07/04/2020 07/04/2020 Χωρίς τα πλήθη των πιστών εψάλη την Παρασκευή 3 Απριλίου 2019 ο Ακάθιστος ύμνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα. Οι Ιερείς π. Βασίλειος και π. Νέστωρ έψαλαν εναλλάξ τους οίκους στην Υπεραγία Θεοτόκο και οι ιεροψάλτες έψαλαν τα τροπάρια του κανόνα μελωδικά και κατανοητά. Μετά τις υπέροχες...
Ενορίες : Αγίου Νικολάου Σιάτιστας
07 Απριλίου, 2020 - 18:35
Τελευταία ενημέρωση: 07/04/2020 - 18:46

Απο το τελευταίο “Χαίρε” στην Παναγιά στη Σιάτιστα

Διαδώστε:
Απο το τελευταίο “Χαίρε” στην Παναγιά στη Σιάτιστα

Χωρίς τα πλήθη των πιστών εψάλη την Παρασκευή 3 Απριλίου 2019 ο Ακάθιστος ύμνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα. Οι Ιερείς π. Βασίλειος και π. Νέστωρ έψαλαν εναλλάξ τους οίκους στην Υπεραγία Θεοτόκο και οι ιεροψάλτες έψαλαν τα τροπάρια του κανόνα μελωδικά και κατανοητά.

Μετά τις υπέροχες ευχές του αποδείπνου «Άσπιλε, αμόλυντε, άφθορε, άχραντε…» και «Και δος ημίν Δέσποτα…», ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος μίλησε σχετικά για την Παναγία, παίρνοντας αφορμή από το απολυτίκιο της ημέρας το: «Τό προσταχθέν μυστικῶς λαβών ἐν γνώσει…». Αναφέρθηκε στα μεγάλα μυστήρια, που καταγράφει ο υμνωδός συμπυκνωμένα μέσα σ’ αυτό το τροπάριο.

«Το πρώτο είναι η φανέρωση της προαιώνιας βουλής του Θεού, η οποία ήταν τελείως άγνωστη σε όλα τα λογικά όντα, και η οποία ήταν η ενανθρώπηση του Θεού Λόγου.

Το δεύτερο είναι, που ο Θεός ζητά να πάρει την έγκριση από το δημιούργημά Του, την Παρθένο Μαρία, για την ενανθρώπηση του Θεού Λόγου, σεβόμενος την ελευθερία του.

Το τρίτο είναι η συνάντηση του ταπεινού Θεού με την ταπεινή Θεοτόκο και τον ταπεινό Ιησού Χριστό κατά την στιγμή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της συλλήψεως του Μεσσία Ιησού Χριστού στην παρθενική μήτρα της Θεοτόκου.

 

Το τέταρτο μυστήριο είναι το, πώς «χώρεσε» ο άπειρος Θεός στην πεπερασμένη μήτρα της Θεοτόκου; Η Εκκλησία μας ψάλλει γι’ αυτό το μυστήριο, «Τήν γάρ σήν μήτραν θρόνον ἐποίησε καί τήν σήν γαστέρα πλατυτέραν οὐρανῶν ἀπειργάσατο».

Και το πέμπτο μυστήριο είναι το ότι, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, αμέσως μετά την αποδοχή της Θεοτόκου να γίνει η Μητέρα του Θεού, να γεννήσει, δηλαδή, τον Ιησού Χριστό, είδε σωματούμενο τον Ιησού Χριστό στην κοιλιά της Παναγίας, δηλώνοντας έτσι ότι, η υπόσταση του ανθρώπου ξεκινάει από την στιγμή της συλλήψεώς του στη μήτρα της μητέρας του. Το γονιμοποιημένο ωάριο είναι πραγματικά ένας καινούργιος άνθρωπος.

Μετά από όλα αυτά τα μυστήρια, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ αναφωνεί και λέγει: «ἐξίσταμαι κραυγάζων σοι, χαῖρε Νύμφη ἀνύμφευτε». Είμαι εκτός εαυτού, τρελάθηκα μ’ αυτά που βλέπω. Τα τεράστια αυτά μυστήρια του Θεού δεν τα χωράει ο νους μου.»

 

 

Τελειώνοντας ο π. Βασίλειος κάλεσε όλους τους πιστούς να δοξολογούν αδιαλείπτως τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό, για την φανέρωση του μυστηρίου της σωτηρίας, να ευγνωμονούν την Υπεραγία Θεοτόκο, για την αποδοχή της ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου και να ευχαριστούν απείρως τον Κύριο Ιησού Χριστό, για την πραγμάτωση του μεγίστου έργου της σωτηρίας των ανθρώπων και της κτίσεως ολόκληρης.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων