τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως”.

Ως μία εκ των περιπτώσεων των μεθοδεύσεων αυτών ο Μητροπολίτης κ. Ανδρέας χαρακτηρίζει την υπόθεση Μπελέρη. “Μιά κραυγαλέα περίπτωση τῆς ἀλβανικῆς αὐθαιρεσίας ἔναντι τῶν Βορειοηπειρωτῶν εἶναι ἡ ἐτσιθελική φυλάκιση τοῦ ἐκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη, ὁ ὁποῖος δέν μπορεῖ νά ὁρκισθῇ καί νά ἀναλάβῃ τά καθήκοντά του. Τά συμφέροντα κάποιων, πού θέλουν νά ἁρπάξουν τίς περιουσίες τῶν Χειμαρριωτῶν, αὐτά ἀκριβῶς κρατᾶνε φυλακισμένο τόν Μπελέρη …”.

Ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρας Φ. Μπελέρης παραμένει στις φυλακές των Τιράνων 

Η ώρα της ευθύνης

Ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, ως συνεχιστής του αγώνα που είχε ξεκινήσει ο μακαριστός προκάτοχός του κυρός Σεβαστιανός, επισημαίνει ότι η απογραφή έχει σημάνει την ώρα της ευθύνης, τόσο για την Ελληνική κυβέρνηση όσο και για τους Βορειοηπειρώτες.

Μπορεί το βλέμμα της κυβέρνησης αυτή την περίοδο να είναι στραμμένο στα εσωτερικά προβλήματα εξαιτίας των φονικών πλημμυρών στη Θεσσαλία, αλλά αν επιδείξει αδιαφορία για τη Βόρειο Ήπειρο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, η ευθύνη της Πολιτείας θα είναι μεγάλη.

Ως προς τους Βορειοηπειρώτες που διαμένουν στην Ελλάδα, ο Μητροπολίτης κάνει έκκληση να δώσουν το παρών σε αυτό το καθήκον, καθώς, ανεξάρτητα από τις ενέργειες της Πολιτείας, το δικό τους χρέος και η δική τους ευθύνη είναι εξίσου σημαντικές.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος δήλωσε: 

“Αλλά, τώρα, με την Απογραφή, έχει σημάνει η ώρα της ευθύνης:

α) Για την Ελληνική Κυβέρνηση. Η οποία, βέβαια, έχει πολλά προβλήματα να επιλύση, μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία. όμως, είναι απόλυτη ανάγκη να στρέψη την προσοχή της και στην Βόρειο Ήπειρο, και να ασκήση όλη την επιρροή της στο καθεστώς του Έντι Ράμα, ώστε να μη περάσουν οι μεθοδεύσεις του για την συρρίκνωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η ευθύνη της Πολιτείας είναι, εν προκειμένω, μεγάλη εάν, τυχόν, αδρανήση. Χρέος της είναι να παρακινήση και βοηθήση τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες να μεταβούν μέσα και να απογραφούν. Ακόμη δε, να ζητήση και την δραστηριοποίηση της Επιτροπής της Ε.Ε., που χρηματοδοτεί την Απογραφή, για να επιβλέψη την ορθή πορεία της Απογραφής.

β) Για τους Βορειοηπειρώτες. Κυρίως για όσους διαμένουν στην Ελλάδα, να μην αδιαφορήσουν, αν δεν θέλουν να σβήση η πατρίδα τους διά παντός. Κάνω έκκληση στους αδελφούς μας να δώσουν το παρών σ’ αυτό το καθήκον. Γιατί, ανεξάρτητα από το τι θα πράξη η Ελληνική Κυβέρνηση, το χρέος και η ευθύνη των Βορειοηπειρωτών είναι μεγάλο. Γιατί, όπως λέει και ο ποιητής: «Χρωστάμε σ’ όσους πέρασαν, θα ρθούνε, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί»! Τους θερμοπαρακαλώ, λοιπόν, και τους φωνάζω από τα βάθη της καρδιάς μου: Επειδή οι καιροί είναι ιδιαιτέρως δύσκολοι και για την Βόρειο Ήπειρο, γι’ αυτό πρόσχωμεν · και πάλι πρόσχωμεν. Οι καιροί ου μενετοί»”.

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Βόρειο Ήπειρο τον Δεκέμβριο του 2022

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων