11/01/2022 11/01/2022 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιταλός σοσιαλδημοκράτης Νταβίντ Σασόλι, πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη στην πατρίδα του, σε ηλικία 65 ετών. Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Κουίλο, είχε ανακοινώσει χθες ότι ο Νταβίντ Σασόλι εισήχθη σε νοσοκομείο «εξαιτίας σοβαρής επιπλοκής λόγω δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού του συστήματος»,...
11 Ιανουαρίου, 2022 - 9:14
Τελευταία ενημέρωση: 11/01/2022 - 15:31

Απεβίωσε ο πρόεδρος του Ευρ. Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι – Τα συλλυπητήρια μηνύματα

Διαδώστε:
Απεβίωσε ο πρόεδρος του Ευρ. Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι – Τα συλλυπητήρια μηνύματα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιταλός σοσιαλδημοκράτης Νταβίντ Σασόλι, πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη στην πατρίδα του, σε ηλικία 65 ετών. Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Κουίλο, είχε ανακοινώσει χθες ότι ο Νταβίντ Σασόλι εισήχθη σε νοσοκομείο «εξαιτίας σοβαρής επιπλοκής λόγω δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού του συστήματος», και ότι ακυρώνονται οι επίσημες δραστηριότητές του.

«Ο Νταβίντ Σασόλι πέθανε την 11η Ιανουαρίου στη 0:15 στο ογκολογικό κέντρο θεραπείας του Αβιάνο, στην Ιταλία, όπου νοσηλευόταν» από τα τέλη του Δεκεμβρίου, έκανε γνωστό μέσω Twitter ο Ρομπέρτο Κουίλο, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Για την ημερομηνία και τον τόπο της κηδείας του θα υπάρξει ενημέρωση τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε.

Ο Νταβίντ Σασόλι, που είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε θεραπεία για λευχαιμία, είχε ήδη νοσηλευτεί το φθινόπωρο εξαιτίας πνευμονίας, που τον ανάγκασε να λείψει από το ΕΚ για αρκετές εβδομάδες.

Η θητεία του άλλοτε δημοσιογράφου και παρουσιαστή τηλεοπτικών εκπομπών στην Ιταλία, που ασκούσε την προεδρία του ΕΚ από το 2019, επρόκειτο να ολοκληρωθεί αυτόν τον μήνα, στο μέσον της κοινοβουλευτικής πενταετίας.

Συλλυπητήρια Κ. Μητσοτάκης για Σασόλι: Το όραμά του φάρος ειρήνης και δημοκρατίας στον κόσμο

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι εξέφρασε με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. “Είμαι σοκαρισμένος από τον αιφνίδιο θάνατό του. Το όραμά του για την Ευρώπη ήταν φάρος ειρήνης και δημοκρατίας στον κόσμο και θα μείνει η παρακαταθήκη του. Θρηνούμε έναν αξιοθαύμαστο Ιταλό και περήφανο Ευρωπαίο” ανέφερε.

 

Συλλυπητήρια από Νίκο Δένδια

Τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με ανάρτησή του στο twitter, τονίζοντας ότι αγωνίστηκε για τη δημοκρατία και μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Βαθιά συντετριμμένος για τον θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, αναφέρει. “Ο Νταβίντ Σασόλι ήταν ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος και πολιτικός, που αγωνίστηκε για τη δημοκρατία και μια ισχυρότερη ΕΕ. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους συναδέλφους του στοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.

Η ΠτΔ για τον θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με ανάρτηση στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στον θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. «Με βαθιά θλίψη άκουσα τα νέα για τον θάνατο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ενός αφοσιωμένου Ευρωπαίου, που έχει προσφέρει πολλά τόσο στη χώρα του όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μας λείψει πολύ», σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Οι Βρυξέλλες αποχαιρετούν με μηνύματα εκτίμησης και αγάπης τον Νταβίντ Σασόλι

Τον πολιτικό, τον άνθρωπο και τον φίλο για όσους τον γνώριζαν – οι Βρυξέλλες αποχαιρετούν με μηνύματα εκτίμησης και αγάπης τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Η ανθρώπινη ζεστασιά του, η γενναιοδωρία του, η ευθυμία του και το χαμόγελό του λείπουν ήδη», έγραψε στο Twitter o Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ. «Είμαι λυπημένος και συγκινημένος με την ανακοίνωση του θανάτου του Νταβίντ Σασόλι. Τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους δικούς του».

«Λυπάμαι βαθιά για την απώλεια ενός μεγάλου Ευρωπαίου και Ιταλού. Ο Νταβίντ Σασόλι ήταν ένας παθιασμένος δημοσιογράφος, ένας εξαιρετικός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πάνω από όλα ένας αγαπητός φίλος», έγραψε στα ιταλικά στο twitter η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Οι σκέψεις μου είναι στην οικογένειά σου. Αναπαύσου εν ειρήνη, αγαπητέ Νταβίντ».

Ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε τη λύπη και τη συγκίνησή του με μήνυμά του στο twitter: “Ο Νταβίντ Σασόλι μας άφησε. Είναι μια τρομερή είδηση αυτή για όλους εμάς στην Ιταλία και στην Ευρώπη. Θα σε θυμόμαστε ως ένα δημοκρατικό και φιλοευρωπαίο ηγέτη. Ήσουν ένας άνθρωπος ξεκάθαρος, γενναιόδωρος, χαρούμενος, δημοφιλής. Αγκαλιάζω την οικογένειά σου. Αναπαύσου εν ειρήνη», είναι τα λόγια του Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς έγραψε στο twitter: «Από τον Έβρο ως τον εορτασμό των 40 χρόνων της ένταξης, ο Νταβίντ Σασόλι ήταν πάντα παρών στα μεγάλα ευρωπαϊκά ραντεβού της Ελλάδας. Αγαπούσε την Ελλάδα με πάθος. Μου είχε ζητήσει να οργανώσω μια επίσκεψη στο ‘Αγιο Όρος την άνοιξη. Δεν προλάβαμε. Καλό ταξίδι Presidente!»

“Eίμαι βαθιά λυπημένη με την είδηση του θανάτου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ένας πραγματικός Ευρωπαίος που θα θυμόμαστε το έργο και την κληρονομιά του. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και οι σκέψεις μου βρίσκονται στην οικογένειά του και τους αγαπημένους του σήμερα», έγραψε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Η πρώτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε «συντετριμμένη» από το θάνατο του Σασόλι. «Η Ευρώπη έχασε έναν ηγέτη, εγώ έχασα έναν φίλο, η δημοκρατία έχασε έναν πρωταθλητή. Ο Νταβίντ Σασόλι είχε αφιερώσει τη ζωή του για να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώνεται με την Αλεσάντρα, τον Τζούλιο και την Λίβια που θρηνούν την απώλειά του. Όλες μου οι σκέψεις είναι μαζί τους».

Η ζωή και το έργο του

Στη χώρα ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ήταν γνωστός κυρίως ως δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής. Γεννημένος στη Φλωρεντία το 1956, ο David Sassoli σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και αμέσως ξεκίνησε την δημοσιογραφική του καριέρα στην εφημερίδα Il Tempo της Ρώμης, πριν συνεργαστεί με διάφορες εφημερίδες και το πρακτορείο ειδήσεων ASCA. Το 1985 και για 7 χρόνια εργάστηκε στην εφημερίδα Il Giorno, όπου παρακολουθούσε σημαντικά θεμελιώδη ιστορικά γεγονότα, όπως η πτώση του Τείχους του Βερολίνου (9 Νοεμβρίου 1989).

Το 1992 προσελήφθει στη RAI, πρώτα σαν ρεπόρτερ για το TG3 και ως συνεργάτης για δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα όπως το “Il rosso e il nero” (“The Red and the Black”) και “Tempo reale” (” Πραγματικός χρόνος “). Το 1996 παρουσίασε την εκπομπή “Cronaca in diretta” και λίγα χρόνια αργότερα διορίστηκε ως anchorman του TG1, ρόλο που τον καθόρισε ανάμεσα στους πιο αξιόλογους και δημοφιλείς δημοσιογράφους της Ιταλίας. Το 2007 ο Sassoli έγινε αναπληρωτής διευθυντής του TG1.

Η αλλαγή της καριέρας του ήρθε το 2009, ο Sassoli εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία για να μπει στην πολιτική με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερά), συμμετέχοντας στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009, για την Κεντρική Ιταλία. Από το 2009 έως το 2014 διετέλεσε επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το 2013 ο Sassoli συμμετείχε ως υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές για το αξίωμα του δημάρχου της Ρώμης για την Αριστερά, αλλά τερμάτισε δεύτερος.

Η καριέρα του Sassoli στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζεται, αφού το 2014 επανεξελέγη με το Δημοκρατικό Κόμμα, και την 1η Ιουλίου 2014 ο Sassoli εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 393 ψήφους. Σημειωτέον, ήταν μέλος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Sassoli εξελέγη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 3 Ιουλίου 2019, διαδεχόμενος τον Antonio Tajani, και είναι ο έβδομος Ιταλός που κατέχει το αξίωμα. Στην ομιλία αποδοχής του, ο Σασόλι μίλησε για το Ευρωπαϊκό εγχείρημα ως όνειρο ειρήνης και δημοκρατίας. Στην πρώτη του δημόσια δράση ως νεοεκλεγείς πρόεδρος, ο Sassoli αποφάσισε να αποτίνει φόρο τιμής σε όλα τα θύματα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, παρευρισκόμενος σε έναν από τους χώρους των βομβιστικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες το 2016 για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων στο σταθμό του μετρό Maelbeek, μια συμβολική πράξη.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα καταφθάνουν από όλο τον Ιταλικό πολιτικό κόσμο, από τον Enrico Letta (Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος) και τον φίλο του Dario Franceschini (Υπουργός Πολιτισμού, Δημοκρατικό Κόμμα) ως και το Γραφείου Τύπου του Ιταλού Πρωθυπουργού, Mario Draghi, που τον αποκαλεί ως “Άνθρωπος των θεσμών, βαθιά φιλοευρωπαίος, παθιασμένος δημοσιογράφος, ο Sassoli ήταν σύμβολο ισορροπίας, ανθρωπιάς, γενναιοδωρίας. Αυτές οι ιδιότητες αναγνωρίζονταν πάντα από όλους τους συναδέλφους του, από κάθε πολιτική θέση και από κάθε Eυρωπαϊκή χώρα, μαρτυρώντας το εξαιρετικό πολιτικό του πάθος, την ικανότητά του να ακούει, τη διαρκή δέσμευσή του στην εξυπηρέτηση των πολιτών.”

Τέλος, ένα συγκινητικό μήνυμα ανάρτησε το Επιτελείο του David Sassoli στο Facebook, με ξεκάθαρη αναφορά στο έργο του.

“Με τον David Sassoli, η Ευρώπη και η Ιταλία χάνουν έναν άνθρωπο πρωτοβάθμιων θεσμών, που πίστευε στην πολιτική με την ευγενέστερη έννοιά της, σε ένα προπύργιο της Ευρώπης δικαιωμάτων και ευκαιριών, στη δέσμευση υπέρ των πιο αδύναμων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων, στον αγώνα εναντίον όλων των μορφών αδικίας και απαξίωσης, πάντα με χαμόγελο”.

Ο David Sassoli αφήνει γυναίκα και δύο παιδιά.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ/ ΑΠΕ ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων