ORTHODOXIA REAL TIME NEWS FEED:
Select Language
MENU
PERSONAL NEWS ALARM ΕΓΓΡΑΦΗ
07/02/2020 07/02/2020 Το Άγιον Ποτήριον Ένα απο τα αρχαιότερα και ιερώτερα σκεύη της Πίστεως μας είναι το Άγιο Ποτήριο το οποίο κατασκευάζεται απο ευγενή μέταλλα. Μέσα σε αυτό βάζει ο Ιερέας, (κατά την διάρκεια της προσκομιδής), οίνο και ύδωρ. Ο οίνος αυτός μεταβάλλεται σε αίμα Χριστού και δια μέσου αυτού οι πιστοί ενώνονται μαζί του. Η λέξη...
07 Φεβρουαρίου, 2020 - 22:05
Τελευταία ενημέρωση: 07/02/2020 - 22:19

Το Άγιον Ποτήριον, το Ζέον και ο Αστερίσκος

Διαδώστε:
Το Άγιον Ποτήριον, το Ζέον και ο Αστερίσκος
Το Άγιον Ποτήριον

Ένα απο τα αρχαιότερα και ιερώτερα σκεύη της Πίστεως μας είναι το Άγιο Ποτήριο το οποίο κατασκευάζεται απο ευγενή μέταλλα. Μέσα σε αυτό βάζει ο Ιερέας, (κατά την διάρκεια της προσκομιδής), οίνο και ύδωρ. Ο οίνος αυτός μεταβάλλεται σε αίμα Χριστού και δια μέσου αυτού οι πιστοί ενώνονται μαζί του. Η λέξη “ποτήριον”, αποτελείται από το θέμα “πο” και το ρήμα “πίνειν” και σημαίνει σκεύος κυλινδρικού σχήματος, με βάση στο κάτω μέρος και ανοικτό επάνω το οποίο χρησιμοποιείτε για να πίνουμε.

 

Το Ζέον

Με την λέξη “Ζέον”, δύο πράγματα εννοούνται στην Ορθόδοξη Εκκλησία:
Το μικρό σκεύος (μπρίκι) μέσα στο οποίο θερμαίνεται μέχρι κοχλασμού το νερό.
Το ζεστό νερό (ζέον=καυτό) το οποίο εγχύνεται στην Θεία Κοινωνία κατά την στιγμή του Κοινωνικού. Μαρτυρίες που υπάρχουν γι’αυτό είναι μεταγενέστερες του 11ου αιώνα.

 

 

Ο Αστερίσκος

Ο Αστερίσκος κατασκευάζεται απο δύο μεταλλικά ελάσματα σε σχήμα –Π- τα οποία ενώνονται στο κέντρο με ήλο. Κατά την χρήση τους αναπτύσονται περιστρεφόμενα σταυροειδώς και σχηματίζουν αστέρι. Σ’αυτό δόθηκε ο συμβολισμός του Αστέρα που οδήγησε τους Μάγους στον τόπο γεννήσεως του Θεανθρώπου, στην Βηθλεέμ.

 

 

ΠΗΓΗ: ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – www.iaathdigitalmuseum.gr

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων
Τα σημαντικότερα νέα