10/02/2019 10/02/2019 Με εκατοντάδες προσκυνητές από τη Χίο και τη Θεσσαλονίκη, γέμισε ασφυκτικά το πρωί της Κυριακής 10ης Φεβρουαρίου, ο άλλοτε Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Χαράλαμπους Τσεσμέ, που μετά την αναστύλωση του από το Τουρκικό Δημόσιο, χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ξανανοίγοντας την κλειστή εκκλησία του εορτάζοντος Αγίου Χαράλαμπους, της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ....
10 Φεβρουαρίου, 2019 - 19:48

Τσεσμέ: Πλήθος πιστών στη Θ. Λειτουργία της κλειστής εκκλησίας του Αγίου Χαράλαμπους (φώτο)

Διαδώστε:
Τσεσμέ: Πλήθος πιστών στη Θ. Λειτουργία της κλειστής εκκλησίας του Αγίου Χαράλαμπους (φώτο)

Με εκατοντάδες προσκυνητές από τη Χίο και τη Θεσσαλονίκη, γέμισε ασφυκτικά το πρωί της Κυριακής 10ης Φεβρουαρίου, ο άλλοτε Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Χαράλαμπους Τσεσμέ, που μετά την αναστύλωση του από το Τουρκικό Δημόσιο, χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ξανανοίγοντας την κλειστή εκκλησία του εορτάζοντος Αγίου Χαράλαμπους, της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. κ. Βαρθολομαίος, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος. Παρούσα και η Ελληνίδα γενική πρόξενος στη Σμύρνη, κα Αργυρώ Παπούλια.

 

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ανάγκη της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως αυτή διατυπώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φέτος, για δεύτερη φορά μετά την Καταστροφή του 1922, οι αρχές της Τουρκίας επέτρεψαν την τέλεση Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη (η πρώτη φορά ήταν το 2016).

 

 

Στην ασφυκτικά γεμάτη από προσκυνητές που συνέρρευσαν από την Ελλάδα αλλά και από την Τουρκία, μεγάλη εκκλησία της πόλης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε έκκληση προς τη νέα γενιά της Ελλάδας να διατηρήσουν ζωντανή την ιστορία, τα έθιμα και το ήθος της Ρωμιοσύνης που διέμενε επί αιώνες και δημιούργησε στα μικρασιατικά παράλια.

Μάλιστα, ο Παναγιώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις τουρκικές αρχές και όλους όσοι άλλοι βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία στον ‘Αγιο Χαράλαμπο.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / kathimerini.gr

Φωτογραφίες: politischios.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων