04/12/2021 04/12/2021 Αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο η δίκη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιου και των οκτώ ιερέων της Ιεράς Επισκοπής Βουδίμλιε και Νίκσιτς, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβίαση υγειονομικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, επειδή λιτάνευσαν εικόνες και ιερά λείψανα στο Νίκσιτς κατά την εορτή του Αγίου Βασιλείου του Ostrog τον Μάιο του...
04 Δεκεμβρίου, 2021 - 9:33
Τελευταία ενημέρωση: 04/12/2021 - 11:06

Αναβλήθηκε η δίκη του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και των 8 ιερέων

Διαδώστε:
Αναβλήθηκε η δίκη του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και των 8 ιερέων

Αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο η δίκη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιου και των οκτώ ιερέων της Ιεράς Επισκοπής Βουδίμλιε και Νίκσιτς, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβίαση υγειονομικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, επειδή λιτάνευσαν εικόνες και ιερά λείψανα στο Νίκσιτς κατά την εορτή του Αγίου Βασιλείου του Ostrog τον Μάιο του 2020.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Ο ένας εκ των συνηγόρων του Μητροπολίτη Ιωαννίκιου, τότε Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς, δικηγόρος Sava Kostic, ανακοίνωσε ότι η δίκη αναβάλλεται για τις 20 και 21 Ιανουαρίου στις 9 π.μ. επειδή ένας από τους κατηγορούμενους ιερείς δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ασθενείας.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίκιος και οι οκτώ ιερείς του καθεδρικού ναού του Νίκσιτς: Slobodan Jokic, Danilo Zirojevic, Zeljko Rojevic, Ostoja Knezevic, Mirko Vukotic, Vasilije Brboric, Dragan Krusic και Nikola Marojevic κατηγορούνται για το ποινικό αδίκημα της παράλειψης υγειονομικής πράξης, με χρηματική ποινή ή φυλάκιση μέχρι ενός έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η ορθοδοξία πέρασε δύσκολες ώρες στο Μαυροβούνιο.

Αφού ψηφίστηκε νόμος για τις θρησκευτικές ελευθερίες από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τον οποίο πολλά εδάφη της Σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας αμφισβητήθηκαν και διεκδικήθηκαν από το κράτος και αφού διώχθηκε ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κυρός Αμφιλόχιος το Σάββατο του Λαζάρου, η σύλληψη του τότε Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιου και των 8 κληρικών, μετά τη λιτανεία προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ, έδειξε την χωρίς φρένο τιμωρητική διάθεση των τότε αρχών…

Ο Πανιερώτατος και οι κληρικοί αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 72 ώρες κράτησης. Η στήριξη των πιστών, στην άδικη όπως χαρακτηρίστηκε από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της χώρας, ήταν όλες αυτές τις ημέρες συγκινητική. Το γεγονός αυτό τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις μετά την απελευθέρωση του και ο τότε Επίσκοπος Ιωαννίκιος. «Πρώτα απ ‘όλα, σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και την αγάπη σας. Η υποστήριξή σας είναι μια έκφραση αγάπης για την Εκκλησία και μια λογική, φυσική συνέχεια του αγώνα για την υπεράσπιση των αγίων», είπε.

Ο Επίσκοπος τόνισε ότι, χάρη στους πιστούς, οι οποίοι μαρτυρούν την αγάπη τους για τον Άγιο Βασίλειο, πραγματοποιήθηκε η λιτανεία, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της αποχώρησαν με τα προβλήματα να προκύπτουν μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης, τονίζοντας την αξιοπρεπή στάση των αστυνομικών αρχών κατά τη διάρκεια της κράτησης του.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων